Opublikowano 2 Września 20196 l Witam. Mam problem z moim ASN, a mianowicie nie działają przyciski od zmiany biegów na kierownicy. Błąd pokazało taki: Kolejna sprawa jest taka, że nie wyświetlają mi się stacje radiowe na fisie. Radio rsnd mam w nim od nowości. Błąd pokazało następujący. Jestem w stanie coś sam zrobić moim vcdesem czy jechać do jakiegoś speca? Edytowane 2 Września 20196 l przez .Cinek
Opublikowano 2 Września 20196 l 9 minut temu, .Cinek napisał: Witam. Mam problem z moim ASN, a mianowicie nie działają przyciski od zmiany biegów na kierownicy. Błąd pokazało taki: Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika S13 (10A). Również sprawdź czy pojawia się napięcie po zapłonie na module J527 (na foto moduł za manetkami), kostka czarna 16-sto pinowa - pin nr 14, 12 i 13
Opublikowano 2 Września 20196 l Autor Bezpiecznik sprawdziłem i jest w porządku. By dostać się do modułu muszę ściągać kierownicę? Czy można jakoś inaczej? Edytowane 2 Września 20196 l przez .Cinek
Opublikowano 2 Września 20196 l Autor 11 minut temu, Fazii napisał: Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika S13 (10A). Również sprawdź czy pojawia się napięcie po zapłonie na module J527 (na foto moduł za manetkami), kostka czarna 16-sto pinowa - pin nr 14, 12 i 13 Bezpiecznik sprawdziłem i jest w porządku. By dostać się do modułu muszę ściągać kierownicę? Czy można jakoś inaczej?
Opublikowano 2 Września 20196 l Kiera do zdjęcia. Ogólnie obie te rzeczy przestały działać jednocześnie czy nie miało to związku ze sobą?
Opublikowano 2 Września 20196 l Autor 4 minuty temu, Fazii napisał: Kiera do zdjęcia. Ogólnie obie te rzeczy przestały działać jednocześnie czy nie miało to związku ze sobą? Powiem szczerze że nie wiem ponieważ nie działają od kiedy go kupiłem ( jakies 8 miesięcy temu)
Opublikowano 2 Września 20196 l To w sumie może być też tak, że poprzedni właściciel dołożył multifunkcję i rnsd a elektryki już nie ogarnął...
Opublikowano 2 Września 20196 l Autor Rsnd na pewno nie dołożył to z nim wyjechała z salonu. Fabrycznie ma rsnd.
Opublikowano 2 Września 20196 l Autor 42 minuty temu, Fazii napisał: To w sumie może być też tak, że poprzedni właściciel dołożył multifunkcję i rnsd a elektryki już nie ogarnął... A sam z czyjąś pomocą ogarnę elektrykę moim vcdesem jezeli z prądem by było ok?
Opublikowano 3 Września 20196 l jak nie masz informacji z radia na fis'ie to pewnie nie masz podłączonych kabli CAN z radia do licznika - jest opis gdzieś na forum jak to wykonać w prosty sposób. Co do zmiany biegów, to podświetlenie w kierownicy działa?? U mnie jak nie działały przyciski na kierze to wymieniłem moduł J527 - z uwagi że używany udało mi się kupić za cenę browara to stary rzuciłem w kąt, a po jakimś czasie go rozebrałem i okazało się, że miał zimne luty, ale nie chciało mi się z nim bawić i poszedł na śmietnik
Opublikowano 3 Września 20196 l Autor Godzinę temu, Lukasz_mk2 napisał: jak nie masz informacji z radia na fis'ie to pewnie nie masz podłączonych kabli CAN z radia do licznika - jest opis gdzieś na forum jak to wykonać w prosty sposób. Co do zmiany biegów, to podświetlenie w kierownicy działa?? U mnie jak nie działały przyciski na kierze to wymieniłem moduł J527 - z uwagi że używany udało mi się kupić za cenę browara to stary rzuciłem w kąt, a po jakimś czasie go rozebrałem i okazało się, że miał zimne luty, ale nie chciało mi się z nim bawić i poszedł na śmietnik Myślisz ze fabrycznie by tego nie podłączyli? Postaram się dziś wyjąć radio i zobaczyć czy podłączony jest kabel CAN. Orientujesz się skąd wziąć pin do mojego licznika by móc adaptować by sprawdzić czy może trzeba tylko kodowanie zmienić? A te zimne luty znalazłeś gołym okiem ?
Opublikowano 3 Września 20196 l Myślę ze tak może być. Miałem RNS-D fabrycznie zmieniłem odrazu na RNS-E i okazało się że trzeba było ciągnąć CAN z zegarów do radia ....
Opublikowano 3 Września 20196 l Autor 58 minut temu, Robero321 napisał: Myślę ze tak może być. Miałem RNS-D fabrycznie zmieniłem odrazu na RNS-E i okazało się że trzeba było ciągnąć CAN z zegarów do radia .... A wiesz może który to jest kabel ? Licznik też trzeba wyciągać by sprawdzić czy wystarczy narazie samo radio ?
Opublikowano 3 Września 20196 l Z licznika wtyczka niebieska pin 19 i 20 W radiu to kostka czarna 20-sto pinowa Pin 2(pomarańczowo fioletowy) pin 5 (pomarańczowo brązowy)
Opublikowano 3 Września 20196 l Autor 4 godziny temu, Fazii napisał: Z licznika wtyczka niebieska pin 19 i 20 W radiu to kostka czarna 20-sto pinowa Pin 2(pomarańczowo fioletowy) pin 5 (pomarańczowo brązowy) A orientujesz się może skąd wziąć kod bądź kod ( pin) by moc sprawdzić kodowanie licznika?
Opublikowano 3 Września 20196 l Kodowanie masz 01100. Wchodzisz w funkcję recode. Zainstaluj vcds to bedzisz miał podpowiedzi kodowania albo poszukaj na forum opisu. Ty wszedles w login gdzie podajesz pin licznika (pin masz na zawieszce z kluczykami, można go też ze wsadu wyczytać) Edytowane 3 Września 20196 l przez Fazii
Opublikowano 3 Września 20196 l Autor 13 minut temu, Fazii napisał: Kodowanie masz 01100. Wchodzisz w funkcję recode. Zainstaluj vcds to bedzisz miał podpowiedzi kodowania albo poszukaj na forum opisu. Ty wszedles w login gdzie podajesz pin licznika (pin masz na zawieszce z kluczykami, można go też ze wsadu wyczytać) Właśnie nie wiem czemu ale.mi nie podpowiada vcds. O to chodzi? Łukasz Golonka Licznik STG 17 (Kombiinstrument) auswählen STG Codierung  Funktion 07 ??xxx: Extra-Optionen und Mehrausstattungen +00 - keine extra Optionen +01 - Bremsbelagverschleißanzeige aktiv +02 - Sicherheitsgurtwarnanzeige aktiv +04 - Wischwasserstandswarnanzeige aktiv +16 - Navigation aktiv dodajesz wartości > np.: 02+04+16=22 nawigacja Steuergerät Codierung STG 37 (Navigationssystem) auswählen STG Codierung  Funktion 07 0000?: Mehraussattung 1 - kein Stg. für Verkehrsfunk (TMC-Box), kein GSM-Telefon 2 - Stg. für Verkehrsfunk (TMC-Box), kein GSM-Telefon 3 - GSM-Telefon, kein Stg. für Verkehrsfunk (TMC-Box) 4 - Steuergerät für Verkehrsfunk (TMC-Box) und GSM-Telefon Radio STG 56 (Radiosystem) auswählen STG Codierung  Funktion 07 ??xxx: Sound-Abstimmung 00 - Grundkurve 01 - Golf (1J) 02 - Bora (1J) 03 - Golf/Bora Variant (1J) 04 - Passat Limousine (3B/3BG) 05 - Passat Variant (3B/3BG) 06 - Lupo/Polo 07 - Golf-Cabriolet (1E) 08 - Sharan (7M) / New Beetle (1C) 09 - Transporter/Caravelle xx?xx: Lautsprecheranzahl 0 - keine passiven Lautsprecher (DSP) 2 - 2 passive Lautsprecher (vorn) 3 - 2 passive Lautsprecher (hinten) 4 - 4 passive Lautsprecher (vorne und hinten) xxx?x: Soundsystem-Korrektur 0 - Keine Korrektur (ohne DSP) 1 - mit Bose-Soundsystem 2 - Sound-System (DSP) xxxx?: Radiokonfiguration +0 - Radio mit passiver Antenne (Stabantenne) +1 - Aktive/Ferngespeiste Antenne +2 - CD-Player/Wechsler +4 - Zweitdisplay im Schalttafeleinsatz Bo jezeli tak to nie ogarniam tego. Co wpisać w kodowaniu i w jakiej grupie 07 (koduj) by były ustawione na tą funkcje wyświetlania na fisie? Edytowane 3 Września 20196 l przez .Cinek
Opublikowano 3 Września 20196 l Audi A4 (8E) Instrument Cluster (8EC/8ED/8HE) - Ross-Tech Wiki WIKI.ROSS-TECH.COM Podaj wartości jakie masz na kanałach adaptacji 61 i 62
Opublikowano 3 Września 20196 l Autor 3 minuty temu, Fazii napisał: Audi A4 (8E) Instrument Cluster (8EC/8ED/8HE) - Ross-Tech Wiki WIKI.ROSS-TECH.COM Podaj wartości jakie masz na kanałach adaptacji 61 i 62 Ok, juz ide zobacze.
Opublikowano 3 Września 20196 l Autor 8 minut temu, Fazii napisał: Audi A4 (8E) Instrument Cluster (8EC/8ED/8HE) - Ross-Tech Wiki WIKI.ROSS-TECH.COM Podaj wartości jakie masz na kanałach adaptacji 61 i 62 Ok, juz mam.