Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[2.4 DBV] Silnik do remontu? Bierze olej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Potrzebuje porady w temacie sensu reanimacji silnika w a4 b6 02'.

Samochód nabyłem w Styczniu br. I nic nie wskazywało, że coś mu dolega. Pojeździłem trochę, założyłem gaz i wciąż nie było problemów. Po zrobieniu 4-5tyś km pierwszy raz zaświecił mi sie olej. Wymieniłem na 5W30 w serwisie (zakładałem ze taki był zalany) i pojechałem w trase. Po 300km zaświecił mi sie olej. Kupiłem, dolałem i jakos wróciłem. Po kontakcie z poprzednim właścicielem okazalo sie że lany był 10w40. Ponowna wymiana na gęstszy i znów wszystko w porzadku póki jezdzilem po mieście. W trasie uciekał 1l/800-1000km, w mieście 1l/3-4tys. Na ten moment zrobiłem nim ~12tyś km i zużycie oleju wciąż wzrasta. 

Silnik nie ma wycieków, jest suchy, swiece nie są zalane. Jedynym problemem jest ubytek oleju i to, że śmierdzi w kabinie (nie jestem pewien czy olejem czy spalinami) jeśli da sie mu po d*pie. 

Rozmawiałem wczoraj z mechanikiem (zresztą naszym forumowym kolegą) i zasugerował, że silnik umiera, a remont to kwota w okolicach 10tyś zł.

Automatycznie człowiek myśli o sprzedaży, ale nawet jesli przycwaniakuje (jak zapewne poprzedni właściciel) zaleje coś gęstszego lub jakiegoś motor doktora to po miesiącu lub dwóch nowy nabywca może wrócić z rękojmią. 

Druga opcja to swap, ale równie dobrze mogę kupić tak samo uszkodzoną jednostkę, która wady pokaże za kolejne 10k km. 

Trzecia opcja - wyżej wspomniany remont. Czy faktycznie koszta są tak wysokie i nieopłacalne? Jesteście w stanie mi coś poradzić w tym temacie?

P.S. Silnik chodzi rowno, nie ma problemów z ubytkiem mocy. Nie dymi na niebiesko (przynmniej na niskich obrotach). Zakladam, że najgorzej jest przy 4tyś obrotów i w górę, ale na trasie ciężko zauważyć jakiekolwiek dymienie. 

Opublikowano

nie przesadzaj 10k to już zrobienie wszystkiego na tzw BIG CYC. Jak nie dymi na zimno na niebiesko i tego nie widzisz na gorącym to moim zdaniem pierścienie do wymiany ( przy okazji głowica itp ) Pojeździł po KILKU zakładach które specjalizują się w remontach silników i zasięgnij ich opinii. Znam przypadki o BRANIU OLEJU i lamentowaniu a po rozbiórce i zrobieniu silnika niewiele więcej wyszło jak zrobienie SWAPa

Opublikowano

Kolego jak śmierdzi w kabinie to jednak silnik nie jest szczelny,sądzę iż zaślepki wałków rozrządu z tyłu silnika puszczają i olej kapie na kolektory wydechowe i się spala-stąd smród i brak widocznych wycieków. Ogarnij to i odmy,wróć do oleju 5w30 lub 5w40 dobrej firmy do tego płukania i ceramizer.

Ten silnik tak szybko nie pada,ale przez zapache odmy i ich zawór dochodzi do dużego zużycia oleju silnikowego i do rozszczelnienia w obrębie głowic.

Opublikowano

Paweł wal do waskivw w Czeladzi.Zjadł zęby na V6,a mechanik,który u niego pracuje ma C5 2,4:)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie samochód po weekendzie wjeżdża na warsztat, trzeba go bedzie rozebrac i zerknąć co i jak. 

Co do kolegi waskiwv to wlasnie z nim rozmawiałem w pierwszej kolejności. Bardzo fajnie nakreslili sytuacje co i jak ale tez trochę przeraził kwotą ?. Na pewno audica wylądowała by u niego gdyby nie jeden serwis ktory wpadł gdzieś po drodze. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno się "pochwale" :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, I jak z tym silnikiem, mam podobny problem, silnik suchy, a olej ucieka. 

Edytowane przez Szalony94

Opublikowano
  • Autor

Samochód aktualnie stoi na warsztacie. Myślę, że do konca tygodnia bedzie znana przyczyna. Dam znać.

Opublikowano
  • Autor

No i wszystko już jasne. Pierścienie zgarniające po jednej stronie były przytarte i puszczały olej. Na szczęście obyło się bez uszkodzeń głowicy także mogę powiedzieć, że mi się upiekło. Dziwna sprawa, że tylko w jednej głowicy. No ale wymiana pierścieni, nowy rozrząd, uszczelki, płyny, oleje (powrót do 5w30) i za kilka dni wracam na drogę :)

Opublikowano

Ile koszt Cię wyniesie naprawy jeśli można wiedzieć? Co w cenie było zawarte- czy robiłeś coś przy głowicach, wymieniałeś uszczelnienia w końcu na 3 czy 6 cylindrach?

Opublikowano
  • Autor

Głowice były w eleganckim stanie, dlatego nic nie było przy nich robione. Zrobiona wymiana pierścieni (na wszystkich cylindrach), przeszlifowanie tłoków bo były wyślizgane (?), uszczelki i nowy rozrząd. Zapłaciłem za ten interes 2600zł ale tylko ze względu na długoletnią znajomość z mechanikiem. Myślę, że normalnie kosztowało by mnie to parę stówek więcej.

Edytowane przez Komarovsky