Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana alternatora, diagnoza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie,

pierwszy raz borykam się z taką usterką i chciałbym zaczerpnąć języka. 
Szukam odpowiedzi na kilka pytań związanych z awarią alternatora lub akumulatora. 
   Podczas jazdy zapaliła się kontrolka "akumulator". Po przejechaniu około 10 km po mieście zaczęły zapalać się kolejne kontrolki:
poduszki powietrzne, ABS, ESP, itd. Następnie wskazówki obrotomierza i prędkościomierza spadły na 0 i już tam zostały. 
Dojechałem do domu, na parkingu na jałowym biegu silnik pracował nierówno. Po zgaszeniu już nie odpalił, akumulator padł(nie miał łądowania)
Odpaliłem auto następnego dnia przy pomocy somsiada:) z kabli i jego fury. 
Zmierzyłem napięcie na klemach aku podczas pracy silnika przy wyłączonym wszystkim co bierze prąd i wyszło 11,5V.

Czy taki pomiar świadczy o uszkodzeniu alternatora?
Czy spadek napięcia o 3V sprawia, ze akumulator nie jest ładowany?(sprawny w 100% alternator powinien łądować 14,5V)
Czy może być, że to tylko akumulator padł?
Czy ktoś wymieniał alternator w 2.8 v6 i wie czy da rade zrobić to bez konieczności rozbierania całego przodu: zderzak, pas......?
Jakie koszty wiążą się z wymianą?
Kupić nowy czy regenerować stary alternator?
Czy znacie jakiegoś miejsce godne polecenia na terenie, okolicach Warszawy by dokonać tej naprawy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Skończyły się szczotki w alternatorze i zginęło ładowanie, sprytnie manewrując da się wyciągnąć w tych silnikach alternator od dołu.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź,
Właśnie tak słyszałem, że jakoś od dołu można go wydrzeć.
Chyba podejmę wyzwanie i jutro zobaczę co jestem w stanie zrobić sam. 

Opublikowano

W b5 troche gimnastyki i spokojnie wyjmiesz alternator w dół- nie dotyczy a6 c5 z tymi silnikami. Z tym że może być to równie dobrze padnięty akumulator bo przy zbyt dużym poborze alternator nie wyrabia i wskazanie kontrolek i napięcie ładowania jest takie jakby nie było ładowania.

Opublikowano

Przy zwarciu na celi może tak pokazywać. Podłącz aku pod prostownik i zobacz czy będzie ładował, albo podmień z kimś aku na chwilę i sprawdź ładowanie alternatora. Nowy kosztuje w ...uj. Jak szczotki czy regulator napięcia można ogarnąć samemu. Jak się nie czujesz na siłach oddaj do regeneracji. Ja jeżdżę na zamienniku regulatora ponad 2 lata. Kosztował ~30 zł.

Opublikowano

to może napisze że sam regulator wyciągniesz bez wyciągania alternatora