Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

S4 B5 - montaż fabrycznego radia - problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, od miesiąca główkuję się z audio w moim s4 b5. Mam wersje bez fabrycznego radia. Dotychczas jeździłem na jakimś pioneerze i było wszystko okej(grał przód i tył). Nadażyła się okazja żeby zakupić kompletną konsole 2din i podczas montażu napotkałem problem - wpinając się dwiema kostkami ISO(czarna i brązowa) głos wydobywał się tylko z przodu. Nie mam oryginalnie kostki mini-iso ani wzmacniacza. Mianowicie mam dwa pytania:

1. Jak ma wyglądać fabrycznie czarna kostka iso? Chciałbym żeby radio uruchamiało się przy przekręceniu kluczyka i wyłączało się po wyciągnięciu kluczyka. Zauwazyłem, że brakuje u mnie plusa po stacyjce, już go poprowadziłem tylko nie wiem gdzie go mam dokładnie wpiąć i czy gdzieś jeszcze coś musze dołozyc?

dwa.jpg

2. Pytanie, z którym męczę się już miesiąc czasu. Nie wiem jak uruchomić tylne głośniki podczas gdy nie posiadam oryginalnego wzmaka i chce to odpalić na oryginalnym radiu symphony. Mam jakiegoś wzmaka w bagażniku. Kupiłem przejściówke mini iso - cinch aby podpiąc wzmaka. Wpiąłem tylne głośniki do brązowej kostki ISO:raz.jpg

Następnie wszystko podpiąłem do radia:

2.jpg

1.jpg3.jpg

Niebieski kabel to kabel od załączania wzmacniacza(remote)

Wzmacniacz tylko podpiąłem do akumulatora i niby wzmacniacz działa:

4.jpg5.jpg

Jak zakupiłem samochód to w bagażniku pod wzmacniacz był podpięty jakiś duży subwoofer, który wraz z radiem pioneer działał czyli wzmacniacz jak najbardziej jest w porządku. Dobrze podpięty mam ten wzmacniacz? Jestem w tym zielony ale za wszelką cenę chce doprowadzić to do ładu.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez LizakB5

Opublikowano
  • Autor

temat ogarnięty - można zamknąć

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, wiem ze już jakis czas od założenia tematu ale mam identyczny problem. Mam tylko dwie kostki, identyczny układ pinów i bez mini iso i suba. Mógłbyś powiedzieć jak to u ciebie wyglada? U mnie na nie ori radiu grały wszystkie głośniki a po wsadzeniu symphony tylko przód. 

Opublikowano

bo symphony ma tylko końcówkę mocy na na 2 głośniki , tył zawsze jest napędzany ze wzmacniacza w subwooferze 

możesz zrobić druta i zmostkować przód z tyłem ale trzeba pilnować impedancji głośników i policzyć ile wyjdzie

Opublikowano

Radio Symphony obsługuje tylko 4 Ohm więc jak zmostkuje (zakładając, że ma oryginalne głośniki mające 4 Ohm) uzyska na wejściu 2 Ohm. To może doprowadzić do grzania się radia lub w najgorszym wypadku spalenia końcówki mocy. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Tez napisałem że trzeba policzyć i można szeregowo podpiąć wtedy uzyskamy 8 ohm - tak czy siak to drutowanie.

Najlepoej dołożyć wzmacniacz i wykorzystać wyjście liniowe jak fabryka zrobiła i tyle :wink:

Opublikowano

Albo wstawić nie OEM radio  DIN2, które i tak ma już wszystkie 4 kanały w kostce ISO. Symphony to w dzisiejszych czasach już trochę perzeżytek. :wink:

Opublikowano

Właśnie chce dokupić kostkę mini ISO z wyjściem na cinch, dołożyć wzmacniacz ale nie wiem co dalej. Do czego ten wzmacniacz ma być podłączony. Nie orientuje się w tych sprawach

Opublikowano

Wzmacniacz zasila tylne głośniki i subwoofer.  Dostaje on sygnał z radia do wzbudzenia (czyli uruchomienia się gdy radio zostanie uruchomione) oraz sygnał dżwiękowy dla głośników po wyjściu liniowym, który musi wzmocnić. Te przewody znajdują się w kostce mini iso i idą z radia do wzmacniacza. Oprucz tedo wzmacniacz potrzebuje jeszcze masę i stałe 12V z bezpiecznika z przodu którego musisz dołożyć i podpiąć pod zacisk 30 w puszce bezpieczników. 

Opublikowano

No tak tak trzeba będzie robić. A jeśli chodzi o wzmacniacz to misi mieć jakies specjalne parametry czy coś?

Opublikowano

Mówimy tu o oryginalnym wzmacniaczu i subwooferze, które były stosowane w Twoim modelu. Chyba, że ty masz na myśli dołołenie nie oryginalnego?

Opublikowano

No właśnie myślałem nad nie ori

Opublikowano

To zasada podłączenia podobna tylko przekroje poprzeczne przewodów i zabezpieczenie inne. Musisz szukać 4ro kanałowego wzmaka. Tylne głośniki podepniesz do kanału 1 i 2 a subwoofer do zmostkowanego 3 i 4. 

Problem w tym, że te oryginalne głośniki w drzwiach jakością nie grzeszą więc może pomyśl nad podmianą na lepsze. Jeżeli już z tyłu wymienisz to z przodu też należało by coś lepszego wstawić. Musisz szukać na przód takie, które mają impedancje 4 Ohm jeżeli mają być zasilane bezpośrednio z radia. . Do tyłu będzie prościej dobrać bo większość wzmacniaczy obsługuje 2 i nawet 1 Ohm. 

Opublikowano

Właśnie wszystkie głośniki miałem w planach wymieniać. Dzieki za pomoc i pozdro??