Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Jeszcze raz o tylnej wycieraczce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na wstępie zaznaczam, że przeczytałem chyba wszystkie posty na forum i na forum Audi Polska związane z tylną wycieraczką.

Mój problem zaczął się od następujących objawów: po włączeniu tylnej wycieraczki następował jeden ruch o 180 stopni bez problemów, ale za to przy powrocie wycieraczka robiła około 160 stopni zatrzymywała się na chwilę ( 0,5 sek) i kończyła cykl.

Pomyślałem zębatki w silniczku. Diagnoza była prawidłowa więc zabrałem się za poszycie klapy potem silnik, wszystko wyczyściłem bo trochę pordzewiało i były delikatne ślady po płynie.

W B6 tylni spryskiwacz jest trochę inaczej rozwiązany niż w B5, więc dodałem malutki oring gdyś gumka uszczelniająca w elemencie doprowadzającym płyn wydała mi się za luźna.

Wszystko przesmarowałem i złożyłem do kupy.

I tu zonk. Po podpięciu wtyczki silnik ruszył 1/4 obrotu i stanął - pomyślałem powrócił do zerowej pozycji (kółko ze stykami włożyłem na pałę bo nie zapamiętałem jego pozycji przy demontażu).

Poszedłem do kierownicy, przełączyłem manetką i nic silnik stoi nadal.

Więc zabrałem silnik do domu podpiąłem pod pin 1 i 4 zasilanie 12 V i silnik pracuje normalnie czyli 180 stopni w jedną stronę i 180 w drugą.

Wróciłem do auta i zacząłem szukać : bezpieczniki dobre, zasilanie na wtyczce jest bo przełożyłem kółko ze stykami w inną pozycję i silnik znowu wrócił do pozycji zero.

W B6 nie ma przekaźników do wycieraczek tylko moduł elektryki a w nim przy przełączeniu manetki w pozycję on dla tylnej wycieraczki słychać delikatne pyknięcie, czyli sygnał z manetki dochodzi.

Przy pchnięciu manetki jeszcze dalej w pozycję on dla spryskiwacza - spryskiwacz działa ale zaraz po tym wycieraczka powinna zrobić cykl lub dwa ale silnik stoi jak zamurowany.

Już drugi dzień męczę się z tym. Próbowałem chyba wszystkiego oprócz skanu vagiem - przeprowadzę w piątek bo kolega odda mi interfejs.

Czy po takiej operacji trzeba przeprowadzać kodowanie ?

Jakie zadania spełniają poszczególne piny we wtyczce - jest ich 4 ?

Jakieś sugestie mile widziane bo jeżdżę z dziurą w szybie ale najgorsze jest to, że w poprzedniej A4 B5 też naprawiałem tylną wycieraczkę i wszystko poszło sprawnie.

Jeśli potrzebne będą dodatkowe informacje to piszcie bo czekam na odpowiedź jak na zbawienie.

Koval

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpinam się pod temat, gdyż mam ten sam problem :( historia bardzo podobna, również musiałem rozebrać cały mechanizm wycieraczki i go wyczyścić. Niestety płyn dostał się do środka napędu, myślałem, że przyczyna jest taka jak w b5, ale w b6 jest inne rozwiązanie. Płyn dostał się do środka, gdyż tak jak to kolega wcześniej opisał guma uszczelniająca była zbyt luźna. Również wsadziłem oring i pomogło. Tylko teraz obawiam się, że ta nieszczęsna elektronika padła :( Po podłączeniu pod kostkę w aucie, wycieraczka robi jeden pełny cylk w staje...

po zmierzeniu napięcia w pinach wyszło, że w pozycji wyłączonej:

zaczynając od kabla

1. brązowo-czerwonego - masa

2. +12

3. +12

4. +12

W pozycji włączonej

1. brązowo czerwony - masa

2. masa

3. masa

4. +12

Może ktoś już się uporał z tym problemem i pomoże :D

• 1 rok później...
Opublikowano

Rowniez podpinam sie do tematu mam ten sam problem co koledzy. Moze ktos juz sie uporal z tym problemem prosze o podsuniecie jakiegos pomyslu.

Opublikowano

ogólnie w B6 są problemy z tylnymi wycieraczkami. zawsze leci płyn i zalewa klapę. pęka kruciec w silniczku. od tego wszystko rdzewieje. w aso polecają wymianę całych silniczków. jako iż jest to część nierozbieralna

Opublikowano

panowie ja niałem taką przygode rowniez z tą tylnią wycieraczką ale mi niestety cały mechanizm sie zfajczył samochod pełny dymu opusciłem z pełnymi majtkami niestety mi juz tylko pozostaje wymiana na nowy .

Opublikowano

Z tego co wyczytalem w sieci to trzeba wylutowac tyrystor i wlutowac jakis zamiennik min 4 Ampery (tylko trzeba pamietac, ze ten zamiennik posiada odwrotny opis wyprowadzen, trzeba wlutowac o 180 stopni odwrotnie - mowa o zamienniku TIC 116, TIC 126). Czy juz ktos to robil?? Podobno wycieraczki wtedy ozywiaja.[br]Dopisany: 04 Styczeń 2011, 17:26_________________________________________________Wycieraczka mowa o tylniej :>

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jestem po wymianie tego trezystorka i lipa wycierka stoi a zasilanie jest i co dalej :mysli:

Opublikowano

U mnie jest tak że najpierw wylałem płyn z wycieraczki wyczyściłem nasmarowałem i dalej chodzi cały czas po włączeniu stacyjki i tu pytanie czy jak wymienię ta cześć elektroniczna to będzie normalnie chodził ?

Opublikowano

witam mi wymiana trezystorka nic nie dało,pewnie jakis inny układ walniety ,ale zakupiłem silnik chyba od passata podmieniłem mechanizm,bo pasuje i wszystko smiga 8E9955711A tylko wycieraczka staje po lewej a nie po prawej :rolleyes:

Opublikowano

U mnie też przy powrocie zatrzymuje się i ostatnio zauważyłem że w różnych miejscach :confused4: to wina przekładni?

Opublikowano

Miałem ten sam problem. Wycieraczka nie chodziła wiec rozebrałem i oczom ukazala sie jedna rdza. Poczyściłem i dałem nowego smaru i działa. Tylko w momencie podawania płynu na tylna szybe po jakims czasie zaczyna świecic na fis-ie komunikat ze klapa otwarta, wic wniosek snuje taki iż silniczek w któryms miejscu nie jest szczelny i zalewa czujnik od klapy i nie wiem jak temu podziałac. Mile widziana odpowiedz :] pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Co do elektroniki.

U mnie po zalaniu płytki od silniczka wycieraczki skorodowały dwie scieżki(wewnętrzne styki) i trzeba było je polutować - wycieraczka wtedy ożyła.

Co do czujnika klapy.

Jeżeli zaczyna sie świecić to radzę jak najszybciej rozebrać bo to na razie oznacza tylko zwarcie - wystarczy wyczyścić.

Jeżeli sie tego nie zrobi to potem urywają się styki od czujnika i cały zamek do wymiany(u mnie tak było)

Opublikowano

A mi wczoraj się wycieraczka naprawiła, śmiga w obie strony bez zatrzymywania sie :naughty: