Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprawne ładowanie alternatora 1.8 ADR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, k232 napisał:

Gość mówił, że jakiś świst w alternatorze słyszy

Polał pasek wodą choćby? Czasem można w ten sposób cały osprzęt niemal "naprawić" :polew:  Nawet sztuczki robiłem jak się zorientowałem, że "stukanie chyba panewki" czy "wyje łożysko altka" to pasek. Mówiłem, że bez rąk naprawię, prosiłem o wodę(że pić się chce) i kazałem stanąć poza widocznością "podmaszcza". Ręce nad maskę, odliczanie palcami i z ust puszczam nieco wody na pasek. Zalega cisza :kox:  Taki żarcik, a serio to paski osprzętu mogą dziwne odgłosy dawać.

Spadek napięcia na kablach... Masy, styki. Duże prądy - duże wymagania. Czasem zaklepane końcówki kabli w rurce potrafią zaśniedzieć i walka z czyszczeniem styków/przyłączy będzie daremna. 

Jakie masz napięcie na klemach przy wyłączonym co się da(podczas pracy silnika) i z obciążeniem?

Zakładam, że mierzyli przy alternatorze i potem na klemach skoro stwierdzili, że spadek dotyczy kabli, a nie samego alternatora?

Edytowane przez pulpecik

Opublikowano
  • Autor

To już mnie nie obchodzi, regenerowali alternator i dalej jest coś nie tak więc niech poprawiają dalej. 

Najpierw przyłożył miernik do akumulatora i na włączonym silniku bez obciążenia pokazało 13.9 więc stwierdził, że faktycznie szału nie ma. Później zaczął mierzyć na alternatorze już z obciążeniem i tak jak pisałem wcześniej słyszał świst i zobaczył spadek prądu. Z obciążeniem na alternatorze było 13.8 a na akumulatorze 13.6.

Opublikowano

Daj plusa i minusa bezpośrednio z alternatora do akumulatora i zobacz co sie dzieje. 

Opublikowano
  • Autor
32 minuty temu, Dev napisał:

Daj plusa i minusa bezpośrednio z alternatora do akumulatora i zobacz co sie dzieje. 

Na razie nic nie będę robił, we wtorek oddaję alternator do ponownej naprawy i później będziemy myśleć dalej ?

Opublikowano
  • Autor

Wymieniony mostek + wymienione kable bo były przetarte i ładowanie na obciążeniu 14.2 więc jest jak powinno być, w końcu..

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.01.2020 o 17:29, k232 napisał:

Wymieniony mostek + wymienione kable bo były przetarte i ładowanie na obciążeniu 14.2 więc jest jak powinno być, w końcu..

SIemka, mam u siebie podobny problem, z tym że na aku jest ładowanie 13,2V na obciążeniu a na samym alternatorze 14,2V. Które kable wymieniałeś? 

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, Przemek.1997 napisał:

SIemka, mam u siebie podobny problem, z tym że na aku jest ładowanie 13,2V na obciążeniu a na samym alternatorze 14,2V. Które kable wymieniałeś? 

To Ci co mi regenerowali alternator mówili że w środku w alternatorze jakieś kabelki wymienili bo były przetarte.

Opublikowano
50 minut temu, k232 napisał:

To Ci co mi regenerowali alternator mówili że w środku w alternatorze jakieś kabelki wymienili bo były przetarte.

A oki, myślałem że gdzieś na budzie. U mnie dzisiaj sprawdzałem masę przy aku, wyczyściłem, zakręciłem i próba. Powłączałem wszystko co się da i napięcie na alternatorze 14,2V a na aku 13,2V, w dodatku plusowa klema na aku zaczęła się grzać no i oba kable plusowe (ten od aku do altka i od aku do kompa chyba) też były dobrze ciepłe w okolicy aku. 

Edytowane przez Przemek.1997

Opublikowano
  • Autor
40 minut temu, Przemek.1997 napisał:

A oki, myślałem że gdzieś na budzie. U mnie dzisiaj sprawdzałem masę przy aku, wyczyściłem, zakręciłem i próba. Powłączałem wszystko co się da i napięcie na alternatorze 14,2V a na aku 13,2V, w dodatku plusowa klema na aku zaczęła się grzać no i oba kable plusowe (ten od aku do altka i od aku do kompa chyba) też były dobrze ciepłe w okolicy aku. 

Jedź do gości co regenerują i fajnie wszystko sprawdzą a jak coś będzie nie tak to Cię umówią na termin i zrobią na miejscu bez szukania mechaników ?

Opublikowano
52 minuty temu, k232 napisał:

Jedź do gości co regenerują i fajnie wszystko sprawdzą a jak coś będzie nie tak to Cię umówią na termin i zrobią na miejscu bez szukania mechaników ?

Ty jesteś z moich okolic, gdzie oddawałeś auto? 

Opublikowano
  • Autor

Batalionów chłopskich przy stacji benzynowej źródełko w Rzeszowie ?