Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B6 Avant 1BE tyl nizej niż przód - ostatecznie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, wiem ze temat ten jest wałkowany cały czas lecz po przejrzeniu mnóstwa wątków itak nie dotarłem do konkretnych informacji. Mianowicie moj b6 avant z zawieszeniem 1be ma (ponoć) typowa przypadlosc z prześwitem z tyłu nizszym niż z przodu.  W wielu miejscach znalazlem informacje że "ten typ tak ma po pewnym czasie". Tylko moje pytanie dlaczego ? Czy cos sie wybija ? Czy to wina zużytych elementów ? Jak wyeliminować ten problem ? Wiele osób stosuje podkładki na "polskie drogi" tylko jak mają się do prowadzenia samochodu ? Zważywszy na mój dojazd do posesji podkładki by się przydały.  ;)

Opublikowano

Możesz wymienić gumowe podkładki na nowe, po latach na pewno są już zbite. To też zapewne ma wpływ na wysokość.
Sprawdź jaką masz kat. wagową sprężyn i zastosuj o jedną lub dwie kat. wagowe twardsze sprężyny.
Co do podkładek to tylko 15 mm więc raczej nie odczujesz za bardzo w jeździe różnicy ;)

Opublikowano

W innym temacie pisali o plastikowych podkładach pod sprężyny. W ASO coś 20zł/szt. Zastanawiam się na montażem bo tył zdecydowanie niżej siedzi niż przód.

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, Bknz napisał:

Możesz wymienić gumowe podkładki na nowe, po latach na pewno są już zbite. To też zapewne ma wpływ na wysokość.
Sprawdź jaką masz kat. wagową sprężyn i zastosuj o jedną lub dwie kat. wagowe twardsze sprężyny.
Co do podkładek to tylko 15 mm więc raczej nie odczujesz za bardzo w jeździe różnicy ;)

Czyli fabrycznie sprężyny były za miękkie tak ?

Opublikowano
  • Autor
Teraz, jolley napisał:

W innym temacie pisali o plastikowych podkładach pod sprężyny. W ASO coś 20zł/szt. Zastanawiam się na montażem bo tył zdecydowanie niżej siedzi niż przód.

Właśnie to są te podkladki  "na polskie drogi"  ;)

Opublikowano
2 minuty temu, speedster2000 napisał:

Czyli fabrycznie sprężyny były za miękkie tak ?

Tego to ja nie wiem, opisałem Ci tylko możliwe sposoby rozwiązania tego problemu :)
Jeżeli chcesz wrzucić podkładki to sugeruję wymienić od razu gumy pod i nad sprężyną.

Opublikowano

Z biegiem lat zawieszenie z tyłu dostaje mocno po d*p** z racji tego ze jest mocniej obciazone niż przednie. Załadowany bagażnik, pasażerowie na tylnej kanapie, butla z gazem, itp. dlatego sprężyny tracą swoją wytrzymałość i siadają. Jest to zjawisko normalne w wielu samochodach. Zeby to zniwelować trzeba by dołożyć podkładki o których jest mowa albo wymienić sprężyny na mocniejsze. Minimum to wymiana gum pod sprężynami ale problem pojawia się taki że każda metoda jest loterią i nie wiadomo jak po wszystkim bedzie stało auto. Może się okazać ze nasza robota spowoduje ze tył pojdzie do góry nardziej niż byśmy tego chcieli.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Bknz napisał:

Tego to ja nie wiem, opisałem Ci tylko możliwe sposoby rozwiązania tego problemu :)
Jeżeli chcesz wrzucić podkładki to sugeruję wymienić od razu gumy pod i nad sprężyną.

Rozumiem masz na myśli te elementy ?  8E0512149M

Opublikowano

Tak o tych gumach mówię :)
Sprawdź jaką masz kat. wagową z tyłu.

Edytowane przez Bknz

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, MaTeo85 napisał:

Z biegiem lat zawieszenie z tyłu dostaje mocno po d*p** z racji tego ze jest mocniej obciazone niż przednie. Załadowany bagażnik, pasażerowie na tylnej kanapie, butla z gazem, itp. dlatego sprężyny tracą swoją wytrzymałość i siadają. Jest to zjawisko normalne w wielu samochodach. Zeby to zniwelować trzeba by dołożyć podkładki o których jest mowa albo wymienić sprężyny na mocniejsze. Minimum to wymiana gum pod sprężynami ale problem pojawia się taki że każda metoda jest loterią i nie wiadomo jak po wszystkim bedzie stało auto. Może się okazać ze nasza robota spowoduje ze tył pojdzie do góry nardziej niż byśmy tego chcieli.

Chodzi o podkładki nad czy pod sprężynami ?

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Bknz napisał:

Tak o tych gumach mówię :)
Sprawdź jaką masz kat. wagową z tyłu.

Według naklejki OYJ

Opublikowano

to kat. 9 szału nie ma. Pytanie jaka różnica pomiędzy wysokością przodu a tyłu? sama wymiana gum może nie wiele pomóc
Ja ma 1BE kat. 10 i d*pa siedzi 2,5cm niżej :( 

Opublikowano
  • Autor

Tak sprawa wygląda

43696174_340402393172504_1030121968638099456_n.jpg

Opublikowano

Siedzi jak u mnie :D 
tak jak pisałem ja lub MaTeo85 masz do wyboru kilka opcji jak ten problem rozwiązać, jednak nikt nie da Ci gotowego rozwiązania, musisz wybrać sam :) 
Ja wrzucam nowe gumy plus twardsze sprężyny, jak będzie dalej za nisko to podkładki czekają a jak będzie OK to podkładki pójdą na sell.

Opublikowano
  • Autor
54 minuty temu, Bknz napisał:

Siedzi jak u mnie :D 
tak jak pisałem ja lub MaTeo85 masz do wyboru kilka opcji jak ten problem rozwiązać, jednak nikt nie da Ci gotowego rozwiązania, musisz wybrać sam :) 
Ja wrzucam nowe gumy plus twardsze sprężyny, jak będzie dalej za nisko to podkładki czekają a jak będzie OK to podkładki pójdą na sell.

Mowisz twardsze sprezyny. Czyli co uzywki czy zamienniki nowe ?

Opublikowano

kupiłem używki z a4 b6 cabrio kat.13

Opublikowano

Ja jestem w trakcie kompletowania gratów na tylne zawieszenie bo planuje zrobić wszystko od A do Z. Sprężyn nie chce wymieniać więc w razie gdyby wymiana gum nie pomogła mam już kupione te dodatkowe podkładki na kiepskie drogi. Bo u mnie d*pa siedzi podobnie jak na zdjeciu wyżej z tym że ja mam extra ładunek w postaci butli lpg.

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, MaTeo85 napisał:

Ja jestem w trakcie kompletowania gratów na tylne zawieszenie bo planuje zrobić wszystko od A do Z. Sprężyn nie chce wymieniać więc w razie gdyby wymiana gum nie pomogła mam już kupione te dodatkowe podkładki na kiepskie drogi. Bo u mnie d*pa siedzi podobnie jak na zdjeciu wyżej z tym że ja mam extra ładunek w postaci butli lpg.

Ja chyba zrobie podobnie zacznę od gum i podkładek w ostateczności spręzyny

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 12.10.2018 o 14:24, speedster2000 napisał:

Ja chyba zrobie podobnie zacznę od gum i podkładek w ostateczności spręzyny

witam

ja wymienilem gumy gorne i dolne i dalej d*pa siedzi...

pytalem ile nowe sprezyny w aso 414zl sztuka:)

Opublikowano

Wymieniles gumy i dalej siedzi to dodaj od gory jeszcze podkladki z zawiechy tej na zle drogi 1br.