Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prędkościomierz oszalał

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jeśli w złym miejscu dodałem post to proszę o przesunięcie.

Otóż kilka dni temu jadę sobie jakieś 100+ /h zerkam na licznik a on pokazuje 0. Zwolniłem i wskazówka zacząła się podnosić. Sprawdzałem vagiem i błędów nie ma. W blokach silnika pokazuje prędkość dobrze, tempomat działa. W blokach licznika jak sprawdzałem prędkość spada tak jak na zegarach. Szukałem już informacji na forach i nie znalazłem rozwiązania. Ponoć czujnik przy skrzyni jest winowajca ale często go nie ma i i siebie go nie dojrzałem, chyba że źle patrzyłem. Ktoś miał u siebie podobny problem?

Opublikowano

Od któregoś rocznika prędkość jest brana z czujników abs-u a nie z czujnika w skrzyni biegów

Opublikowano
  • Autor

Chciałem vagiem sprawdzić czujniki czy wszystkie dobrze pokazują ale po przekroczeniu 25km/h komputer rozłącza połączenie. Licznik wariuje mi po przekroczeniu 70km/h.

Rocznik auta 2002

Opublikowano

Od roku modelowego 2003 prędkość jest brana z absu więc powinieneś mieć czujnik przy skrzyni z lewej strony koło polosi jak dobrze pamiętam. 

Opublikowano
  • Autor

Z lewej strony czyli od strony kierowcy? Mam nadzieję że od góry da się do niego dobrać

Opublikowano

Tu trochę info jest 

Opublikowano
  • Autor

Jak będę miał możliwość wjazduna kanał to sprawdzę czy mam ten czujnik przy skrzyni

Opublikowano

auta z drugiej połowy 2002 roku to modelowo 2003 tak więc sprawdź proszę swój VIN, jeśli na 10 pozycji masz 2 to najprawdopodobniej masz czujnik w skrzyni.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem i mam ten czujnik nad półosią, już go zamówiłem. Sam znać jak wymienię czy licznik działa normalnie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W końcu wymieniłem ten czujnik na nowy zamiennik i działa jeszcze gorzej bo do 40km/h. Zauważyłem że gdy wyciągać owy czujnik, jest on cały mokry w jakimś oleju czy rzadkim smarze. Czy nie powinno być tam w środku sucho?

Dopiero teraz za to się biorę bo po drodze strzelił mi rozrząd:blowup:

Opublikowano

W skrzyno poza czujnikiem mogl ulec uszkodzeniu element magnetyczny. Sprawdź czy zamiast z czujnika nie możesz wziąć sygnalu ze sterownika abs. Poszukaj na forum, było to opisywane. 

Opublikowano
  • Autor

Zamówiłem i czekam aż dotrze do mnie Ori używka. Jak nie będzie poprawy to będę kombinował z czujnikami ABS jak mówisz

Opublikowano
  • Autor

No i przyszedł w końcu owy czujnik i też lipa, pokazuje prędkość do 100 i potem wskazówka spada w dół. Będę kombinował w wolnej chwili z czujnikiem ABS

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

I jak usterka rozwiązana? Znajomy ma podobną usterkę w audi a6 i stąd moja ciekawość.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Nie miałem czasu się w to bawić, teraz licznik zaczął pokazywać prędkość do 120 także lepiej. A z A6 sobie poradziliście?

Opublikowano
1 godzinę temu, patrykgufi napisał:

Nie miałem czasu się w to bawić, teraz licznik zaczął pokazywać prędkość do 120 także lepiej. A z A6 sobie poradziliście?

Miałem podobny temat w a3,okazało się iż przewód od czujnika jest przetarty i zwiera się z masą.