aprox99 Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 Witam, przy dodawaniu gazu na postoju na luzie, np do 2300 obrotów i szybkim ściągnięciu nogi z gazu mam mocne szarpnięcie gdzieś przy 2100-2200 obrotach. Macie coś takiego, czy mam sobie głowę dwumasą zawracać? Pozdr
xardas654 Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 17 minut temu, aprox99 napisał: Witam, przy dodawaniu gazu na postoju na luzie, np do 2300 obrotów i szybkim ściągnięciu nogi z gazu mam mocne szarpnięcie gdzieś przy 2100-2200 obrotach. Macie coś takiego, czy mam sobie głowę dwumasą zawracać? Pozdr Wciśnij sprzęgło, jak to dwumasa to powinno przestać.
aprox99 Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Opublikowano 14 Listopada 2019 Ok wypróbuję, robiłem przed chwilą w zafirze cdti, 180 tsd km i tam tego nie było
aprox99 Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) 16 minut temu, aprox99 napisał: Ok wypróbuję, robiłem przed chwilą w zafirze cdti, 180 tsd km i tam tego nie było. Na niemieckim piszą że niby to normalne przy wzdłużnie zabudowanym silniku a ja uważam że nie Edytowane 14 Listopada 2019 przez aprox99
xardas654 Opublikowano 14 Listopada 2019 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Zależy jak jest to mocne, u mnie też budą rusza przy depnięciu gazu, kwestia momentu skręcającego i bezwładności wału/sprzęgła bo koła są blisko silnika i dźwignia jest mała. W poprzecznie masz całą długość auta to nie ruszy budy, ale silnik chodzi też. Dwumasa głównie czuć na niskich obrotach i biegach 1/2 jak jest na wykończeniu. Ewentualnie przy gaszeniu może zatelepać. Edytowane 14 Listopada 2019 przez xardas654
ofikruszon Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 W dniu 14.11.2019 o 21:43, xardas654 napisał: Zależy jak jest to mocne, u mnie też budą rusza przy depnięciu gazu, kwestia momentu skręcającego i bezwładności wału/sprzęgła bo koła są blisko silnika i dźwignia jest mała. W poprzecznie masz całą długość auta to nie ruszy budy, ale silnik chodzi też. Dwumasa głównie czuć na niskich obrotach i biegach 1/2 jak jest na wykończeniu. Ewentualnie przy gaszeniu może zatelepać. Czyli rozumiem jeżeli przy ruszaniu samochodem szarpie to będzie dwumas ? Po puszczaniu sprzęgła jest takie zatelepanie i później przy ,mianie biegów i puszczaniu sprzęgła czuć delikatne szarpnięcie
xardas654 Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 2 godziny temu, ofikruszon napisał: Czyli rozumiem jeżeli przy ruszaniu samochodem szarpie to będzie dwumas ? Po puszczaniu sprzęgła jest takie zatelepanie i później przy ,mianie biegów i puszczaniu sprzęgła czuć delikatne szarpnięcie Najprawdopodobniej, wcześniej warto jeszcze na poduszki popatrzeć bo też mogą drgania generować
pila24 Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 14 godzin temu, ofikruszon napisał: Czyli rozumiem jeżeli przy ruszaniu samochodem szarpie to będzie dwumas ? Po puszczaniu sprzęgła jest takie zatelepanie i później przy ,mianie biegów i puszczaniu sprzęgła czuć delikatne szarpnięcie Sprawdź jeszcze ten odbój co wchodzi w pas przedni,możliwe że już u Ciebie go nie ma i metalowe mocowanie tego odboju stuka.
Rekomendowane odpowiedzi