Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 1,8t Czy kupiłem właściwą sondę lambda? Duże spalanie - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, zakupiłem sondę z poniższej aukcji i zastanawiam się, czy oby na pewno jest to sonda dedykowana do mojego auta

SONDA-LAMBDA-AUDI-A4-B5-A4-B6-1-8-1-8T-1
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 355 zł - SONDA LAMBDA AUDI A4 B5, A4 B6 1.8 1.8T 1K0998262D (7771439630). Allegro.pl - Radość zakupów i...

Mam program na około 200-210km. Mocy ma dużo, jest ogień. Auto mi całkiem sporo pali, na benzynie z trasy 50%, miasto 50% potrafiło wyjść 15 litrów. Zmieniłem naprawdę dużo rzeczy:

- świece PFR6Q
- cewki NGK
- przepływomierz Bosch - oryginał z Autolandu
- ezektor oryginał z ASO
- odma z odpowietrznikiem skrzyni korbowej
- rozrząd
- katalizator sportowy z wkładem Magnaflow
- pierwsza część wydechu - kwasówka
- gniazda wtrysków
- uszczelka pokrywy zaworów
- uszczelka pod kolektor
- czujnik temperatury ASO
- termostat Behr
- wtryski 320CC Bosch
- prawy Intercooler z 2.0 TFSI
- sztywny TIP z kwasówki
- zawór DV- oryginał z Autolandu

Dodam, że niekoniecznie mam lekką nogę, ale nawet przy próbach ECO DRIVING'u nie widziałem specjalnej różnicy. Posiadam świeżo założony gaz, z 50 km z tankowania do pełna wyszło 8 litrów gazu czyli 16 litrów / 100km.

Kolejna sprawa to gazownik mówił, że widział iż mam duże korekty na PB powyżej 4000 obrotów jakby paliwa brakowało.

Edytowane przez adamm_85

Opublikowano

Może zanim wymienisz pół auta to kupc Vcds i zrób logi? Bo mocy dużo to pojęcie względne tak samo ma się ciężka noga ?

Sonda dobra kupiłeś choć nie ma pewności czy twoja była uszkodzona 

Edytowane przez Kejsi

Opublikowano
  • Autor

Wrzucam ostatnie logi.

23 minuty temu, Kejsi napisał:

Może zanim wymienisz pół auta to kupc Vcds i zrób logi? Bo mocy dużo to pojęcie względne tak samo ma się ciężka noga ?

Sonda dobra kupiłeś choć nie ma pewności czy twoja była uszkodzona 

Już wymieniłem pół auta ? Ale na ile lat spokój z pewnymi rzeczami ? Dodam, że miałem błąd pierwszej sondy lambda, po wymianie błędy pierwszej sondy nie wracały. Przez pewien czas wracały tylko błędy drugiej sondy, ale przestały.

Kopia pliku LOG-01-090-093-xxx.xlsx LOG-01-002-033-xxx.xlsx LOG-01-003-020-xxx.xlsx LOG-01-115-118-24.08.xlsx

Edytowane przez adamm_85

Opublikowano

Logi wrzuć na vaglogi.pl 

Łatwiej się czyta 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Kejsi napisał:

Logi wrzuć na vaglogi.pl 

Łatwiej się czyta 

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum
VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum
VAGLOGI.PL

VAGLOGI.PL

Edytowane przez adamm_85

Opublikowano
8 godzin temu, adamm_85 napisał:

Wrzucam ostatnie logi.

Jest ok.

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, przem8 napisał:

Jest ok.

Tyle to i ja wiem, co nie zmienia faktu ze przy strojeniu gazu AFR coś było wspomniane, że jest problem z paliwem powyżej 4 tysięcy i że auto pali dużo ? Nasuwa mi się na myśl, że albo jest wielu bajkopisarzy na forach wspominających o 10-12l spalania albo coś mam nie tak z autem. Planuje jeszcze wymienić przewody hamulcowe i dobrze odpowietrzyć. Będę zakładał większe heble więc nie będę regenerował już zacisków.

Edytowane przez adamm_85

Opublikowano

Zmień gazownika. Jakie masz graty od lpg?

Jak na benzynie jest ok to i na lpg też musi jak są dobre komponenty i jest poprawnie zamontowane i ustawione. Poza tym jak masz ciężką nogę to spodziewaj się takiego spalania :P 

Zrób loga na lpg 2+33 przy pełnym bucie i normalnej jazdy.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, przem8 napisał:

Zmień gazownika. Jakie masz graty od lpg?

Jak na benzynie jest ok to i na lpg też musi jak są dobre komponenty i jest poprawnie zamontowane i ustawione. Poza tym jak masz ciężką nogę to spodziewaj się takiego spalania :P 

Zrób loga na lpg 2+33 przy pełnym bucie i normalnej jazdy.

Na benzynie pali mi 13-15 litrów w cyklu mieszanym więc na gazie jak najbardziej będzie wszystko ok. Auto jedzie jak złoto, w dodatku lepiej pracuje na gazie ?

Edytowane przez adamm_85

Opublikowano
1 minutę temu, adamm_85 napisał:

Na benzynie pali mi 13-15 litrów w cyklu mieszanym więc na gazie jak najbardziej będzie wszystko ok. Auto jedzie jak złoto, w dodatku jakby lepiej pracuje na gazie ?

To w czym masz problem? Wyjeździj ze 3 zbiorniki gazu to wtedy możesz coś powiedzieć o średnim spalaniu.

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, przem8 napisał:

To w czym masz problem? Wyjeździj ze 3 zbiorniki gazu to wtedy możesz coś powiedzieć o średnim spalaniu.

Zastanawia mnie fakt, że ludzie piszą o spalaniu 8 litrów w trasie i 11 w mieście... U mnie na benzynie to trasa spokojnie przy umiarkowanej nodze 10l przy predkosciach 100-120 i z 15 w mieście. W mieszanym będzie jak pisałem 13-15 nawet, w zależności od stylu jazdy ? Szukam potwierdzenia bądź uwagi osób w temacie czy tak ma być z tym spalaniem. Przy naprawdę ostrym szaleniu, cały czas ogień w każdym możliwym miescu to nawet ciężko mi napisać jakie miałem spalanie, ale jeszcze sporo większe. Myślę, że było ponad 20 litrów na 100.

Edytowane przez adamm_85

Opublikowano

Ludzie różne rzeczy mogą pisać ? Jak chcesz sprawdzić ustawienie gazu to zrób to co pisałem wcześniej.

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, przem8 napisał:

Ludzie różne rzeczy mogą pisać ? Jak chcesz sprawdzić ustawienie gazu to zrób to co pisałem wcześniej.

Loga oczywiście z ciekawości zrobię. Podzielę się pewnie po weekendzie.

Opublikowano

W 8 nigdy nie uwierzę. Masz ośkę, więc 11 - 12 to chyba taka norma, a piszesz, że masz ciężką nogę to nie problem dojść do 14-15 zwłaszcza że auto po programie. W Q 15l to norma ?

Opublikowano

Ja nigdy nie zszedłem poniżej 15l lpg. 

Jak 60l styka na 400km. W weekend wracałem z 3city średnia prędkość 160-170km/h wyszło 370km na baku.