michauu45 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Od jakiegoś czasu posiadam audi 2.0 tdi BPW. Problem polega na tym gdy przejadę odcinek np. 30 km i się zatrzymam silnik wydobywa dziwny dźwięk tak jakby był dziurawy tłumik Ale jest cały (sprawdzałem) i spod maski wydobywa się dym który śmierdzi jakby spalonym olejem. Nie dzieje się to za każdym razem. Pomocy !! Co to może być. Nic nie mogę znaleźć w tym temacie. A drugi problem jaki mam to dosyć wysokie spalanie i czy to normalne.. przy 140 na 6 biegu na autostradzie po równej nawierzchni (nie pod górę) wychodzi 8-8,5 litra moim zdaniem na tak mała bude to za dużo. A w miescie to juz nie mowie... oszczędzając gazu to jakieś 10-11 litrów. Udaje mi się zejść do 6,5 Ale to na zwykłej trasie przy mniej więcej 85 km/H to szału idzie dostać jechać cały czas tyle żeby mniej spalal Edytowane 14 Stycznia 2019 przez michauu45 1
Marcin Kaszyński Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Kolego, Odnośnie oleju, sprawdź czy nie puszcza Tobie uszczelka od pokrywy zaworów Obejrzyj ją dokładnie, u mnie wyglądało to tak: olej wyciekał od strony grodziowej i kapał na kolektor wydechowy więc smierdzialo na potęgę. Co do spalania nie pomogę. Nie mam takiego motoru. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez Marcin Kaszyński
Edo112 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 U mnie śmierdzi w środku podczas wypalania filtra dpf. To by też wyjaśniało większe spalanie. Dpf sprawny? podłączałeś do kompa?
michauu45 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2019 12 godzin temu, Edo112 napisał: U mnie śmierdzi w środku podczas wypalania filtra dpf. To by też wyjaśniało większe spalanie. Dpf sprawny? podłączałeś do kompa? Tak, komputer nic nie wykazał. To wygląda tak jakby spaliny się cofały bo auto głośniej chodzi tak buczy jakby dziura była w tlumniku
Edo112 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 U mnie np auto chodzi głośniej i pojawia się buczenie podczas wypalania dpf. Ile masz popiołu? Możesz to sprawdzić na kompie w grupie 68, druga wartość od lewej.
michauu45 Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 W dniu 18.01.2019 o 13:44, Edo112 napisał: U mnie np auto chodzi głośniej i pojawia się buczenie podczas wypalania dpf. Ile masz popiołu? Możesz to sprawdzić na kompie w grupie 68, druga wartość od lewej. I nadal nie wiem co jest grane.. walcze z tym Z mechanikami i żaden nie może stwierdzić co to jest :(
Bambr97 Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 U mnie czułem coś jak olej/spaliny gdy miałem peknieta rurkę przy chłodniczce spalin.
Rekomendowane odpowiedzi