Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Świst turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, marcin4x4 napisał:

obudowę i tak musisz powiększyć,  dodatkowo można poprawić wlot i kilka innych pierdół jak sam kształt wew i frez (zależny od kompresora). Jak jest naprawdę źle dajesz nową, w czym problem ?

wszystko jest lżejsze, masz lepsze łożyska, uszczelnienia i co najważniejsze dwa zamiast jednego kanału smarnego.  W czym Ty masz problem ?

Marcin, odnoszę wrażenie że to o czym piszesz nie mieści się w zakresie ogólnie przyjętej "regeneracji" turbosprężarek, zarówno pod względem zakresu roboty, jakości użytych części  jak i kosztów ...:decayed:

Opublikowano
5 minut temu, piotrsob1 napisał:

Jak kupisz ori używkę która ma luzy w normie, przejrzysz w niej zmienną geometrię, gruszkę , to będzie miała szansę dużo dłużej posłużyć  niż te no name-owe wynalazki :tongue:

myślisz że jeszcze są zabytki w dobrym stanie ?

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano
5 minut temu, piotrsob1 napisał:

Marcin, odnoszę wrażenie że to o czym piszesz nie mieści się w zakresie ogólnie przyjętej "regeneracji" turbosprężarek, zarówno pod względem zakresu roboty, jakości użytych części  jak i kosztów ...:decayed:

oczywiście że nie, moja wypowiedź odnosiła się do założenia większy kompresor - gorsze wstawanie. Znam firmy, które porządnie regenerują i robią mały upgrade ale koszt takiego zabiegu jest zbliżony do podstawowej hybrydy więc gdzie tu logika ?

Opublikowano
1 minutę temu, marcin4x4 napisał:

myślisz że jeszcze są zabytki w dobrym stanie ? dla mnie regeneracja to głupota i strata siana, za podobną kasę można mieć stage1

Ze dwa lata temu do bratanicy A4 2,5 TDI podjąłem się znaleźć takiego rodzynka :D

I za 250 PLN-ów przyszła praktycznie funkiel nówka sztuka :)

Tylko że jak ze sprzedawcą na OLX-ie negocjowałem, to zastrzegłem osobisty zwrot towaru przez zamknięte okno w przypadku gdy jej stan będzie pozostawiał cokolwiek do życzenia :decayed:

Opublikowano
27 minut temu, marcin4x4 napisał:

oczywiście że nie, moja wypowiedź odnosiła się do założenia większy kompresor - gorsze wstawanie. Znam firmy, które porządnie regenerują i robią mały upgrade ale koszt takiego zabiegu jest zbliżony do podstawowej hybrydy więc gdzie tu logika ?

No jak ktoś się zabiera za dłubanie motorówki to zazwyczaj ma wiedzę , hajs i sprecyzowane na jakimś poziomie oczekiwania .

Koledze tutaj raczej chodzi o turbinę , która bez fajerwerków i w rozsądnych kosztach pozwoli jak najwięcej przedłużyć życie dwunastoletniego paździerza :D:)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
4 godziny temu, piotrsob1 napisał:

No jak ktoś się zabiera za dłubanie motorówki to zazwyczaj ma wiedzę , hajs i sprecyzowane na jakimś poziomie oczekiwania .

Koledze tutaj raczej chodzi o turbinę , która bez fajerwerków i w rozsądnych kosztach pozwoli jak najwięcej przedłużyć życie dwunastoletniego paździerza :D:)

Dokladnie.

Marcin fajnie ze masz wiedze i chcesz to rozprostowac ale to tak jakby dac auto do mech na wymiane zawiechy a on zaczyna gadke ze poprawi to i tamto bo jest zle to zaprojektowane.

Nam chodzi o to ze jak da ori koras a muszla jest zjedzona to narobi wiekszego laga niz mial.

Dobra kogo bys polecil z ludzi co robia hybrydy???

Opublikowano
6 godzin temu, wesz82 napisał:

Marcin fajnie ze masz wiedze i chcesz to rozprostowac ale to tak jakby dac auto do mech na wymiane zawiechy a on zaczyna gadke ze poprawi to i tamto bo jest zle to zaprojektowane.

Nam chodzi o to ze jak da ori koras a muszla jest zjedzona to narobi wiekszego laga niz mial.

ori części nie kupi,  skoro mówicie o większym kompresorze z góry i tak zakładacie swap muszli, kompresora itd więc robicie z 2-3 turbin jedną czyli tzw warsztatową turbinę (popularne dla 1,9) czyli gówno, które nie będzie działać. Zakładając warunki idealne czyli taka sama turbina tylko z kompresorem o oczko większym to i tak wstanie bardzo podobnie albo tak samo. Więc to co pisałeś w żadnej konfiguracji nie jest prawdą.

Dobra kogo bys polecil z ludzi co robia hybrydy???

najlepszy stosunek cena jakość to chyba Perun.

11 godzin temu, piotrsob1 napisał:

I za 250 PLN-ów przyszła praktycznie funkiel nówka sztuka :)

To się chwali, raz chciałem kupić trupa na hybrydę i za grosze wyrwałem komplet, który żal było niszczyć.. po małym wyczyszczeniu sprzedałem za prawie 2x tyle. Generalnie też jestem za opcją używki, nigdy nie regenerowałem.

Opublikowano
  • Autor

Tak jak Piotrek wcześniej pisał,  Ja tylko chce dać mojej babci jeszcze trochę życia a nie dokładać napędów odrzutowych. W rozsądnych pieniądzach. Auto póki co jeździ ale z racji oględzin wirnika w mojej suszarce częściej patrzę w lusterka.  Szukam używanej turbiny a jednocześnie korci mnie wymiana samego korasa. Skoro ktoś to produkuje a inny sprzedaje to czemu kolejny idiota (ja) nie może sobie tego założyć. Ciekaw byłem tylko czy ktoś z naszego forum to już praktykował. Mam kuzyna który pracuje w firmie regenerującej turbiny i mówi że zestawy naprawcze do suszarek które robią też są chińskie. 

Opublikowano
5 godzin temu, marcin4x4 napisał:

Zakładając warunki idealne czyli taka sama turbina tylko z kompresorem o oczko większym to i tak wstanie bardzo podobnie albo tak samo. Więc to co pisałeś w żadnej konfiguracji nie jest prawdą.

Wlasnie jestem na temacie hybrydy...

Wiekszy wirnik a turbo budzilo sie przy 2 tys gdzie wczesniej kopalo od 1.6.

Turbo pojechalo na zmiane wirnika i jest cos pomiedzy.

Wiec raczej nie do konca jest tak jak piszesz...

Co innego piszemy o tym jak grat jest porobiony.

Do autora.

Szukaj uzywki i niech ja kuzyn obluka na stole.

Opublikowano

Wiekszy wirnik a turbo budzilo sie przy 2 tys gdzie wczesniej kopalo od 1.6.

Turbo pojechalo na zmiane wirnika i jest cos pomiedzy.

Wiec raczej nie do konca jest tak jak piszesz...

Miałeś laga, zmieniałeś kompresor jest środek.. a reszta co ? p&p ? Ogólnie zamawiasz mody wybierasz jakie części i w jakim zakresie chcesz modyfikować a firma przeważnie jest w stanie przewidzieć teoretyczne paramenty. Dla mnie hybryda tylko ze zmienionym kompresorem to trochę lipa nie modyfikacja, już nawet nie wnikam jaki typ i materiał. Podstawa to uszczelnienia i smarowanie, ostrzejsza geometria.

Ponad 10 lat nie mam styczności z PD i faktycznie przy sterowaniu tej generacji zazwyczaj lag się zwiększa. Przyznaje zapędziłem się.

• 2 lata później...
Opublikowano

Jako że sam zakupiłem a4 z 2.0 brd a w dokumentacji od sprzedającego otrzymałem fakturę (1000 pln) na "regenerację" turbo które dymi, późno wstaje(2500-2600), żre olej i świszcze, natrafiłem dzisiaj na łopatologiczne wyjaśnienie takiego stanu rzeczy, pozwoliłem sobie odświeżyć temat i rozwiać (?) wątpliwości.

W filmie mowa o jedynej słusznej (?) opcji na regenerowanie turbo.