Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ubytek oleju BRE 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Kilka tygodni temu wymieniłem zawór EGR  na nowy gdyż wyskakiwał check. Problem widniał w elektronice zaworu (zapalała się kontrolka po 3-4 odpaleniu auta). Usterka został wyeliminowany jednakże od tego momentu zaczął pobierać duże ilości oleju a dzisiejszego ranka wyskoczyła kontrolka (min. poziom oleju). Nie słychać żadnych stuków, czy dziwnych dźwięków podczas pracy silnika, chodzi tak jak wcześniej. Jak wrócę będę chciał sprawdzić poziom oleju na bagnecie oraz czy nie ma wycieków gdzieś pod silnikiem. Koledzy, gdzie szukać rozwiązania problemu? (EGR, odma, turbo?) ? A4  B7 ma obecnie nalatane 212 tyś km.

Opublikowano

Rozumiem że przed wymianą EGR nie sprawdzałeś stanu oleju? Obstawiam zbieg okoliczności. Ile zrobiłeś km od ostatniej wymiany oleju?

Opublikowano

Od ostatniej wymiany zrobiłem prawie 10tyś km. (wymiana oleju - marzec 2018).

Opublikowano
3 minuty temu, linus3 napisał:

Od ostatniej wymiany zrobiłem prawie 10tyś km. (wymiana oleju - marzec 2018).

Ubytek 1L na 10tys km to nic takiego. Zbieg okoliczności. 

Opublikowano
7 minut temu, H4mm3R napisał:

Ubytek 1L na 10tys km to nic takiego. Zbieg okoliczności. 

Litr to mi ubyło od października 18 roku po wymianie EGR ? Więc to nie jest zbieg okoliczności.

Opublikowano

Dolewałeś w październiku lub sprawdzałeś stan że twierdzisz że to od wymiany EGR ubyło?

Opublikowano
24 minuty temu, H4mm3R napisał:

Dolewałeś w październiku lub sprawdzałeś stan że twierdzisz że to od wymiany EGR ubyło?

Dolewkę robiłem w październiku zaraz po wymianie i wzrost ubytku zrobił się znaczący.

Opublikowano
2 godziny temu, linus3 napisał:

Dolewkę robiłem w październiku zaraz po wymianie i wzrost ubytku zrobił się znaczący.

To musisz posprawdzać czy gdzieś nie ma wycieku. Sprawdzić dolot czy turbo nie puszcza.

Opublikowano
38 minut temu, H4mm3R napisał:

To musisz posprawdzać czy gdzieś nie ma wycieku. Sprawdzić dolot czy turbo nie puszcza.

Jutro mam cały dzień wolny więc postaram się poszukać przyczyny. Dzięki za nakierowanie póki co!