Jump to content
IGNORED

Skrzynia FJV

Olllsia
 Share

Recommended Posts

Witam od dłuższego czasu poszukuje skrzyni manualnej FJV do Audi A4 b6 3.0 quattro i niestety nigdzie nie mogę jej znaleźć. 

Może wiecie który model odpowiada temu bez większych jakiś przeróbek? 

Albo może ktoś z czytających posiada taka na sprzedaż? Zależy mi bardzo na czasie. 

Poszukaj u osób rozbierających auta (angliki) na części , najszybciej znajdziesz u nich bo w internecie rzadko kiedy się pojawiają. Na olx znalazłem taką, prawdopodobnie będzie pasować, ale  3.0  było chyba kilka wariantów mocy o ile pamiętam i może różnić się przełożeniem

https://www.olx.pl/oferta/audi-a4-b6-00-05r-3-0-asn-skrzynia-flc-quattro-CID5-IDxfJxI.html#a0aa60db83

Skrzynia FJV jest 5 biegowa i nie ma zamiennej skrzyni dla niej, potem były tylko 6biegowe w 3.0 

Możesz zrobić przekładkę na 6b ale to większe koszty albo założyć skrzynie 5b od 1.8t ale w nich są krótsze przełożenia więc raczej nie warto bo zmniejszą się prędkości.

Ewentualnie zostaje opcja przypasować skrzynie z passka b5 4motion 2.8... Np skrzynia GGK lub EFC tylko trzeba porównać przelizenia, całkowita długość, rodzaj flansz przy skrzyni i czy miejsca montażu na obudowie są te same.