Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania na kierownicy w zakresie prędkości 110-140 km/h w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zadzwon i zapytaj,
z tego co pamietam to taka sama jest do passata b5

Opublikowano

Grubosć [mm]: 80

Średnica wewnętrzna [mm]: 12

średnica zewnętrzna [mm]: 65

najpierw upewnij sie czy nic innego wyraznie nie powoduje drgan(np kola)

i czy galka z drugiej strony tego wahacza, w ktory wchodzi owa tuleja jest sprawna

te wymiary to pewniak w naszych audi? chcę zamówić te poliuretany i muszę mieć pewność rozmiaru tulei

Opublikowano

Witam

Tomek jak jeszcze śledzisz wątek to nie śmiej się za bardzo :D

Zaryzykowałem, w sumie nie dużo i wymieniłem same tuleje 65mm na nowe.

Niestety u mnie to nie pomogło tak jak miało to miejsce w przypadku Marka.

Pzdr

Edytowane przez basstian

Opublikowano

ja kupiłem w zeszłym roku koła z oponami 19 cali 245x35 , dwie opony Pirelli i dwie Dunlop wszystko było ok , w tym roku po zimie zmieniając koła z zimowych na lato pomyślałem założę na odwrót na ten sezon czyli te z tyłu na przód i odwrotnie . Po dwóch miesiącach zaczęły się drgania pojechałem wyważyć koła niestety nie pomogło , przerzuciłem je tak ja były w zeszłym roku czyli Dunlop na tył i drgania ustały postanowiłem kupić dwie nowe opony i dałem je znowu na przód . Końcowa ocena taka że była to wina opon bo drgania ustały .

Opublikowano

Witam.mam ten sam problem.od 110 tak do 140 wystepuja niewielki drgania tylko ze przy hamowaniu tez sa i to troszke wieksze.ja stawiam na tarcze i opony poniewaz mam zajechane bo ktos przedemna jezdzil na cisnieniu 1.5 bara na wszystkich kolach a mam r18.40.245

Opublikowano

Uzupełniłem pierwszy post :hi: numery tulei oraz wachaczy i kilka info na temat, gdzie , co kupic .

Opublikowano

Grześ bardzo dobra robota :)

Opublikowano

Witam i jest jakaś poprawa po wymianach tych tulej? A z 65mm na 65mm?

Opublikowano

no właśnie jest poprawa?

Opublikowano

Jest jeszcze jedna opcja : sworzeń m12x1.5 i tuleja fi 75 pasuje do przedlifta i teoretycznie zastępuje banany, które były puszczone w akcji serwisowej AUDI tylko oczywiście nie w PL....

http://www.aparts.pl/partscatalogue/116-050-0172-hd-audi-tuleja-lozyska-wahacz-poprzeczny-audi-a4-8ec-b7-3-0-tdi-quattro-2006-01-2008-06,10-00005-05376-19848-0002-03245-0100013,0100208,0100572-116~1050~10172~2HD-0144-03245--.aspx

Tuleje są takie

http://www.aparts.pl/partscatalogue/docloader.ashx?brand=0144&doc=LL_04-2009_EN.PDF

Pytanie czy działa to coś pomoże?

Cenowo wyglada nieźle :)

Opublikowano

Witam takie pytanie,da się wybić ręcznie ta tuleje czy potrzebna prasa?

Opublikowano

niestety bez prasy sie nie obejdzie

Opublikowano

Ta tuleja będzie dobra na obydwie strony?Czyli na lewą i prawą strone wachacza?

http://allegro.pl/meyle-hd-tuleja-wahacza-przednia-audi-a4-a6-a8-q5-i4593712291.html

Chcę wymienic bo też wystepują drgania od 110 do 140km/h ,koła wywazone 2 razy resztę wszystko oky. Dam znać jak wymienie czy będzie pozytywny efekt,

Edytowane przez skrab

Opublikowano

To wyglada na tuleje na górny wahacz. Bierz poliuretany - sprawdzone tanie i dobre rozwiazanie :)

Opublikowano

Ale nie mogę znaleść ,możesz podesłac linka z allegro?

Opublikowano

Witam kolegów Opiszę swój przypadek może komuś pomogę. W moim aucie też występowały objawy opisywane w tym wątku. Znalazłem wahacze w orginale z tulejami 75 po 450 zł Gdy doszły zacząłem wymianę od lewego poszło całkiem zgrabnie i po 40 minutach ucieszony zabrałem się za prawą stronę , zdemontowałem wahacz prawy po wielkich trudach gdyż wyszedł sworzeń razem z tulejką która wchodzi w zwrotnicę koła po wielkich trudach przy pomocy palnika sciągnołem tuleje ze sworznia :( Wpasowuje w nówkę sztukę i ząkkkk :facepalm: większy sworzeń. Więc do domu Etka a tam same tulejki nie wiedzieć czemu nie występują...... pozostała tylko tokarka niestety . Tuleja jest grubo ścienna więc było z czego zebrać.Moja radość nie trwała jednak długo nakrętka na sworzniu też jest inna . Lewa strona pasowała prawa niestety nie, same nakrętki można jednak dokupić osobno. Mimo tych trudności poskładałem wszystko i w drogę .......MEGA POPRAWA żadnego bicia odzyskałem radość z jazdy i pokonywanych kilometrów .Polecam wszystkim takom wymianę ja się męczyłem z tym dwa lata a jako ciekawostkę podam iż stare wahacze nie miały żadnych luzów ani uszkodzeń , po prostu BUBEL i tyle. WAHACZ E PRAWY LEWY PRZÓD DOLNY AUDI A 4 A 5 Q 5 W (4670915047)

Radość z jazdy Bezcenna. :D :banan:

Opublikowano

A nie próbowałeś wymienić samych tulej?

Dobrze że rozwiązałeś problem.

Poda mi ktoś link tej tulei ???

Edytowane przez skrab

Opublikowano

Panowie ręka do góry kto zakładał poliuretany i czy jest poprawa czy też nie ma :)

Opublikowano

Panowie ręka do góry kto zakładał poliuretany i czy jest poprawa czy też nie ma :)

Tylko jest pytanie gdzie je można kupić i gdzie?

Opublikowano

A nie próbowałeś wymienić samych tulej?

Dobrze że rozwiązałeś problem.

Poda mi ktoś link tej tulei ???

Stwierdziłem iż mają za sobą parę latek i postanowiłem wymienić całe wahacze.