Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Poziom oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wymiane oleju jestem umowiony w piatek... a rozrzad miałem wymieniany przy 12000 km a teraz mam przejechane 14500 a wiec nie ma takiej potrzeby ( historia pojazdu sprawdzona w salonie audi a wiec praktycznie w 100% jestem pewny). tylko dziwi mnie to iz na bagnecie jak pisalem wczesniej mam rowno na srodeczku miedzy min a max oleju a zaswiecila sie kontrolka na pulpicie - min oleju

Opublikowano

Nie wiem jak jest dokładnie w B7 ale kontrolka pewnie poinformowała cię o niskim poziomie oleju.Nie o minimalnym czy niebezpiecznym dla silnika bo wtedy zapaliłaby się napewno czerwona kontrolka od oleju a ta poprostu zasygnalizowała że stan się obnizył i pomału należało by się tym zainteresować.

A z tego co wiem to te 2.0 są bardzo czułe na olej i paliwo więc pilnuj tego i nie lej byle czego bo będą później wydatki.

Opublikowano

Na wymiane oleju jestem umowiony w piatek... a rozrzad miałem wymieniany przy 12000 km a teraz mam przejechane 14500 a wiec nie ma takiej potrzeby

Wymienili Ci rozrząd przy przebiegu 12 tysięcy,a Ty od wymiany przejeżdzasz 2500km i znów wymieniasz ???

Opublikowano

Na wymiane oleju jestem umowiony w piatek... a rozrzad miałem wymieniany przy 12000 km a teraz mam przejechane 14500 a wiec nie ma takiej potrzeby

Wymienili Ci rozrząd przy przebiegu 12 tysięcy,a Ty od wymiany przejeżdzasz 2500km i znów wymieniasz ???

wiadomo ze chodzilo o 120tkm i 145tkm :confused4:
Opublikowano

Witam wszystkich!!!

I tak to jest co fachowiec to inna opinia,ja robie 200 km dziennie i wymieniam olej w serwisie audi

mechanik zawsze leje jakies 2 mm ponad stan i jest ok

wiec róbcie jak chcecie ja narazie smigam na ponad stanie i jest ok

Opublikowano
Cytat: YATES 22 Październik 2008, 18:04

Cytat: Aniol_Chwaly 22 Październik 2008, 12:14

wiadomo ze chodzilo o 120tkm i 145tkm

Yates Czytanie ze zrozumieniem Ci się kałania :wink4: "rozrzad miałem wymieniany przy 12000 km a teraz mam przejechane 14500 a wiec nie ma takiej potrzeby"

Opublikowano
Cytat: YATES 22 PaŸdziernik 2008, 18:04

Cytat: Aniol_Chwaly 22 PaŸdziernik 2008, 12:14

Wymienili Ci rozrzšd przy przebiegu 12 tysięcy,a Ty od wymiany przejeżdzasz 2500km i znów wymieniasz ???

wiadomo ze chodzilo o 120tkm i 145tkm

Yates Czytanie ze zrozumieniem Ci się kałania :wink4: "rozrzad miałem wymieniany przy 12000 km a teraz mam przejechane 14500 a wiec nie ma takiej potrzeby"

Dalej nie rozumiem po co wymieniali rozrzad po 12000km ???? Czyzby jakis wadliwy byl ??? Powinien wytrzymac 9-10 razy tyle.

Opublikowano

Mała pomyłka, chodziło o 120 000 i 145 000 km.

Opublikowano

No tego to się wszyscy raczej domyślili że chodziło Ci o 120 tys. i 145 tys, wszyscy poza Yates oczywiście :wink4:

Opublikowano

No widze ze powoli co niektorzy doszli do tego co napislem...... pozdro

Opublikowano

No tego to się wszyscy raczej domyślili że chodziło Ci o 120 tys. i 145 tys, wszyscy poza Yates oczywiście :wink4:

No co Ty - ja naprawdę myślałem,że wymienili rozrząd po 12 tysiącach. :shocked:

Opublikowano

No chyba tak :tongue4:

Dalej nie rozumiem po co wymieniali rozrzad po 12000km ???? Czyzby jakis wadliwy byl ??? Powinien wytrzymac 9-10 razy tyle.
Opublikowano

Mam male pytanie,a nie chce zasmiecać forum :)

Kolega wymienił olej w A4 1.9 TDI i mu wyskoczył pod licznikem przebiegu bład tzn. zamiast licznika przebiegu tego co sie kasuje po tankowaniu ale nie koniecznie. Jak taki bład skasowac?? :(:kwasny:

Opublikowano

service oil?insp?patrz forum FAQ diagnostyka vag

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podepnij pod Vaga i skasuj.

A jesli chodzi o olej to dzięki za info szykuję mi się wymiana i już wiem ile kupic

Pozdrowienia

Opublikowano

przy wymianie uszczelki misy olejowej lub misy wchodzi 4,1 bo przy odsysaniu lub samym spuszcaniu nie schodzi wszystko :tongue4:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Kurcze, myślę który by tu temat odgrzebać i padło na ten, jak źle to sorki :hi:

Poczytałem już te wszystkie tematy o tym, jak prawidłowo powinno się mierzyć poziom oleju, ale byłem jeszcze dziś u mojego mechaniora, któremu jak dotąd ufałem i już teraz nie wiem :wallbash:

Na zimnym silniku mam poniżej tego wgłębienia, czyli tak tuż nad polem "C" według instrukcji obsługi, natomiast po rozgrzaniu traktorka do temperatury roboczej, wyłączeniu silnika i odczekaniu 3-6 minut poziom oleju mieści się w polu "B", tak w trochę ponad 3/4 jego wysokości :wink4:

Po przeczytaniu forum, mówię - ok, gro gitara :decayed: ale mechanior zbił mnie dziś z tropu, mówiąc że jak na zimnym silniku mam tak mało to muszę dolać :mysli: Tylko kurcze nie chce mu przelać tego oleju :kwasny: Czy w ogóle aż takie duże rozbieżności są możliwe, może za krótko czekam po wyłączeniu silnika? Nie wiem już ;(

Opublikowano

Poczekaj więcej czasu,tak z 15-20min.Niech olej spokojnie spłynie z góry do miski.Powinno być o.k,a wartości na zimnym czy ciepłym silniku podobne no i pamiętaj o równym podłożu podczas pomiaru :wink4:

Opublikowano

Wykonałem jeszcze raz pomiary, tym razem na 100% autko stało na równym i 20, jak i 30 minut po wyłączeniu silnika rozgrzanego do 90 stopni było tak jak ostatnio, trochę powyżej 3/4 wysokości pola "b". Po nocy, pomiar na zimnym silniku dał poziom oleju na polu "b" tuż poniżej tego wykropkowanego miejsca. Także teraz różnice zimny/ciepły są chyba ok, zatem wszystko gro :wink4:

29032554.th.jpg

Tylko jeszcze jedno pytanko...mam się kierować wskazaniami poziomu oleju mierzonymi na ciepłym silniku,tak? :) Ewentualne dolewki też robić na ciepłym silniku, dobrze rozumuję? :kox:

Opublikowano

mozna na ciepłym mozna na zimym najlepiej....po wyłaczeniu rozgrzanego silnika i zmierzeniu stanu oleju zawsze bedzie wiekszy na bagnecie....poczekac dobre pół godz lub dłuzej i dopiero sprawdzać :wink4: