Jump to content
IGNORED

Temperatura płyn 1.8T

Recommended Posts

Posted

Witam,

Od jakiegoś czasu w moim aucie mam następujący problem. W aucie wskazówka od temperatury płynu wychyla się ponad 90 stopni. Podczas jazdy ta temperatura nie spada ani nie wzrasta. Na kanale 49 mam temperaturę 95 stopni zaś na 51 - 90 . Co może być przyczyną takiego pokazywania na blacie temperatury ? 

IMG_20190304_172720_800x600.jpg

IMG_20190304_172743_800x600.jpg

IMG_20190304_173027_800x600.jpg

Posted

Sprawdź na vagu ile pokazuje czujnik g62. Ta na klimatronicu z kanału 49 jest z czujnika g2. 95 stopni to normalna temp. pracy dla tego silnika.

Posted

Trochę za dużo, jak czujnik sprawny to może termostat się przycina.

Posted

Termostat wymieniany w maju i w styczniu :-) g62 to który kanał?

• 1 month later...
Posted

prawidłowe wskazania temperatury są na kanale 49 w twoim roczniku na kanale 50 temperatura rośnie liniowo i dochodzi do 90 i tak zostaje nie ma to związku z rzeczywistymi wartościami, odwrotnie jest w starszych rocznikach

• 9 months later...
Posted

WItamn odgrzeję kotleta bo problem się powiekszył. Poniżej zamiszczam dwa filmy przedstawijące pracę zegarów podczas ich testó w porgramie vcds i same pomiary bloków w programie vcds

https://www.youtube.com/watch?v=49Hjc_G3LSk

https://www.youtube.com/watch?v=-wx1Oq1ftmw

Posted (edited)

A co pokazuje w instruments w tym momencie, bo g62 dobrze mierzy. Jeśli w instruments tez jest ok to źle masz ustawioną wskazówkę i tyle.

Edited by przem8
Posted

W tym momencie nie mam dostępu do programu. Jak to sprawdzić? Czy jest jakaś możliwość ustawienia tej wskazówki? Zauważyłem też że w filmiku temperatura oleju i ładowanie aku i poziom paliwa też nie stoi idealnie w połowie skali

19 godzin temu, banano7 napisał:

Posted
1 godzinę temu, banano7 napisał:

W tym momencie nie mam dostępu do programu. Jak to sprawdzić?

Kanał 49 z climatronica, to samo pokazuje co w instruments. Skoro g62 pokazywał 90 kilka stopni to tu ma być podobnie. Żeby wskazówka się wychyliła jak u CIebie to płyn musiałby mieć ponad 110 stopni

Posted

kanał 49 pokazuje około 95 stopni. 51 pokazuje 90 . Jest problem z jakimś czujnikiem czy go nie ma ? Co jest przyczyną takiego pokazywania na blacie temperatury (100 stopni ) ? 

Posted (edited)

Czujnik jest dobry i dobrze mierzy. Wychodzi na to, że zegary walą w ciula. NIe wiem jak to się naprawia, nie moja broszka.

Edited by przem8
Posted

Wielkie dzięki przem8. Jeszcze jedno pytanie do znawców tematu, czy po długim postoju(chodzi mi o 15 h) wskazówka temperatury płynu powinna się podnieść i wskazywać temperaturę 60°C bądź powyżej czy powinna leżeć aż do do momentu kiedy nabierze rzeczywiście ta temperaturę ? U mnie po przekręceniu kluczyka pokazuje od razu temperaturę powyżej 60°C.

Posted
9 godzin temu, banano7 napisał:

powinna się podnieść i wskazywać temperaturę 60°C

Stoi na 60 jak jest zimny. Jak może wskazywać więcej, przecież to nielogiczne. Masz problem w zegarach i tyle w temacie.