Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z parowaniem szyb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór. 
Zgłaszam się do Was z pewnym problemem. 
Występuje w moim aucie pewna dolegliwość. Otóż wieczorem czy w nocy i tylko w tych porach lubią parować szyby. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Mimo włączonego nawiewu czy klimatyzacji mało to pomaga. Można rzecz, że stoi woda na szybach. Wymienione są filtry powietrza i klimatyzacja jest nabita oraz odgrzybiona. 
Nawiew na przód jeszcze daje rade, ale tył i boki to tragedia. 
Może nie wciskam jakiegoś klawisza czy coś. Naprawdę nie mam pomysłu jak ten problem rozwiązać. 
Liczę na propozycje z Waszej strony.

Opublikowano

W jakim stanie są uszczelki szyb? Rozbierz jeden z boczków i sprawdź czy jest woda w drzwiach. U mnie jest tak na przedniej szybie jak przychodzi odwilż i jest bardzo wilgotne powietrze, tak samo jak ktoś wniesie trochę śniegu, śnieg stopnieje w aucie i później przy zamarzaniu osadza się na szybach.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli uruchomie nawiew z kabiny używając klimatronika to wszysytko działa sprawnie. Gdy chce uruchomić klimatyzacje lub nawiew z zewnątrz to słychać wentylator, a nie ma nawiewu na szyby bądż jest minimalny. To jest taki główny problem zbiera się wtedy woda i jest słabo. 

Opublikowano

W podszybiu nie zbiera Ci się woda? Masz kanaliki drożne?

Opublikowano

Mi tak szyby parowały przy padniętych silniczkach obiegu zamkniętego i dławienia powietrza , po wymianie nic nie paruje

Opublikowano
8 godzin temu, Luki_93 napisał:

Jeśli uruchomie nawiew z kabiny używając klimatronika to wszysytko działa sprawnie. Gdy chce uruchomić klimatyzacje lub nawiew z zewnątrz to słychać wentylator, a nie ma nawiewu na szyby bądż jest minimalny. To jest taki główny problem zbiera się wtedy woda i jest słabo. 

Filtr kabinowy sprawdziłeś? 

Opublikowano

Mi to wygląda na włączony obieg zamknięty lub brak / z jakiegoś powodu / wentylacji , ujścia powietrza z kabiny na zewnątrz .

Opublikowano

Warto sprawdzić te 2 silniczki klimy co wyżej wspomniałem 

Opublikowano

szyby parują od środka czy z zewnątrz? 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, GreGoriO napisał:

Szyby parują od środka.

Langistagreg2505pila24dekiel 13

Sprawdzę to wszystko i dam znać. Dziękuję Wam za poświęcony czas.

Opublikowano

to jak od środka.... to sterowanie nawiewem, 
VAGcom i błędy do sprawdzenia, potem wykonać nastawy podstawowe i zobaczyć co wróci.
kolejnym krokiem będzie wyczyszczenie silniczka, siłownika.
a jeśli to nic nie da, to zakup innego.

Przy parowaniu zewnętrznym należałoby zamknąć obieg na szybę, żeby nie powstawała taka różnica temperatur....

To dlatego pytałem.

Opublikowano
  • Autor

Jak otworzyłem maske to widze, że klapy są ciągle zamknięte i nie można ich podnieść (robiłem to ostrożnie żeby niczego nie uszkodzić). Są zablokowane.

Także podejrzewam, że padł silniczek.

Opublikowano

To odłącz silniczek i otwórz klapę ręcznie , zobaczysz czy coś pomogło, ale jak się nie otwierają to silniczki do wymiany lub czyszczenia 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 17.02.2019 o 00:24, Langista napisał:

W jakim stanie są uszczelki szyb? Rozbierz jeden z boczków i sprawdź czy jest woda w drzwiach. U mnie jest tak na przedniej szybie jak przychodzi odwilż i jest bardzo wilgotne powietrze, tak samo jak ktoś wniesie trochę śniegu, śnieg stopnieje w aucie i później przy zamarzaniu osadza się na szybach.

W dniu 17.02.2019 o 08:38, greg2505 napisał:

Mi tak szyby parowały przy padniętych silniczkach obiegu zamkniętego i dławienia powietrza , po wymianie nic nie paruje

W dniu 17.02.2019 o 08:59, pila24 napisał:

Filtr kabinowy sprawdziłeś? 

W dniu 17.02.2019 o 09:45, dekiel 13 napisał:

Mi to wygląda na włączony obieg zamknięty lub brak / z jakiegoś powodu / wentylacji , ujścia powietrza z kabiny na zewnątrz .

W dniu 17.02.2019 o 10:43, GreGoriO napisał:

Panowie miałem troche innych rzeczy na głowie, ale "usiadłem" do tego zadania. Z silniczkiem wygląda na to, że jest w porządku. Wiele też na to wskazuje, że może to być klimatronik bądź moduł komfortu.  Auto było sprowadzone przed tygodniem i właściciel powiedział mi, że był zamieniony klimatronik i też możliwe, że przez to. Na razie szyby nie parują to nie grzebe nic przed wyjazdem bo w weekend znów wracam na Zachód. Także jak wróce na Święta to poświece Audi więcej czasu i uwagi. Jak coś to będę pisał tutaj. Na razie dziękuję za porady, pomoc.

Opublikowano

wymienił klimatronik  i pewnie vinu nie przyuczył