Aydaho Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 mam nowe ( roczne ) paski i rolki w swoim bryku , od jesieni dość głośno pracują paski, słychać "świerszcza" i ogólnie zachowują się dość głośno w czasie pracy. Strzeliłem ostatnio delikatnie WD-40 i jest cichutko. Ale zdaję sobie sprawę że WD40 to niekonicznie najlepsze rozwiązanie. Znalazłem coś takiego http://www.prestone.pl/produkty/produkty-dla-warsztatow/prestone-pianka-do-paskow-klinowych.html używał ktoś takich lub podebnych temu preparatów ? Jakie macie doświadczenia ?
.Pablo. Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 Ja używałem takich preparatów jak pracowałem w warsztacie i żadnych skarg czy reklamacji nie było po użyciu preparatu a wręcz klienci byli zadowoleni . JA jednak znalazł bym przyczynę że paski piszczą w audiku zerwanie paska wielorowkowego wiąże się zazwyczaj z przykrymi konsekwencjami Jak założyłeś porządne paski to raczej nie powinny świerszczeć po roku czasu
mcm Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 ja bym nie szukał półśrodków tylko sprawdził co i gdzie dokładnie piszczy to może być któreś łożysko, a jak piszczy to się kończy i jak się skończy może być nieciekawie sprawdź łożysko alternatora i wiskozy to one najczęściej dają znać o sobie
Aydaho Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Opublikowano 16 Marca 2009 ja bym nie szukał półśrodków tylko sprawdził co i gdzie dokładnie piszczy to może być któreś łożysko, a jak piszczy to się kończy i jak się skończy może być nieciekawie sprawdź łożysko alternatora i wiskozy to one najczęściej dają znać o sobie mcm00 psikałem WD40 na paski i przestało piszczeć - gdyby to rolka piszczała to chyba nie pomogłoby naniesienie WD40 na pasek Paski założyłem ori przy wymienie rozrządu ( ASO Skoda )
mcm Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 a nie uważasz, że pasek nie powinien piszczeć BEZ WD-40 ??
nike21 Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 moze jest za slabo naciagniety... wtedy tez moze piszczec...
Aydaho Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Opublikowano 16 Marca 2009 a nie uważasz, że pasek nie powinien piszczeć BEZ WD-40 ?? tak dokładnie być powinno ...no ale pomyśl skoro po zastosowaniu WD40 nie piszczy nic tzn.że nie rolka. tak jak sugeruje kolego wyżej - może naciąg kiepski ?? ale jak przodu nie zdejme to nie naciągnę a póki co robnić mi się tego nie chce
mcm Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 nie wydaje mi się że żeby naciągnąć pasek trzeba rozbierać przód ??
rikardo Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 a nie uważasz, że pasek nie powinien piszczeć BEZ WD-40 ?? Tez mi się tak wydaje te piszczenie może być spowodowane stawianym oporem przez któryś z elementów osprzętu. Miałem taki problem, że siadła mi pompa wspomagania i stawiany opór powodował że pasek zaczął popiskiwać.
MRoger Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 Panowie psikanie WD40 to kompletnie nie tak .... substancje na bazie olejów rozpuszczają gumę z której robione są paski .. pomijam że powodują poślizg paska co już jest w ogóle bez sensu i niszczy pasek. Jeśli już to np w IC jest bardzo dobry specyfik Castrola do pasków w spraju ... bynajmniej nie olej tylko lepidło takie jak miód. Piszczenie paska świadczy w 90% o jego nieprawidłowej pracy bądź zużyciu. Polecam sprawdzić pasek (ubytki itp.) oraz rolki i osprzęt, łożysko alternatora, rolki. Psikajcie sobie pod pachy dla lepszego poslizgu
nike21 Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 najlepiej bedzie zdjac pasek, zobaczyc jak sie obracaja wszystkie kola pasowe, rolki i napinacz i jesli nic nie bedzie stawiac oporu to zalozyc pasek i dobrze naciagnac... prawidlowo naciagniety pasek po nacisnieciu palcem powinien miec maksymalne ugiecie 1cm
Daimos Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 Wg mnie trzeba sprawdzić naciąg paska i ewentualnie naciągnąć, a przy okazji tak jak kolega pisze, sprawdzić czy osprzęt nie stawia zwiększonego oporu. Pasek nie ma prawa piszczeć i stosowanie jakichkolwiek specyfików przy prawidłowym naciągu i osprzęcie jest niepotrzebne
Aydaho Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Opublikowano 16 Marca 2009 ok. dziekuję za podpowiedzi . Trzeba będzie to sprawdzić przy okazji
slodki79 Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 Ja stawiam na rolkę alternatora(sprzęgiełko jednokierunkowe) jak już wysiada stawia opór.Ostatnio sam wymieniałem i jest git 160zł-sklep. Smarowanie paska nic nie da-jedynie na krótką mete.
MRoger Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 Na początek zdejmij pasek i pokręć rolkami. To do alternatora często słychać jak poobracać łożysko bez paska albo widać bicie.
Aydaho Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Opublikowano 16 Marca 2009 Na początek zdejmij pasek i pokręć rolkami. To do alternatora często słychać jak poobracać łożysko bez paska albo widać bicie. napisałem przecież post wyżej, że wymieniłem rolke ze sprzęgiełkiem przy alternatorze na nowiutką, napinacz paska też nowy. Więc pozostaje kwestia naciągu Albo Skoda ma inne paski niż OOOO
Flyer Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 Adam, wymieniles, ale rok temu... moze cos sie skaszanilo... W mojej rodzinie tez byl swierszcz w AVFie. Lozysko alternatora powiedzialo papa.
Aydaho Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Opublikowano 17 Marca 2009 czy nikt nie czyta o czym piszę Michał -> to czemu łozysko przestaje piszczeć po tym jak psikam WD40 na pasek Jeżeli już mam czepiać się rolek to wydaje mi się że to nowe sprzęgiełko alter. które mi załozyli ( od Superba ) jakby ciut ciasne było i być może pasek bokami tam przyciera. No ale części dobierane są w Etce i w kodach był min. AWX więc powinno być orajt pojade chyba do nich - niech likwidują te piski, naciągają pasek albo oddają stare paski - tamte nie piszczały
boberek Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 no kurde Adas kolejna jakas pierdoła ale łozysko przestanie piszczeć jak psikniesz WD ale WD 40 nie dobrze dziął arazem z gumą i paskami
Rekomendowane odpowiedzi