zbychzz Opublikowano 22 Marca 2009 Opublikowano 22 Marca 2009 Witam, Mam problem z moim afn-em tak jak w temacie: po włączeniu klimatyzacji na postoju silnik automatycznie zaczyna nierówno pracować. Pojechałem do specjalistów od klimatyzacji, którzy stwierdzili że układ jest pełny (środek chłodzący). Ma ktoś pomysł co tu jest nie tak (jakieś łożysko czy co innego) ?
Audia4zabrze Opublikowano 22 Marca 2009 Opublikowano 22 Marca 2009 sprawdz pasek i czy niema oporu na wałku
zbychzz Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Opublikowano 22 Marca 2009 pasek jest ok bo był ostatnio zakładany.
zbychzz Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2009 no i problem rozwiązany - w przewodzie czynnika przy koło podszybia był wkład, który był włożony odwrotnie. Po jego wyjęciu i włożeniu w prawidłowej pozycji wszystko wróciło do normy
Pretor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Jaki wkład i w którym miejscu dokładnie, bo mam coś podobnego.
zbychzz Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 roreczki wychodzące od strony kabiny (są tylko dwa) - jak stoisz przed silnikiem to po lewej stronie w rogu (wkład był chyba w lewym). na zdjęciu zaznaczone: widze że z moich rodzinnych stron kolega pozdrawiam
GeoMan Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witam, a kolega odkręcał te rureczki??? U mnie jak chodzi silnik to słychać stamtąd syczenie, jak wyłączę silnik to trochę posyczy i przestaje. Audi A4 mam od tygodnia ale chyba nie powinno syczeć, spryskiwałem płynem do wykrywania nieszczelności ale nic nie widać, obroty też mam niezbyt równe po włączeniu klimy.
zbychzz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2009 żeby te rureczki odkręcić to trzeba najpierw płyn ściągnąć z układu - w serwisie klimy mi to zrobili. Tak przy okazji jak te rureczki odręcali to ciśnienie tam powstało przez właśnie ten wkładzik, który był założony odwrotnie. U mnie w momencie włączenia klimy szarpnie silniczkiem, ale później pracuje stabilnie choć jakieś drgania tam są spowodowane przez kompresor.
Gość BIKER Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 U mnie jak chodzi silnik to słychać stamtąd syczenie, jak wyłączę silnik to trochę posyczy i przestaje. Audi A4 mam od tygodnia ale chyba nie powinno syczeć, spryskiwałem płynem do wykrywania nieszczelności ale nic nie widać To normalne. Nie przejmuj sie tym syczeniem.
GeoMan Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Dzięki za odpowiedzi, doczytałem także tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_klima_znow_dziala_jak_powinna-t42738.0.html;msg474313#msg474313 ciekawy temat, polecam.
Rekomendowane odpowiedzi