patis33 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 witam jako że silniczki trzeszczały oraz miały błędy zakupiłem nowe potencjometry - założyłem zrobiłem adaptacje ( w blokach grupa 2- silniczki nastawiaja się potem zapisuje w grupach ) - teraz mam błedy takie - po kasowaniu zostają - czy mogę to jeszcze jakoś uratowac czy wymiana potencjometrów nic nie daje i muszę te silniczki na nowe wymienić ?
patis33 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2020 Z allegro link ponizej POTENCJOMETR SILNICZKA KLIMY DO VW AUDI SKODA SEAT 8573864794 - Allegro.pl ALLEGRO.PL Kup teraz na Allegro.pl za 13,99 zł - POTENCJOMETR SILNICZKA...
pila24 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) Problem jest taki iż te potencjometry nowe mają duży rozrzut rezystancji. Oryginalne miały po 4,7K (teoretycznie) a te z allegro mają od 4,2K do ponad 5,0K. Jak trafimy na taki ze zbyt niską lub wysoką rezystancją to od razu wywali błąd po adaptacji. Trzeba mierzyć rezystancje tych nowych potencjometrów bo nie każdy się nada. Od 4,4K od 4,7K z reguły jest ok. Jest podwieszony temat o tym jakie ramy wartości w blokach pomiarowych mają mieć poszczególne potencjometry silniczków. Edytowane 15 Lutego 2020 przez pila24
pila24 Opublikowano 18 Lutego 2020 Opublikowano 18 Lutego 2020 11 godzin temu, Fido napisał: Na forum polecali te białe z B7 Jeden czort,białe i zielone różnią się tylko kolorem. Rozrzut rezystancji podobny. Poza tym oryginale potencjometry miały pozycję w której rezystancja wskazywała zero (i to wcale nie była skrajna pozycja) a te nowe najniższa rezystancje mają około 0,15K. Poza tym wymiana potencjometru w jednym silniczku potrafi wpłynąć w mniejszym stopniu na odczyt w innym... nie wiem czy wersja panelu klimy ma w tym udział.
Rekomendowane odpowiedzi