z@mela Opublikowano 14 Stycznia 2020 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Witam wiem że tematów o tym sporo ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jak to wyregulować czy jest jakiś pewny sposób jak prawidłowo wyregulować ramkę ponieważ od roku męczę się z szumem wiatru w czasie jazdy . Rok temu wymieniałem elementy podnośniką szyby i po złożeniu pojawił się świst, szum i nerw od tamtego czasu chyba 9 razy rozbierałem wszystko i na logikę regulowałem i nadal nie udało się osiągnąć zadowalającego efektu a drzwi dobrze licują z tylnymi - nie odstają nie są wciśnięte , ciężko je zamknąć bo tak podregulowane są zamki inaczej drzwi lekko odstają . Drzwi od strony kierowcy maja luz na zawiasie który czuć przy lekko otwartych drzwiach przez co część przeciwległa do zawiasu zapewne jest lekko opuszczona , czy jest możliwość podniesienia tych drzwi , regulacji ew co wymienić by wyeliminować ten luz ? Na zdjęciu poniżej widnieje uszczelka z niewielkim ubytkiem czy da się tę uszczelkę wymienić , kupić zamiennik ? jak porównuję drzwi kierowcy do drzwi pasażera to właśnie widzę że u pasażera gdzie jest cicho uszczelka tworzy po zamknięciu drzwi taki rowek ( ramka głębiej siedzi w wnęce drzwiowej) a od strony kierowcy niestety nie mogę tego efektu uzyskać . Macie jakiś sposób krok po kroki jak to wyregulować na jakiś przyrządach ew czy jest ktoś z wlkp kto ma obcykaną regulację bo ten szum doprowadza mnie do szału a bardzo lubię ten samochód .
jakujak Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 U siebie też się z tym męczyłem. Nie da się tego opisać słowami co należy zrobić żeby było dobrze. Po prostu trzeba do skutku regulować aż będzie dobrze. Ja to zrobiłem chyba za 30 razem. I taka mała podpowiedź, jak wyregulujesz drzwi bez wewnętrznego boczku i jest idealnie to po jego założeniu będzie do pupy. Jest to męczące ale jak luzowałem śruby ramki, zakładałem boczek i zamykałem drzwi, po otwarciu dokręcasz śruby i zakładasz boczek i tak do... aż wyjdzie dobrze. Powodzenia.
z@mela Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2020 2x teraz regulowałem , wydawało się że jest perfekcyjnie idealnie ale jazdy próbne szybko zweryfikowały stan - szum przy 70 nie za mocny ale dokuczliwy . Poszukam używanej ramki z dobrą uszczelką , może jeszcze zawiasy wymienie bo inaczej to cos czuje ze auto pojdzie na żyletki bo nerw nie pozwala jeździć .
pila24 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Chłopaki,regulacja to nie tylko dobrze przylegające uszczelki. To jeszcze szczeliny odpowiedniej wielkości oraz zasada taka iż drzwi przednie nie mogą wystawać ponad błotnik. Mogą być na równi lub 1mm głębiej niż błonik przedni. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez pila24
z@mela Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Po wielu regulacjach ramki doszedłem do wniosku że sama ramka nie może mieć wpływu na ten szum dlatego przyjrzałem się mocowaniu szyby w łapkach na mechanizmie podnoszenia i okazało się że po poluzowaniu śrub mogłem szybę dosunąć około 1-2mm w stronę prowadnicy od strony słupka dzięki czemu pomiędzy szybą a prowadnicą nie ma szczeliny co w efekcie załatwiło sprawę szumów w czasie jazdy. Jeśli u kogoś szum w czasie jazdy pojawił się po wymontowaniu szyby to warto sprawdzić czy zamontowana jest tak jak przed ew poluźnić śruby i dopchnąć szybę na masa w stronę słupka. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez z@mela rozwiązanie problemu
Rekomendowane odpowiedzi