Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej najlepszy do 1.9 TDI 115km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie jaki najlepszy olej będzie spełniał swoją rolę w Audi A4 B5 1.9 TDI 115km pompowtrysk,pieniądze nie grają roli chodzi mi o olej najlepszej jakości.Z góry dzięki! 

Opublikowano

Cokolwiek z normą 505.01

Szkoda kasy na starego grata

Opublikowano
  • Autor

Polecisz coś albo link podeślesz?

Opublikowano
39 minut temu, Dev napisał:

Szkoda kasy na starego grata

konkretnie i na temat.:thumbup1:

Opublikowano
16 minut temu, Mafisto napisał:

Polecisz coś albo link podeślesz?

Motul Specific 5W40 505.01 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Olej musi być tłusty, jak się leje już wodnisty, to po rozgrzaniu silnika w ogóle nie ma smarowania, żaden silnik tego nie wytrzyma, nawet w nowych samochodach. Ja jeżdżę na 15w40, ewentualnie można też zalać Valvoline VR1 Racing lub inne sportowe, tylko że to drogie i się nie opłaca za bardzo, chyba że używasz auta do sportu 

Opublikowano

Do czego lejesz 15W40 ?

Do starego fiata 125 ? 

Opublikowano
Godzinę temu, Pomocny napisał:

Olej musi być tłusty, jak się leje już wodnisty, to po rozgrzaniu silnika w ogóle nie ma smarowania, żaden silnik tego nie wytrzyma, nawet w nowych samochodach. Ja jeżdżę na 15w40, ewentualnie można też zalać Valvoline VR1 Racing lub inne sportowe, tylko że to drogie i się nie opłaca za bardzo, chyba że używasz auta do sportu 

Ja leje 90W80, a pod miską olejową, mam instalacje chłodnicza, tak do -10 schładzanie. Najbardziej tłusty jest, takie masełko się robi, musi być, że najlepiej smaruje. Bo masło to nie żarty, tak smaruje, myślę czy nie mieszać go z ŁT-40, dla jeszcze lepszej tłustości. Co wy na to?

Opublikowano
W dniu 11.11.2019 o 20:53, Mafisto napisał:

Witam, tak jak w temacie jaki najlepszy olej będzie spełniał swoją rolę w Audi A4 B5 1.9 TDI 115km pompowtrysk,pieniądze nie grają roli chodzi mi o olej najlepszej jakości.Z góry dzięki! 

Liqui Moly Synthoil ja taki leję

Opublikowano
18 minut temu, Talpa napisał:

Nie nadaje sie do 1.9tdi PD 

Opublikowano
1 godzinę temu, Talpa napisał:

Też taki olej stosowałem zgodnie z wytycznymi firmy LM.

Ciekawe, gdzie popełniłem błąd ?.

Tak próbując to rozkminić poczytałem :https://warsztat.pl/artykuly/oleje-dla-silnikow-tdi,59392,bm9uZSE1OTM5MiEhbm93b2N6ZXNueXdhcnN6dGF0LnBsL2FydHlrdWx5LzEwLTIwMDkvb2xlamUvMw

Opublikowano
6 godzin temu, Dev napisał:

Nie nadaje sie do 1.9tdi PD 

Dlaczego? 

Opublikowano

Może dlatego, że nie ma normy VW 505.01 lub są oleje z HTHS wyższym niż 3,5 co akurat dla tego silnika jest na plus.

Opublikowano
5 minut temu, KINIAM napisał:

Może dlatego, że nie ma normy VW 505.01 lub są oleje z HTHS wyższym niż 3,5 co akurat dla tego silnika jest na plus.

Spełnia tą normę... 

Specyfikacje:

• ACEA C3
  • API SN
  • Ford WSS-M2C 917-A
  • MB-Freigabe 229.31
  • Porsche A40
  • VW 502 00
  • VW 505 00
  • VW 505 01
Opublikowano
3 godziny temu, Talpa napisał:

Spełnia tą normę... 

Specyfikacje:

• ACEA C3
  • API SN
  • Ford WSS-M2C 917-A
  • MB-Freigabe 229.31
  • Porsche A40
  • VW 502 00
  • VW 505 00
  • VW 505 01

To jest specyfikacja oleju LM Top Tec 4100 wykonanego w technologii syntetycznej a nie specyfikacja LM 5W40 Synthoil  syntetyku.

Opublikowano
14 godzin temu, Talpa napisał:

Ten nie spełnia specyfikacji VW 505.01.

Opublikowano
5 minut temu, KINIAM napisał:

Ten nie spełnia specyfikacji VW 505.01.

Masz rację, pomyliłem się, z olejami przepraszam. Miałem na myśli TOP TEC.

Opublikowano
W dniu 23.03.2020 o 23:57, Talpa napisał:

Ja leje 90W80, a pod miską olejową, mam instalacje chłodnicza, tak do -10 schładzanie. Najbardziej tłusty jest, takie masełko się robi, musi być, że najlepiej smaruje. Bo masło to nie żarty, tak smaruje, myślę czy nie mieszać go z ŁT-40, dla jeszcze lepszej tłustości. Co wy na to?

Jesteś trochę tępy, albo nawet i mocniej, bo nawet nie masz pojęcia o silnikach spalinowych, nie obrażaj się, bo naprawdę nie wszyscy są ogarnięci w temacie, więc pewnie też należysz do tej grupy. Jak byś chciał wiedzieć to w każdym silniku występuje tarcie, i naprawdę nic nie da się z tym zrobić. Poza tym widać po tobie że wymieniasz olej co 30 tyś, pewnie tak jak piszę na opakowaniu. 

Opublikowano
W dniu 23.03.2020 o 23:57, Talpa napisał:

Jesteś niedouczony, w silniku spalinowym występuje tarcie, a oleje o niskiej klasie lepkości mają cienki filtr olejowy i nie są przystosowane do skrajnych temperatur występujących w silniku, chyba że jeździsz jak emeryt, to taki olej jest w sam raz dla Ciebie, gratulacje!!! 

Opublikowano
7 godzin temu, Pomocny napisał:

Jesteś niedouczony, w silniku spalinowym występuje tarcie, a oleje o niskiej klasie lepkości mają cienki filtr olejowy i nie są przystosowane do skrajnych temperatur występujących w silniku, chyba że jeździsz jak emeryt, to taki olej jest w sam raz dla Ciebie, gratulacje!!! 

Piszesz serio, czy to sarkazm, tak jak i mój post? Jeżeli tak, to ja nie dyskutuje z tobą, bo nie masz pojęcia czym jest klasa lepkości, a cienki filtr, to masz w majtach. Nie słyszałeś zapewne o czymś takim jak olej bazowy, dodatki do oleju, a terminy jak smarowanie elastohydrodynamiczne, oraz hydrodynamiczne, kojarzą ci się z niczym, czyli tym samym co masz w głowie, czytaj nie masz tam nic.