Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 TDI PD] Regenerować turbo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem po wymianie uszczelki pokrywy zaworów. Miałem delikatny wyciek. Mechanik zauważył , że w okolicy spływu oleju od turbo jest też wyciek. Silnik wymyty uszczelka pokrywy ogarnięta ale doszła diagnoza mechanika. Poinformował że w wężach od turbo był olej i mam.sie szykować na regenerację . Ku mojemu zaskoczeniu auto po tej wizycie lepiej się zbiera mniej silnik wibruje jak wchodzi na obroty z poniżej 2tys i wyżej . Czy jeśli nie mam objawów typu gwizdy z turbo , dymienie , spadek mocy to mam.sie martwić ? Czy obserwować jak wygląda wyciek i na spokojnie podjąć decyzję . Mam zaślepiony EGR w razie czego i zwiększona moc na 169koni w EcuProject.

Pozdrawiam 

Opublikowano

W wężach od turbo zawsze będzie olej i jak się z niego nie wylewa to jest ok. Co do spływu i wycieku oleju to pewnie też wina uszczelki. 

Ktoś tu chyba chce na siłę zarobić.

Opublikowano

Turbinę trzeba regenerować ja ma luzy na wirniku lub jak wykazuje jakieś nieszczelności. O ile nie ma luzów na wirniku to nie ma się czym martwić. Gwizdanie turbiny to też nie oznaka zużycia. Mnie od regeneracji gwiżdże już 3 lata i turbo działa bardzo dobrze.

Opublikowano
  • Autor

Ok czyli bez spiny ;) ale serio kurde nie wiem czy to wymiana uszczelki pod pokrywą czy jakiś wężyk może puszczał ciśnienie ale serio auto zbiera się jak szalone. Dziwię się że nic w sumie poważnego nie zrobione a różnice widzę w tym że pedał gazu jest o wiele bardziej czuły i zbiera się od dołu bardziej jak kiedyś . Dziwne