Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana głośników fabrycznych w A4 B9

Auditomcio

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Daniel1253 napisał(a):

OK masz trochę racji, tylko porada którą podałeś jest do zrealizowania przez kogoś kto będzie w stanie wykonać to samemu, ja niestety bym sobie z tym nie poradził. 

Nie znam zakładu który miałby ochotę się w to bawić, większość teraz przeważnie liczą na łatwy zarobek, proponując często wymianę elementów dedykowanych typowo pod dany model auta tak aby się nie narobić. Oczywiście nie generalizuje ale przy realizacji zaproponowanych przez Ciebie rozwiązań koszt części byłby ulamkiem tego ile bym zapłacił za robociznę.

słuchaj pisałeś głownie że brakuje dołu , dostałoś na to poradę .

Napisałem też sprawdzone głośniki na cały system i jak dobrać do tego kondensator bipolarny i jak powoli upgradować czego się spodziewać.

Jeżeli sam wygłuszałeś i zmieniałeś głośniki to nie rozumiem czemu nie miałbyś dać radę reszty zrobić .

Na chwile obecną pchasz końcówki mocy w radiu do granic możliwość , długotrwałe słuchanie głośno na bank odbije się na awaryjności sprzętu .

Co gorsza podniosłeś zdecydowanie charakterystykę przenoszenia w paśmie środkowym pogłębiając efekt którego chciałeś się pozbyć....

W zasadzie jesteś teraz w takiej sytuacji że żeby to wyprostować musisz zrobić dużo więcej modów teraz . Sugerował bym :

opcja 1 przywrócić pełne fabryczne głośniki i dodać mały subwoofer .

opcja 2 przeżucić obecne głośniki focal na tył , na przód dać 200mm pisałem wcześniej jakie dystanse i jaki głośnik , wymienić środkowy głośnik w podszybiu na 16 OHM (pisałem jaki) po tym zabiegu pasmo powinno się wyrównać , będzie też więcej dołu i zdecydowanie cieplejsza góra . No i dodać subwoofer ...  

Wtedy zobaczyć czy np nie chciał byś jeszcze poprawic góry .

Jeszcze kilka słów na temat wymiany , Tą czynność uważam na poziomie łatwym . Rozumiem że niektórzy nie mają do tego predyspozycji .

Z tym że zawsze możesz się zapytać na forum jak wymienić głośnik , co trzeba zdemontować . 

do wymiany głośnika w drzwiach a4 b9 trzeba dosłownie wykręcić 7 śrub 

Edytowane przez Lukaa5

4 minuty temu, Lukaa5 napisał(a):

słuchaj pisałeś głownie że brakuje dołu , dostałoś na to poradę .

Napisałem też sprawdzone głośniki na cały system i jak dobrać do tego kondensator bipolarny i jak powoli upgradować czego się spodziewać.

Jeżeli sam wygłuszałeś i zmieniałeś głośniki to nie rozumiem czemu nie miałbyś dać radę reszty zrobić .

Na chwile obecną pchasz końcówki mocy w radiu do granic możliwość , długotrwałe słuchanie głośno na bank odbije się na awaryjności sprzętu .

Co gorsza podniosłeś zdecydowanie charakterystykę przenoszenia w paśmie środkowym pogłębiając efekt którego chciałeś się pozbyć....

W zasadzie jesteś teraz w takiej sytuacji że żeby to wyprostować musisz zrobić dużo więcej modów teraz . Sugerował bym :

opcja 1 przywrócić pełne fabryczne głośniki i dodać mały subwoofer .

opcja 2 przeżucić obecne głośniki focal na tył , na przód dać 200mm pisałem wcześniej jakie dystanse i jaki głośnik , wymienić środkowy głośnik w podszybiu na 16 OHM (pisałem jaki) po tym zabiegu pasmo powinno się wyrównać , będzie też więcej dołu i zdecydowanie cieplejsza góra . No i dodać subwoofer ...  

Wtedy zobaczyć czy np nie chciał byś jeszcze poprawic góry .

Ja tego nie robiłem sam, robiłem to w firmie zajmującej się wygluszaniem i car audio. 

4 minuty temu, Daniel1253 napisał(a):

Ja tego nie robiłem sam, robiłem to w firmie zajmującej się wygluszaniem i car audio. 

ok . 

No już musiał byś sam zdecydować czy dasz radę (zdjęcie panelu 3min )

Edytowane przez Lukaa5

15 minut temu, Lukaa5 napisał(a):

ok . 

No już musiał byś sam zdecydować czy dasz radę (zdjęcie panelu 3min )

Rozumiem, ale ja mimo wszystko nie chciałem się podejmować czegoś na czym się nie znam, podejrzewam, że albo bym coś urwał albo bym to później składał przez dwa dni.🙂

A jesteś może w stanie kogoś polecić, najlepiej z województwa mazowieckiego, kto chciałby się podjąć takiej modyfikacji wg Twoich zaleceń? 

Nie znam nikogo , nie mieszkam w pl . 

Może masz jakiegoś ogarniętego kumpla . 

Zamień   te Focal na tył a w miejsce przednich 200mm audison ap 8 do tego dystance (rozmiar głośnika 200mm otwór montażowy głośnika (mm) 182 grubość dystansu (mm)    36)  W sklepie z elektroniką czy caraudio poroś o wtyczkę pasująca do głośników w audi . 

2 godziny temu, Lukaa5 napisał(a):

Nie znam nikogo , nie mieszkam w pl . 

Może masz jakiegoś ogarniętego kumpla . 

Zamień   te Focal na tył a w miejsce przednich 200mm audison ap 8 do tego dystance (rozmiar głośnika 200mm otwór montażowy głośnika (mm) 182 grubość dystansu (mm)    36)  W sklepie z elektroniką czy caraudio poroś o wtyczkę pasująca do głośników w audi . 

Te Focale na tył chyba nie wejdą. 

A jeśli chodzi o przód co dać jako tweeter-y?

5 godzin temu, Daniel1253 napisał(a):

Te Focale na tył chyba nie wejdą. 

A jeśli chodzi o przód co dać jako tweeter-y?

wejdą ,

Tweetery masz w podszybiu ? -  pisałem co tam pasuje . Narazie nie ruszaj. 

7 minut temu, Lukaa5 napisał(a):

wejdą ,

Tweetery masz w podszybiu ? -  pisałem co tam pasuje . Narazie nie ruszaj. 

Tak, tweetery mam w podszybiu, w miejscu fabrycznym. To są Focale z zestawu IS 180 WV który proponowałeś przenieść na tył. No i są 2 omowe. 

Edytowane przez Daniel1253

wow , jak oni je tam wpasowali ? o to jest  pytanie .

i zaraz za tym , mniewam że w zestawie była przetwornica dołączona . W takim razie jak ją podłączono i gdzie teraz jest ?

Muszę powiedzieć , że nie wiem co dalej ...

8 godzin temu, Lukaa5 napisał(a):

wow , jak oni je tam wpasowali ? o to jest  pytanie .

i zaraz za tym , mniewam że w zestawie była przetwornica dołączona . W takim razie jak ją podłączono i gdzie teraz jest ?

Muszę powiedzieć , że nie wiem co dalej ...

Z tego co mi wiadomo w zestawie oprócz głośników nic nie było, w opisie na stronie jest napisane, że zwrotnice są wbudowane w głośnik🙂

Trochę się męczyli z montażem tweeterów, ale się udało. 

Niestety dopiero w domu zauważyłem, że fabrycznych tweeterów mi nie oddali. Mam tylko midwoofery. 

wg mnie ten zestaw cały to z tyłu powinien być zainstalowany . 

I oni powinni to zasugerować. 

Te kratki w podszybiu trochę ciężko się wymontowuje , no i kształt tweetera focal nie pasuje do oryginalnych .

Możliwe że zrobili jakiś patent ... może użyli na części oryginały .

5 godzin temu, Lukaa5 napisał(a):

wg mnie ten zestaw cały to z tyłu powinien być zainstalowany . 

I oni powinni to zasugerować. 

Te kratki w podszybiu trochę ciężko się wymontowuje , no i kształt tweetera focal nie pasuje do oryginalnych .

Możliwe że zrobili jakiś patent ... może użyli na części oryginały .

Na tył sugerowali IS VW 165, podejrzewam, że ten 180 się nie zmieści. 

Z tego co widzę to są głośniki dedykowane z plastikowym dystansem . 

Może być tak jak mówisz że nie przypasują otwory pod śruby .Trzeba to sprawdzić wydaje mi się że przód i tył jest identyczny rozstaw śrub daje 90%.

Może ktoś kto pamięta się wypowie .

Ja z przodu włożyłem 200mm i było plug n play pasuje idealnie. Wiem że z tyłu niektórzy też wkładają 200mm ale możliwe że trzeba lekko przypasować osłonę w panelu drzwi  .

Nie wiem co ci poradzić teraz .

edit...

Nie jest inaczej z tyłu orginalnie jest 165mm spokojnie wejdzie 180mm i 200 jak się popieści , ale nie na dystansach które są z przodu . One mają większy rozstaw ... czyli nie zamienisz tego . 

rozsądnie było by wymienić tył też na focal i dodać subwoofer mały (teraz pewnie gra  to samym przodem).

Jak to zagra finalnie nie mam pojęcia.

Edytowane przez Lukaa5

39 minut temu, Lukaa5 napisał(a):

Z tego co widzę to są głośniki dedykowane z plastikowym dystansem . 

Może być tak jak mówisz że nie przypasują otwory pod śruby .Trzeba to sprawdzić wydaje mi się że przód i tył jest identyczny rozstaw śrub daje 90%.

Może ktoś kto pamięta się wypowie .

Ja z przodu włożyłem 200mm i było plug n play pasuje idealnie. Wiem że z tyłu niektórzy też wkładają 200mm ale możliwe że trzeba lekko przypasować osłonę w panelu drzwi  .

Nie wiem co ci poradzić teraz .

edit...

Nie jest inaczej z tyłu orginalnie jest 165mm spokojnie wejdzie 180mm i 200 jak się popieści , ale nie na dystansach które są z przodu . One mają większy rozstaw ... czyli nie zamienisz tego . 

rozsądnie było by wymienić tył też na focal i dodać subwoofer mały (teraz pewnie gra  to samym przodem).

Jak to zagra finalnie nie mam pojęcia.

To porobiłem. Wychodzi na to, że czekają mnie jeszcze duże wydatki. 

A może lepiej by było wyjąć tego focala z przodu i włożyć te 200mm audison niskotonowe oraz dokupić jakieś wysokotonowe tej samej firmy? 

A może jakiś sub aktywny? 

Edytowane przez Daniel1253

Te głośniki drzwiowe to powinno się zmieniać razem przód i tył .

Inaczej całoś się rozjedzie . Może być tak że jak zmienisz tył to będzie poprawa.

Te 2 OHM na przodzie domyślam się że muszą teraz wszystko dominować .

Coś tam był na forum temat, że po zmianie firmware można 4knałowe radio odblokować na 6 kanałów z subwooferem .

Nie wiem o co tam chodzi musisz poszukać . Wtedy mógł byś dodać oryginalny subwoofer ( na aledrogo można nawet za 400zł) 

Jest jednak obawa że jak już zmienisz głośniki w drzwiach i dodasz oryginalny subwoofer to będzie on grał zbyt cicho.