Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Szarpniecia podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem że podczas gwałtownego przyspieszenia auto w granicach 1000 do 1500 obrotów ma problem z równa praca tzn. strzela, przerywa. Po przekroczeniu tego progu jest wszystko w porządku. Byłem już w zakładzie gdzie zrobili mi diagnostykę. wyskakuje tylko jeden błąd a mianowicie "spalanie stukowe na 1, 2, 3, 4 cylindrze czyli jeżeli dobrze rozumiem to właśnie są te strzały. Mechanicy rozkładają ręce...

Liczę że tutaj znajdę jakiąś podpowiedz... Auto jest po wymianie świec, przewodów, przepływomierza, czujnika temperatury płynu chłodniczego.

Opublikowano

spalanie stukowe występuje też przy kiepskim paliwie...

Opublikowano

samochodem jezdze ze 3 miesiace i cały czas jest to samo wiec paliwo odpada.

samochód kupiłem bez gazu i byla juz ta usterka:(

Opublikowano

Jeżeli są strzały to przepustnica, wymień na inną i zobacz efekt. Jeżeli będzie dobrze to kup, może być używana. :hi:

Opublikowano

nie zaszkodziłoby sprawdzic tez czy sonda lambda działa jak należy

Opublikowano

a weź zalej shella 100 oktan, skasuj błędy i pojeździj...i sprawdź czy znowu wyskoczyły te same błędy...

może paliwa brakować ? sprawdzaliście ciśnienie paliwa na listwie? może pompa paliwa szwankuje...

Opublikowano

dzisiaj moge śmiało wykluczyć przepustnice....teraz jest jak nówka:)

Moje Objawy nasiliły sie przy jeżdzie na gazie... na bezynie można powiedzieć że jest dobrze. jest delikatne szarpniecie ale nie strzela...

teraz czeka mnie wizyta u gazownika w celu regulacji...

Opublikowano

Vini212: Jeżeli na benzynie nie chodzi idealnie i występują niewielkie szarpniecia czy strzały to znaczy że czyszczenie przepustnicy co prawda dało efekt, ale nadal problem może leżeć w przepustnicy. Zrób taką listę: co serwisowałeś i jakie części były oryginalne, a nie jakie nie to bedziesz widział gdzie mogą leżeć podstawowe niedomagania. Kiedyś zamieściłem video z przyśpieszenia do seteczki. Porównaj i eliminuj punkty z listy. Jeżeli jeździsz na gazie to przejrzyj wtryski, może któryś zapieczony - tyle że wtedy nie powinien strzelać a słabo ciągnąć. Jest taki środek do oczyszczania wtrysków - ja używam STP czarne. Trochę pomaga. Pamiętaj, że to już stosunkowo nie młody samochód i przyśpieszeń nowego nie osiągniesz. :hi:

Opublikowano

Znalazłem moją usterkę.

Uszkodzony był przewód gumowy łączący przepływomierz z przepustnicą.

Malutka dziurka a tyle zachodu.

Jednym słowem samochód dostawał za dużo powietrza. wartości nie zgadzały sie z tym co wysyła przepływomierz.

Dziękuje wszystkim za rady :hi: