Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kończący się silnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio będąc u mechanika ten powiedział mi złą wiadomość - silnik się kończy. Mówimy o 1.9tdi AHH. Otóż odpalił mój silnik, odkręcił korek oleju i przyłożył rękę i zaczęło tryskać olejem. Powiedział, że pierścienie już puszczają. 

Dobrą diagnozę wystawił? Jak tak, to jakie koszty mnie czekają? Dodam, że odpalił też drugi silnik tdi i tam tak nie tryskało olejem, w ogóle nie tryskało. 

Opublikowano

Witam, może i mechanik ma racje, ale najpierw zmierzyłbym ciśnienie na cylindrach i dopiero wtedy wyrokował co do pierścieni i stanu układu korbowo-tłokowego.

Opublikowano

Po 1 ile oleju silnik bierze?Między kończącym się,a końcem może być jeszcze kilkadziesiąt tysięcy zrobione:whistling:

Opublikowano
  • Autor

Dodam, że teraz z rana przy odpalaniu troszkę dłużej się kreci, i przy ruszaniu do 3 biegu potrafi przydymić na czarno.

A z braniem oleju to ciężko powiedzieć, bo z 3 tygodnie temu naruszyłem miskę olejową. I pojawił się także olej w intercoolerze ;/

Opublikowano

W dolocie oleju trochę zawsze jest , mgłę olejową ciągnie przez turbinę wężykiem od odmy z pokrywy zaw.(tak jest w AJM'ie),no i turbo też idealne nie jest, (ale to pyły chyba ma też zatrzymywać,tak mi się wydaje)

Mi dymił jak miałem dziurę w wężu za intercoolerem, podobnie by było gdyby dziura była zaraz za turbiną, po załataniu zupełnie inne auto.

Edytowane przez xork

Opublikowano
  • Autor

No dobra, a przygotujmy się na najgorsze. Faktycznie kończy mi się silnik, jaki przybliżony koszt remontu?

I druga sprawa, mam drugi silnik, co z niego mógłbym wykorzystać by ograniczyć koszty? 

Opublikowano

zrób diagnostykę porządną niczego nie zakładaj,czasem bzdura za 30 zeta potrafi wprowadzić apokaliptyczne symptomy...nie ufaj każdemu mechanikowi,powodzenia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj.koszty naprawy nie będą małe.moj kolega miał podobny problem.zdecydowal się na zmianę silnika . Na Pomorzu jest taka firma może i w twoim rejonie również coś takiego jest.chodzi o to ze wymienili mu na inny wyremontowany silnik dając gwarancję na pół roku.stary silnik zatrzymują dla siebie.jezeli wierzyć to kolo zapłacił coś około 2tys. Zawsze to jakieś rozwiązanie , trzeba przekalkulować koszty remontu i wymiany.pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mechanik od siedmiu boleści... jak odma zapchana lub częściowo niedrożna to po odkręceniu korka wlewu oleju będzie sajgon i w takim przypadku wymieniać silnik? Jak wystarczy zrobić porządek z odmą. To taki przykład, niewykluczone że tak może być u Ciebie.

Na sam początek jedź do innego mechanika na pomiar kompresji i ciśnienia oleju.

To już wiele powie w jakim stanie jest silnik.

Edytowane przez Hezen