Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Spotkał się ktoś  ze sworzniem który ma luz w zwrotnicy? Chodzi mi o górny tylny wahacz od strony pasażera. Zaczeło mi coś stukać w zawieszeniu i zauwazyłem ze ten wahacz w miejscu w którym wchodzi w zwrotnice ma luz na boki .Śrubę spinajaca te wahacze sprawdziłem i jest dokręcona bardziej sie boje żeby nie urwac tego ucha. Zwrotnica do wymiany czy sam wahacz wystarczy wymienic? Miejsce zaznaczyłem na zdjeciu.

3.jpg

Posted

W B6 zwrotnica  jest aluminiowa , dla tego ciężko podejrzewać że to wina sworznia wahacza .

Prawdopodobnie było za słabo skręcone i amelinium  się wygniotło :decayed:

Posted

Możliwe. Tymbardziej że w grudniu mechanik mi wymieniał sprężyny i walczył z zapieczona śruba w zwrotnicy... 

• 1 year later...
Posted

Jak się sprawa zakończyła można wiedzieć ?

• 1 month later...
Posted (edited)

Borykam się od jakiegoś czasu z usterka po kolizji. jakiś tydzień po uderzeniu w lewe koło przednie pojawiły się stuki. Akurat zbiegł się czas wymiany zawieszenia. Wymieniłem całe zawieszenie z przodu prócz końcówek. Okazało się że luz jest na gnieździe górnego tylnego wahacza, śruba nie ściąga ?. Po dokręceniu śruby wzdłużnej jakiś czas pojeździłem i znowu to samo, wyskakuje z mocowania. Da się to naprawić czy wymiana zwrotnicy ? 

Edited by chris061
Posted
Godzinę temu, chris061 napisał:

Borykam się od jakiegoś czasu z usterka po kolizji. jakiś tydzień po uderzeniu w lewe koło przednie pojawiły się stuki. Akurat zbiegł się czas wymiany zawieszenia. Wymieniłem całe zawieszenie z przodu prócz końcówek. Okazało się że luz jest na gnieździe górnego tylnego wahacza, śruba nie ściąga ?. Po dokręceniu śruby wzdłużnej jakiś czas pojeździłem i znowu to samo, wyskakuje z mocowania. Da się to naprawić czy wymiana zwrotnicy ? 

Już Ci pisali wyżej, gniazdo się wyrobiło i zwrotnica do wymiany.