Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Świst turbiny i nierówne przyśpieszenie od 3,5tyś obr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Przedstawiam filmik z przyśpieszeniem mojego bexa, może ktoś miał podobny problem i wie gdzie leży przyczyna.
Auto od dołu słabo się odpycha , jak już dojdzie do 3,5 tys obrotów  to czuć nierówne przyspieszenie i głośny świst.
Ktoś podpowie ,może wie w czym leży przyczyna.

Edytowane przez Maax

Opublikowano

Szukaj nieszczelności, sprawdź dv. Przydałyby się też logi dynamiczne ?

Opublikowano
  • Autor

dv sprawny .  nieszczelnosci będe szukał . 

a więc szczelność sprawdziłem ,  jedyna znalazłem przy ezektorze, na zdjęciu widać dokładnie gdzie .
jednak po wymianie tego elementu nadal to samo  . 

45801734_1952962928116763_6850771930052558848_o.jpg

Edytowane przez Maax

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 3.11.2018 o 17:00, Maax napisał:

dv sprawny .  nieszczelnosci będe szukał . 

a więc szczelność sprawdziłem ,  jedyna znalazłem przy ezektorze, na zdjęciu widać dokładnie gdzie .
jednak po wymianie tego elementu nadal to samo  . 

45801734_1952962928116763_6850771930052558848_o.jpg

A tutaj jeszcze błędy jakie pokazał komputer 

43756460_1928307287248994_3952478537868378112_o.jpg

44810167_1928306810582375_89357627816935424_o.jpg

Opublikowano

Pierwszy błąd od pompy SAI, nie ma ona wpływu na twój problem. Ale trzeba ją sprawdzić, czy w ogóle jest i co się z nią stało że nie działa.

Drugi błąd, to prawdopodobnie ten twój świst. Jak dolot na pewno szczelny to trzeba się przejrzeć turbinie :)  Nie osiąga zadanego ciśnienia. 

Edytowane przez cysiek18

Opublikowano

świst turbo to pewnie nieszczelność w dolocie. miałem podobny problem  ale dałem silikon fmic i problem minął https://fmic.pl/7-laczniki-silikonowe

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, cysiek18 napisał:

Pierwszy błąd od pompy SAI, nie ma ona wpływu na twój problem. Ale trzeba ją sprawdzić, czy w ogóle jest i co się z nią stało że nie działa.

Drugi błąd, to prawdopodobnie ten twój świst. Jak dolot na pewno szczelny to trzeba się przejrzeć turbinie :)  Nie osiąga zadanego ciśnienia. 

ten problem już usuniety, pompa była zalana . jest nowa i wszystko dmucha.

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, audifan123 napisał:

świst turbo to pewnie nieszczelność w dolocie. miałem podobny problem  ale dałem silikon fmic i problem minął https://fmic.pl/7-laczniki-silikonowe

podobny, to znaczy ?

Opublikowano

Postaraj się zrobić logi dynamiczne 2+33 i 115+118. Wina może leżeć w uszkodzonej turbinie, jej sterowaniu lub najtańsza opcja - nieszczelność. Tak to wróżenie, bo ciekawe ile i w jakim zakresie brakuje tego doładowania.

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, przem8 napisał:

Postaraj się zrobić logi dynamiczne 2+33 i 115+118. Wina może leżeć w uszkodzonej turbinie, jej sterowaniu lub najtańsza opcja - nieszczelność. Tak to wróżenie, bo ciekawe ile i w jakim zakresie brakuje tego doładowania.

6 minut temu, przem8 napisał:

dziś właśnie przyszedł mi kabel (https://allegro.pl/najlepszy-interfejs-usb-vag-kkl-we-wtyku-obd2-pl-i7200310087.html?reco_id=33dcb222-e8e0-11e8-ad03-000af7f5f5c0)  będe próbował zrobić logi. Nie wiem w sumie jeszcze jak .

Jakieś instrukcje , skąd pobiore program do tego , najlepiej po polsku .

Opublikowano

Program masz w dziale diagnostyka oraz instrukcje jak to skonfigurować. Co do logów to pełno opisów i filmów w necie.

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki , będę szukał . jak zrobię to wkleję tutaj

Opublikowano
22 godziny temu, Maax napisał:

podobny, to znaczy ?

miałem nieszczelność w seryjnym węzu który pękł ze starości zmierzyłem go i dobrałem identyczny w fmic

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, audifan123 napisał:

miałem nieszczelność w seryjnym węzu który pękł ze starości zmierzyłem go i dobrałem identyczny w fmic

pamiętasz który to wąż? 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 15.11.2018 o 15:08, przem8 napisał:

udało mi się dziśz robić logi, rzucicie okiem .  Dynamiczne i statyczne . 

http://vaglogi.pl/log-115_118_2FBy9z.html
http://vaglogi.pl/log-115_118_YDL5a10.html

http://vaglogi.pl/log-002_033_Au3tz6.html

http://vaglogi.pl/log-002_033_8vc8vs.html

Opublikowano

Auto masz po programie. Pompa paliwa/wtryski nie wyrabiają i turbo nie trzyma zadanego ciśnienia doładowania, które też jest przegięte. Sprawdź ciśnienie paliwa pod obciążeniem ale prędzej to wina softu.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

jakie najlepsze wyjście z sytuacji ? nawet nie byłem świadom ,że jest program jakis wgrany. Można go jakoś wywalić  i jest szansa ,że wróci wszystko do normy , co robić ?

Opublikowano

Serię można wgrać bez problemu. Jak to zrobisz czy jakiś tuner to powtórz logi i będzie widać czy wszystko ok.

Opublikowano
  • Autor

nie mam pojęcia jak to zrobić , da radę przez Vag-Com ?
podmienię jeszcze zawór n75 od kumpla bfb i sprawdzę gruchę tak jak piszą na innym forum .
Mówisz pompa paliwa nie wyrabia, wsadzić coś lepszego ,czy po prostu ta już się kończy .
Co może być winą tego świstu od 3,5 tyś , ezektor wymieniłem  bo bąble się robiły przy sprawdzaniu nieszczelności (tylko tam ) ,jednak nowy delikatnie też puszcza ale to już nie to co było,jednak będę go reklamował .

Opublikowano

n75 możesz podmienić i sprawdzić ciśnienie paliwa. Jak masz seryjne wtryski i turbo to na tym programie to nie będzie dobrze jeździć więc program do poprawki lub trzeba wgrać serię. Jest jakiś inny program do zgrywania/wgrywania softu ale nie kojarzę nazwy. Jeszcze jakbyś miał podaną normalną lokalizację to może ktoś poleciłby kogoś w okolicy. Zapewne znalazłyby się też osoby tu na forum, które pomogły by z ori wsadem.