Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dolewka płynu chłodzącego Audi b7.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jutro wyjeżdżam w trasę i przy sprawdzeniu stanu płynów ten od chłodzenia jest pod kreska minimum i kupiłem na stacji benzynowej na szybko płyn chłodniczy (zdjęcie płynu poniżej). I  tu chce zadać wam pytanie czy mogę ten płyn dolać? Do przejechania mam 1500 km. Audi A4 b7 1.8t 2007r 

IMG_20190809_152556.jpg

Opublikowano

Tak możesz, żyj już spokojnie ?

Opublikowano

Płyn na zdjęciu G12+ nie zawiera krzemianów.

W Twoim silniku stosowano płyn G12++ zawierający krzemiany.

Płynów nie powinno się mieszać.

G11, G12++, G13 zawierają krzemiany i możemy je mieszać.

G12, G12+  nie zawierają krzemianów.

Radzę dolać wody a po ustaleniu co masz w układzie chłodzenia właściwą dolewkę.

Opublikowano
  • Autor

Tylko tej wody to będę musiał sporo dolać, nie zagotuje mi się coś jak będzie więcej wody niż płynu? 

Opublikowano

A skąd wiesz czy rzeczywiście ma zalany g12++. Może jest najzyklejszy g12?

Dolej destylowanej i po powrocie wymień płyn i po kłopocie.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Dobra, tak zrobię. Dziękuję za odpowiedzi, temat do zamknięcia. 

Opublikowano
5 godzin temu, Damian23sty napisał:

Tylko tej wody to będę musiał sporo dolać, nie zagotuje mi się coś jak będzie więcej wody niż płynu? 

Woda wrze w 100 stopniach, płyn przy 108 więc nie będzie problemu.

Opublikowano
5 godzin temu, przem8 napisał:

A skąd wiesz czy rzeczywiście ma zalany g12++. Może jest najzyklejszy g12?

Oczywiście, że nie wiem co ma zalane w układzie chłodzenia i dlatego zaleciłem wodę.

Zgodnie z rocznikiem pojazdu powinien mieć w układzie płyn G12++ na krzemianach.

Płyny OAT bez krzemianowe  G12, G12+ w autach począwszy od rocznika 2004 mogą powodować rozszczelnienie układu chłodzenia wraz z uszczelką pod głowicą.

Opublikowano
8 godzin temu, KINIAM napisał:

Płyny OAT bez krzemianowe  G12, G12+ w autach począwszy od rocznika 2004 mogą powodować rozszczelnienie układu chłodzenia wraz z uszczelką pod głowicą.

Możesz rozwinąć temat, bo pierwszy raz coś takiego słyszę :D Czyli w takim 1.8t z 2002r leje się zwykłe g12, a b7, które niczym się nie różni, to już g12++, bo przerobili układ chłodzenia i uszczelkę pod jakiś płyn krzemianowy? W tym przypadku - nie wierzę w to ;)

Opublikowano

Różne płyny mają różne składniki i mogą one między sobą reagować nawet do wytworzenia substancji agresywnej.

Układy chłodzenia : kanały i materiał  bloku silnika, chłodnice, pompy, uszczelnienia są pod konkretne płyny.

Co do uszczelki pod głowicą to myślę, że jest jej obojętny rodzaj płynu w układzie chłodzenia ale sprawne działanie układu chłodzenia już jak najbardziej tak.

Płyn to nie tylko woda i glikol ale również inhibitory korozji i to właśnie one zwykle nie współpracują ze sobą.

Obrazowo masz w układzie jakiś tam płyn, wytworzył on na powierzchniach barierę ochronna zalewasz inny płyn i on zaczyna ją rozpuszczać , powstają osady zatykające kanały chłodzenia.

Marketing poszedł tak daleko, że większość  producentów pisze iż płyn jest mieszalny z innymi przecież nie producent płynu będzie ponosił odpowiedzialność za powstałą usterkę, która ujawni się dopiero po dłuższym czasie eksploatacji.

Łatwiej jest sprzedać taki płyn co miesza się z każdym niż taki co mieszać się nie chce.

Opublikowano

Nie popadajmy w paranoje. Byle tam kranówy nie dolewać. Jak coś ma się rozszczelnić to się rozszczelni nie zależnie od rodzaju płynu. Ludzie nawet do dobrych fur potrafią dolać wodę z kranu uważając że mała ilość nie zaszkodzi.