Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

klimatyzacja nie chłodzi brak błędów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie 

Panowie  w grudniu kupiłem a4b7  2006 (dane w proflu ok ,tylko przepraszam zdjęcie nie aktualne ) do tej pory  bylo zimno ale wczoraj 23,03,2019  ok 20st   wiec klima powinna jiż chłodzic ale nie chłodzi :(

Klima na LO  i nic , ECON sie nie świeci ( kiedyś w poprzednim tak miałem że jak nie było czynnika to palił sie ECON), VCDS nie pokazuje zadnych  blędów , sprężarka widzę że jest w miarę świeża czyli była wymieniana  , jak włacze klimę to ona tak jakby sie załącza i zaraz  odpuszcza i tak w kółko załącza sie na ok 3sek.  i odpuszcza i znów   i w czasie kiedy sie zlacza  obniżają mi sie  obroty silnika  czyli  zaczyna mi delikatnie falować na obrotomierzu  ale to normale  ponieważ zawsze przy włączeniu sprężarki  obroty delikatnie spadają , dlatego zakładam że sprzęgło i sprężarka jest  ok??

Powiedzie co nam sprawdzić jakieś sugestie ?

Pozdrawiam colak.

Opublikowano

Wklej screeny z vcdsa bloki 001, 002, 009 i 010. Najlepiej na zimnum silniku po nocy z silnikiem nie pracującym, a później to samo z silnikiem pracującym najlepiej po minimum 5minutach od ofpalenia żeby warunki się ustabilizowaly. I napisz tez przy jakiej temp zewnetrznej to robione było.

Opublikowano
  • Autor

ok  postaram sie podeslac tylko nie wiem kiedy teraz pewnie dopiero w weekend a cos nasuwa sie na mysl?

Edytowane przez colak

Opublikowano

Bez podstawowych danych z układu ciężko jest wnioskować... 

Niestety w naszych autach bywa tak że układ nie generuje błędów a nie działa tak jak trzeba lub wcale.

Zobacz też wizualnie czy koło pasowe jest w porzadku (chodzi o jego sprzęgło czy obraca się wałek sprężarki podczas pracy silnika. (tylko nie pchaj nigdzie rąk na pracujacym silniku) 

Opublikowano

znajomy miał podobnie ,sprężarka się włączała i zaraz wyłączała,dobrałem się do modułu wentylatorów ,okazało się że 1 przewód się oderwał,po przylutowaniu wróciło do normy

Opublikowano
  • Autor

greg2505  a gdzie tych modułów szukać ?

Opublikowano

Na przednim pasie nad wentylatorami, prostokąt aluminowy, jak zajżysz to znajdziesz

Opublikowano
  • Autor

ok  sprawdze  

Opublikowano
  • Autor

panowie zrobiłem tam na szybko nie wiem czy  dobrze auto zgaszone ok 16   ja logi robiłem za ok 4 h   w garazu ok 14st C klima włączona na LO 1 bieg 

http://vaglogi.pl/log-001_009_010_lJc2PK.html

http://vaglogi.pl/log-001_002_009_Mvci0A.html

http://vaglogi.pl/log-001_002_010_oQsrk8L.html

ewentualnie proszę napiszcie jak mam to poprawnie wykonać  bylbym wdzieczny , a gdzie jest  wogole ciśnie w ukladzie ?

pozdrawiam colak

Opublikowano

Wyglada to tak że klimatronic wysterowuje zawor na maxa, a ze strony kompresora jest brak reakcji... fo sprawdzebia czy masz odpowiednia ikosc czynnika. Przy okazji podpiecia do maszyny zetknął bym na dysze dlawiaca w jakim jest stanie i oczueiscie czy sprzeglo na kole pasoeym jest sprawne. Jesli to nie pomoże to do sprawdzebia zawor sterujacy czy pracuje odpowiednio jezeli tak to kolejny winny to kompresor.

Opublikowano
  • Autor

ok czy w pomiarach bloków nie można sprawdzić  czy  i ile jest czynnika  np na postawie ciśnienia ? tak na oko  sprzegło jest ok w jaki sposób mogę sprawdzić ? masz jakies domowe  sposoby  na sprawdzanie poszczególnych punktów które podałeś by wykluczyć punkt po punkcje ?

a pomiary są oki ?

Edytowane przez colak

Opublikowano
  • Autor

hej panowie  dzis  zrobiłem na spokojnie   tem na dworze 9,5stC  sloneczny dziń  auto zimne  prosba o podpowiedzi co jest nie tak  z mym audi 

http://vaglogi.pl/log-001_002_009_t1zr2.html   trzeba przewijać do dołu troche tego jest 

http://vaglogi.pl/log-001_002_010_CSBECHE.html

bardzo prosż eo ocene logow 

Opublikowano
  • Autor

te  aparaty  przy wentylatorach  sprawdzone  panowie  Mateo85  w jaki sposób mógłbym vagiem sprawdzić  te  rzeczy  które  wypisałeś? 

Opublikowano

Wyżej już podałem co nieco ale tu jeszcze raz: wklej najlepiej screeny grup pomiarowych na zimnym silniku, na włączonym i rozgrzanym silniku i po kilku minutach pracy klimy z nawiewem na maxa i ustawieniem na LO.

grupy 001, 002, 010, jako ekstra info możesz dać 014, 026 i 027 jeśli masz tam jakieś info. dodatkowo napisz jaka temp zewnetrzna w czasie robienia screenów.

Edit:

Sory za zamieszanie ale nie zauważyłem że logi już były i odpisałem wcześniej :)

Sprawdzenie koła pasowego czy sprzęgło jest całe należy przyglądać się podczas pracy silnika czy wraz z kołem kręci się także wałek sprężarki. Jeśli tak to szukaj dalej. Jeśli nie to sprzęgło do zrobienia.

Sprawdzenie ilości czynnika, ciśnienia czy cokolwiek związane z czynnikiem musisz zrobić u specjalisty od klimatyzacji. Musisz znaleźć u siebie w mieście kogoś kto się tym zajmuję (od razu odradzam wizyty w warsztatach które robią tylko to przy okazji... np. wulkanizacja, bo tam operator maszyny od klimy nie ma z reguły pojęcia o co chodzi. Umie tylko podłączyć węże i wcisnąć start na maszynie, reszta to czarna magia).

Podczas sprawdzania ilości czynnika i szczelności warto pokusić się o wyjęcię dyszy dławiącej (to jest jakieś ekstra 5min pracy) jej stan podpowie nam co się dzieje, jeśli będzie brudna szara i będą jakieś opiłki to masz pewność że kompresor do wymiany, jeżeli będzie czyściutka i bez żadnych drobinek syfu to szukał bym w zaworze sterującym N280 bo może zacięty albo uszkodzony.

Edytowane przez MaTeo85

Opublikowano
  • Autor

Hej kolego bardzo Ci dziękuje że ciągniesz temat probuje sam ale pewnie i tak sie skończy na wizycie u fachowca :( ponieważ to nie wymiana łożyska ale zawsze jak człowiek sam (i z pomocą kolegów z forum ) do czegoś  dojdzie  to jest z tego satysfakcja zdecydowanie większa:) wiec po kolei  raz jeszcze podaje  logi  silnik zagrzany  90st  na dworze ok  18st.C:

http://vaglogi.pl/log-001_002_009_fj7nB.html

http://vaglogi.pl/log-001_009_010_jD0QZ.html

http://vaglogi.pl/log-014_026_027_6vx9zg.html

logi na zinnym  zamieszczałem wcześniej 

poło pasowe sprężarki  wygląda ok, wałek kreci sie caly czas  z kołem pasowym jak klima jest włączona i  wyłączona nawet  !!!

zastanawiają mnie jeszcze te obroty że tak falują przy łączonej klimie i sprężarka działa wtedy  głośniej tak jakby na ok. 3 sek sie załącza i odpuszcza, zalacza i odpuszcza i to powoduje obciazenie silnika i falowanie obrotów   podaje filmik 

co wy na to ??

Opublikowano
  • Autor

pany ktoś coś ??? 

Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia czynnika to raz, dwa połóż się pod autem i weź płaski klucz i spróbuj pokręcić centralną śruba na wale sprężarki.  Jeżeli sie da to sprzęgło zerwane.
Powinieneś zacząć od tego a nie robienia logów, organoleptyka to podstawa! 
Jeśli sprzęgło całe i jest gaz , to można pokusić się na chwilowe podanie 12v, bezpośrednio na elektrozawór kompresora.(oczywiście na odpalonym silniku!)
Sprawdź czy  poleci po chwili chłodne powietrze, będzie to znak że usterka jest  w innym miejscu. Wystarczy włożyć termometr do kratki i obczaić spadającą temperaturę.

Opublikowano
  • Autor

ok  GreG...  idę twoim tropem bedę powoli sprawdzął 

Opublikowano

Jedź do kogoś kto sie zajmuje klimatyzacją. Jak już wyzej napisałem i odpowiedziales to sprzęgło sprawdzales wiec teraz najlepiej do klimiarza bo sam za dużo już nie zrobisz.

Opublikowano

Koledzy jak często uzupełniacie czynnik w klimatyzacji ?? Robicie to co roku co dwa lata ?? Jak jest lepiej.