Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi a4b6 1.8t czy 2.4 v6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do zakupu audi a4b6 rozważam dwa silniki benzynowe 1.8t 163KM i 2.4 v6 170KM, który z tych silników jest mniej awaryjny i który z nich nadaje się do instalacji LPG ?, jakie wychodzi wam spalanie ?, 

Pozdrawiam, 

Opublikowano

Wypowiem się na temat 1.8T BFB, wybierając ten silnik z pewnością będziesz zadowolony jeżeli chodzi o elastyczność tego silnika.  Instalacja LPG współpracuję z nim znakomicie, jeżeli gazownik wszystko dobrze wyreguluje, sam osobiście założyłem LPG Techa rok temu, i jest baja ? Dodatkowo silnik podatny na modyfikacje przyrostu mocy,  prawdopodobnie ostatni silnik z czasów kiedy auta miały jeździć a nie zarabiać.. Jeżeli nie jest wyżyłowany problemów nie powinno z nim być. Główne bolączki to odma, napinacz rozrządu, zaraz po zakupie proponowałbym sprawdzenie i ewentualnie przeczyszczenie miski olejowej i smoka. Co do spalania u mnie wygląda to około 8l trasa, 10-12l miasto. Zalewać dobrą markową oliwę a silnik posłuży a posłuży ? ! 

Co do 2.4, słyszałem że silniki również bardzo dobrze, gaz też dobrze znoszą, co prawda jest to V6 czyli koszt instalacji będzie już większy no i brak turbo (dla jednych to dobrze, dla innych nie ? ).

Edytowane przez kazzi

Opublikowano

.

Edytowane przez kazzi
usun

Opublikowano

Jak będziesz miał możliwość to przejdź się 1.8t i 2.4,ja jako były użytkownik 1.8 ale bez turbo przejechałem jakieś 180 tys km z tym silnikiem i było ok, ale kultura pracy nie odpowiadała mi. Teraz użytkuje 2.4 i jest dużo przyjemniej pod tym względem,aczkolwiek 2.4 w B6 jedzie dostojnie ale do szaleństw to się nie nadaje. Dosyć łagodnie oddaje swój moment obrotowy-nie oczekuj kopa w plecy przy gazie w podłodze. Miły dla ucha dźwięk przy wyższych obrotach,praktycznie niesłyszalny przy stałej prędkości poruszania się. Standardowo trzeba ogarnąć odmy w aucie i uszczelnić górę silnika która puszcza olej w kilku miejscach właśnie przez zapchane odmy.

Opublikowano

jedne z najlepszych benzynowych silników w audi a4 b6/b7, najlepsze jest to że po modach wyciśniesz więcej z 1,8T niż z 2,4 v6

Opublikowano

Oba silniki do gazu są dobre, przy obecnej cenie gazu różnica na 100km spalania niewielka (zależy dużo od nogi itp, u mnie bfb avant quattro 1630kg masy średnie spalanie lpg 12+/100, 50/50 miasto/trasa). B6 sporo waży 1.8 nie jest też za oszczędnym silnikiem, spalić musi jak ktoś mi powie, że mu pali 8lpg 50/50 miasto/trasa to ja chcę zobaczyć jak ustawiona jest instalacja w tym samochodzie.

Ogólnie oba silniki to udane konstrukcje bierz ten który Ci się spodoba i będzie w dobrej kondycji, a z tym różnie bywa. Wiadome w razie ewentualnie usterki naprawa v6 może pociągnąć wyższe koszty.

Opublikowano
8 godzin temu, tass napisał:

Wiadome w razie ewentualnie usterki naprawa v6 może pociągnąć wyższe koszty.

Aczkolwiek zaznaczę iż 2.4 BDV to jeden z najtańszych silników w B6 jeżeli już przyjdzie do wymiany całej jednostki.

Opublikowano

To zalezy czego oczekujesz, do lpg oba silniki nadaja sie bardzo dobrze. Spalanie moze byc podobne. W standardzie oba silniki beda jechac bardzo podobnie. Tylko 1.8t mozna latwo podciagnac na 200 km i wtedy 2.4 nie ma startu.

Koszty utrzymania tez beda podobne.

Opublikowano
5 godzin temu, pila24 napisał:

Aczkolwiek zaznaczę iż 2.4 BDV to jeden z najtańszych silników w B6 jeżeli już przyjdzie do wymiany całej jednostki.

Wymiana to zazwyczaj kupowanie kota w worku nie wiadomo co jest w środku, rzadko znajdzie się pewny silnik. Czasem warto jednak remontować, co nie zmienia faktu że może wyjdzie drożej od kupna innego silnika.

Opublikowano
  • Autor

a jeśli chodzi o sprzęgło ? czy trzeba się obawiać tej dwumasy ?, 

w silnikach 1.8t jak to wygląda z turbosprężarką ile potrafi wytrzymać? jaki jest ewentualny koszt renowacji ? 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,

Opublikowano

Dwumasy nie ma się co bać, jak zaczyna padać daje o sobie znać koszt wymiany nie jest niski, ale jak dla mnie akceptowalny. Jak komuś nie będzie przeszkadzało to można pokombinować z kołem jednomasowym wyjdzie taniej, ale czy warto?

Turbo to jak turbo, jest bez zmiennej geometrii, wytrzyma rożnie, zależy jak traktowane, czym smarowane. Ekspertem nie jestem ale 200kkm+ powinno, regeneracja to zależy czy jest co regenerować, 700-1500 PLNów bym chyba dał na regeneracje.