Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odma 1.8T AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, otóż mam taki problem, a przynajmniej tak mi się wydaję.

Od początku, wymieniałem kolanko, trójnik i zaworek pcv w odmie bo śmierdziało w samochodzie i o kazało się że kolanko jest pęknięte a trójnik przerwany. Po wymianie niby wszystko okej. No ale mówię, przeczyszczę całą odmę. Odkręciłem grzybek, kolanko, rurkę metalową i trójnik który wchodzi do pokrywy i idzie do metalowej rurki. Wszystko było "zapaćkane" "masłem". Nie wyczyściłem tylko tej metalowej rurki co idzie z góry na dół, słabe dojście. I teraz moje pytanie czy z tej metalowej rurki powinno dmuchać powietrze? Bo u mnie dmucha tylko z pokrywy, a z skrzyni korbowej z dołu nie czuję żeby coś dmuchało. Rurka nie wygląda najlepiej, ale wydaje mi się że jeśli ma dmuchać to by coś dmuchało.

Jeszcze dodam, że dzisiaj znów z ciekawości rozebrałem górę odmy to w "Grzybku" miałem trochę wody z "masłem". Bagnet mam też upaćkany masłem i czasem pojawia się delikatny nalot na korku wlewu oleju. Nie wiem czy jest to spowodowane niedogrzaniem silnika, do pracy mam 20km więc zdąży się nagrzać. Olej zmieniłem jakiś 1000km temu na Valvoline MST 5W30

Edytowane przez 0g0N