Opublikowano 9 Sierpnia 20197 l Witam. Jutro wyjeżdżam w trasę i przy sprawdzeniu stanu płynów ten od chłodzenia jest pod kreska minimum i kupiłem na stacji benzynowej na szybko płyn chłodniczy (zdjęcie płynu poniżej). I tu chce zadać wam pytanie czy mogę ten płyn dolać? Do przejechania mam 1500 km. Audi A4 b7 1.8t 2007r
Opublikowano 9 Sierpnia 20197 l Płyn na zdjęciu G12+ nie zawiera krzemianów. W Twoim silniku stosowano płyn G12++ zawierający krzemiany. Płynów nie powinno się mieszać. G11, G12++, G13 zawierają krzemiany i możemy je mieszać. G12, G12+ nie zawierają krzemianów. Radzę dolać wody a po ustaleniu co masz w układzie chłodzenia właściwą dolewkę.
Opublikowano 9 Sierpnia 20197 l Autor Tylko tej wody to będę musiał sporo dolać, nie zagotuje mi się coś jak będzie więcej wody niż płynu?
Opublikowano 9 Sierpnia 20197 l A skąd wiesz czy rzeczywiście ma zalany g12++. Może jest najzyklejszy g12? Dolej destylowanej i po powrocie wymień płyn i po kłopocie. Edytowane 9 Sierpnia 20197 l przez przem8
Opublikowano 9 Sierpnia 20197 l Autor Dobra, tak zrobię. Dziękuję za odpowiedzi, temat do zamknięcia.
Opublikowano 9 Sierpnia 20197 l 5 godzin temu, Damian23sty napisał: Tylko tej wody to będę musiał sporo dolać, nie zagotuje mi się coś jak będzie więcej wody niż płynu? Woda wrze w 100 stopniach, płyn przy 108 więc nie będzie problemu.
Opublikowano 9 Sierpnia 20197 l 5 godzin temu, przem8 napisał: A skąd wiesz czy rzeczywiście ma zalany g12++. Może jest najzyklejszy g12? Oczywiście, że nie wiem co ma zalane w układzie chłodzenia i dlatego zaleciłem wodę. Zgodnie z rocznikiem pojazdu powinien mieć w układzie płyn G12++ na krzemianach. Płyny OAT bez krzemianowe G12, G12+ w autach począwszy od rocznika 2004 mogą powodować rozszczelnienie układu chłodzenia wraz z uszczelką pod głowicą.
Opublikowano 10 Sierpnia 20197 l 8 godzin temu, KINIAM napisał: Płyny OAT bez krzemianowe G12, G12+ w autach począwszy od rocznika 2004 mogą powodować rozszczelnienie układu chłodzenia wraz z uszczelką pod głowicą. Możesz rozwinąć temat, bo pierwszy raz coś takiego słyszę Czyli w takim 1.8t z 2002r leje się zwykłe g12, a b7, które niczym się nie różni, to już g12++, bo przerobili układ chłodzenia i uszczelkę pod jakiś płyn krzemianowy? W tym przypadku - nie wierzę w to
Opublikowano 10 Sierpnia 20197 l Różne płyny mają różne składniki i mogą one między sobą reagować nawet do wytworzenia substancji agresywnej. Układy chłodzenia : kanały i materiał bloku silnika, chłodnice, pompy, uszczelnienia są pod konkretne płyny. Co do uszczelki pod głowicą to myślę, że jest jej obojętny rodzaj płynu w układzie chłodzenia ale sprawne działanie układu chłodzenia już jak najbardziej tak. Płyn to nie tylko woda i glikol ale również inhibitory korozji i to właśnie one zwykle nie współpracują ze sobą. Obrazowo masz w układzie jakiś tam płyn, wytworzył on na powierzchniach barierę ochronna zalewasz inny płyn i on zaczyna ją rozpuszczać , powstają osady zatykające kanały chłodzenia. Marketing poszedł tak daleko, że większość producentów pisze iż płyn jest mieszalny z innymi przecież nie producent płynu będzie ponosił odpowiedzialność za powstałą usterkę, która ujawni się dopiero po dłuższym czasie eksploatacji. Łatwiej jest sprzedać taki płyn co miesza się z każdym niż taki co mieszać się nie chce.
Opublikowano 10 Sierpnia 20197 l Nie popadajmy w paranoje. Byle tam kranówy nie dolewać. Jak coś ma się rozszczelnić to się rozszczelni nie zależnie od rodzaju płynu. Ludzie nawet do dobrych fur potrafią dolać wodę z kranu uważając że mała ilość nie zaszkodzi.