Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Padnięta pompa AdBlue w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Membrama ta przepuszcza wilgoć w jedną stronę. Ma za zadanie odprowadzić wigoć, która na skutek różnicy temperatur zbiera się w sterowniku. 

Opublikowano

Gdzie ten sterownik jest umieszczony ?? Chcę wiedzieć na przyszłość :) 

Opublikowano

20210827_173011.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na youtubie gosciu na kanale" piter zrob to sam " ma patent na padniete adblue

Opublikowano
Godzinę temu, nnand napisał:

Na youtubie gosciu na kanale" piter zrob to sam " ma patent na padniete adblue

Dobry mi patent. Nazwyklejsze druciarstwo. Nie sztuka wyprogramować elementy, które mają usterkę. Znaleźć przyczynę i naprawić już nie potrafił. Fuszera jakich mało.  Jak cię palec zaboli też utnij rękę i po kłopocie. Nie wspominając już o utracie homologacji. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
W dniu 27.11.2019 o 08:41, wrclaguna napisał:

widze ze pompa jest zintegrenowana ze zbiornikiem

Pasuje tylko uzywke jaką znalezc i poprzekldac jak sie da

Na chwile obecną zajmuje się Pan usuwaniem adblue? 

Opublikowano
W dniu 29.08.2020 o 17:23, Macieks91 napisał:

Mnie udało się to wczoraj zrobić wiem jak wiec jakby ktoś potrzebował to pisać auto jeździ hula i skacze

Witam podpowiesz co ja ogarneles to adblue? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.08.2021 o 19:56, przemo_c napisał:

Było dokładnie tak jak powiedział @Muskel1, sterownik zalany i po wymianie wszystko śmiga.

Objawy:

1) Błąd AdBlue brak możliwości uruchomienia za 1000km

2) Błąd przez jakiś czas znikał i się pojawiał (czasem nawet kilka razy na krótkim dystansie) - ikonka check engine pomarańczowa świeciła się cały czas)

3) Po tygodniu już faktycznie zaczęło się odliczanie i błąd już się nie kasował

Teraz koszty:

1) Sterownik 900 PLN brutto oryginał nowy - ma jedna firma z Warszawy, sprzedają normalnie na fakturę

2) Koszt wymiany 300 PLN

Ciekawostka w serwisie podobno koszt samego sterownika około 3000 PLN.

Poniżej zdjęcia starego sterownika, który przy użyciu wkrętarki, dwóch solinych śrubokrętów i użyciu odrobiny siły udało mi się otworzyć (jest na 4 śruby oraz zaklejony):

1) Sterownik (na tym zdjęciu już trochę oczyszczony) generalnie był cały w błocie. W czerwonym kółku oznaczyłem chyba odpowietrznik (właśnie od środka jest on zabezpieczony wspomnianą przez @Muskel1 membranką) - przed oczyszczeniem nie było go kompletnie widać:

Sterownik.jpg

2) Sterownik po rozkręceniu.  Dokładnie tam gdzie jest otwór widzimy ślady zalania:

Po rozkręceniu.jpg

3) Dwa zdjęcia owej membranki, która jest od wewnątrz obudowy, również widać ślady zalania na drugim zdjęciu jak się odkleiła od obudowy:

Membrana_1.jpg

Membrana_2.jpg

Wnioski są następujące:

1) Sterownik jest umieszczony w fatalnym miejscu (był cały obłocony, co w szczególności w wersji Allroad raczej często się zdarza)

2) Membrana - jeżeli można to tak nazwać - raczej nie ma szans na wytrzymanie ogromnych przebiegów

3) Zgodnie z tym co napisał wcześniej @Muskel1 trzeba jedynie wymienić sterownik, nie trzeba go kodować - co ciekawe sprzedawca sterownika udzielił mi błędnej informacji, że trzeba

Myślę, że patrząc na konstrukcję (sama płytka) w obudowie w dodatku ze źle zaprojektowaną "membraną" cena jest mówiąc bardzo delikatnie mocno wygórowana :). Mam nadzieję, że takie podsumowanie może się komuś przydać, aczkolwiek nikomu nie życzę podobnych problemów.

Pozdrawiam

Witam serdecznie..mam podobny problem i chciałem zapytać odnośnie tego modułu...w mojej a4 b9 2.0tdi mam moduł adblue taki jak na zdjęciu i chciałbym najpierw zaczac od niego..I na necie widzialem ze są takie same ale z oznaczenie na końcu B,chyba C i D..to nie ma różnicy którego wezme ?pozdro

20211007_182505.jpg

Opublikowano
14 minut temu, walus348 napisał:

Witam serdecznie..mam podobny problem i chciałem zapytać odnośnie tego modułu...w mojej a4 b9 2.0tdi mam moduł adblue taki jak na zdjęciu i chciałbym najpierw zaczac od niego..I na necie widzialem ze są takie same ale z oznaczenie na końcu B,chyba C i D..to nie ma różnicy którego wezme ?pozdro

20211007_182505.jpg

https://a4-klub.pl/topic/455335-problem-z-adblue-padnieta-pompa/?do=findComment&comment=5639311

Opublikowano
Teraz, Muskel1 napisał:

Czyli smialo tego D kupowac ? ;D.. dzieki bardzo.. kurde nie dojrzalem tego komentarza

Opublikowano
1 minutę temu, walus348 napisał:

Czyli smialo tego D kupowac ? ;D.. dzieki bardzo.. kurde nie dojrzalem tego komentarza

Tak.

Opublikowano
Teraz, Muskel1 napisał:

Tak.

A mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie...ogolnie to swieci mi taki blad: P20E8 00 zbyt niskie cisnienie.

Czy ten modul moze byc tego winny?

Opublikowano
14 minut temu, walus348 napisał:

A mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie...ogolnie to swieci mi taki blad: P20E8 00 zbyt niskie cisnienie.

Czy ten modul moze byc tego winny?

Trudno powiedzieć. Może mieć kilka przyczyn, usterka pompy, dysza wtryskująca przytkana lub uszkodzona, lub węże z pompy do dyszy przytkane lub uszkodzone...

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał:

Trudno powiedzieć. Może mieć kilka przyczyn, usterka pompy, dysza wtryskująca przytkana lub uszkodzona, lub węże z pompy do dyszy przytkane lub uszkodzone...

Czyli najlepiej zbiornik z pompa + sterownik wymienic i wtedy powinno być git?

Opublikowano
49 minut temu, walus348 napisał:

Czyli najlepiej zbiornik z pompa + sterownik wymienic i wtedy powinno być git?

Koszt za duzy by wszystko wymieniac. Nalezy znalezc przyczyne i wymienic uszkodzone elementy.

Opublikowano
12 minut temu, Muskel1 napisał:

Koszt za duzy by wszystko wymieniac. Nalezy znalezc przyczyne i wymienic uszkodzone elementy.

Kurde problem w tym ze siedze za granica i wolalbym tu do mechanika nie jechac:\...i myslalem o czesciach uzywanych z allegro..co o tym myslisz? Mam dostep do podnosnika i myslalem zeby to samemu wymienic..

Opublikowano

Od czego najlepiej zaczac i czy obejdzie sie bez kompa??

Opublikowano

Bez kompa przeprowadzenie poprawnej diagnozy raczej nie.

Opublikowano
W dniu 8.10.2021 o 12:13, Muskel1 napisał:

Bez kompa przeprowadzenie poprawnej diagnozy raczej nie.

P20BCbłąd ogólnyReductant Heater "A" Control Circuit High - ten blad pokazalo jak byla na blacie kontrolka Adblue-usterka.silnik zostanie zatrzymany za 1000km..z czego dodam ze juz raz tak mialem tydzien temu i zgaslo tylko zostal check engine...I pojawil sie wczoraj znow ten komunikat ale nie odlicza w dol i jest caly czas 1000km...oprocz tego bledu jest jeszcze P20E8- Reductant pressure-pressure too low

Opublikowano

Wrzuć pełny autoscan.