Skocz do zawartości
IGNOROWANY

klima- silniczki i błedy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jako że silniczki trzeszczały oraz miały błędy zakupiłem nowe potencjometry - założyłem zrobiłem adaptacje ( w blokach grupa 2- silniczki nastawiaja się potem zapisuje w grupach ) - teraz mam błedy takie - po kasowaniu zostają - czy mogę to jeszcze jakoś uratowac czy wymiana potencjometrów nic nie daje i muszę te silniczki na nowe wymienić  ? 

klima błedy 26.01.2020.jpg

Opublikowano

A jakie i skąd te potencjometry ?

Opublikowano (edytowane)

Problem jest taki iż te potencjometry nowe mają duży rozrzut rezystancji. Oryginalne miały po 4,7K (teoretycznie) a te z allegro mają od 4,2K do ponad 5,0K. Jak trafimy na taki ze zbyt niską lub wysoką rezystancją to od razu wywali błąd po adaptacji. Trzeba mierzyć rezystancje tych nowych potencjometrów bo nie każdy się nada. Od 4,4K od 4,7K z reguły jest ok. Jest podwieszony temat o tym jakie ramy wartości w blokach pomiarowych mają mieć poszczególne potencjometry silniczków.

Edytowane przez pila24
Opublikowano

Na forum polecali te białe z B7

Opublikowano
11 godzin temu, Fido napisał:

Na forum polecali te białe z B7

Jeden czort,białe i zielone różnią się tylko kolorem. Rozrzut rezystancji podobny. Poza tym oryginale potencjometry miały pozycję w której rezystancja wskazywała zero (i to wcale  nie była skrajna pozycja) a te nowe najniższa rezystancje mają około 0,15K.

Poza tym wymiana potencjometru w jednym silniczku potrafi wpłynąć w mniejszym stopniu na odczyt w innym... nie wiem czy wersja panelu klimy ma w tym udział.