kuredu Opublikowano 23 Marca 2009 Opublikowano 23 Marca 2009 Witam, Jechałem na zlot do Bukowiny na paliwie 98okt i w trakcie przyśpiesznia na maxa przy wyprzedzaniu auto nabiera prędkości równomiernie bez jakichkolwiek szarpnięć, płynnie w całym zakresie obrotów, natomiast w drodze powrotnej zalałem 95okt na BP i przyśpieszenie nie było płynne tylko czułem delikatnie szarpnięcia. Teroretycznie producent pisze że 95okt. W poprzedim aucie gdy paliwo było gorsze auto po prostu gorzej przyspieszało ale nie było szarpnieć. Ktoś wie czym dokładnie jest to spowodowane. Z góry dzięki za odp.
nike21 Opublikowano 23 Marca 2009 Opublikowano 23 Marca 2009 Bartek silniki takie jak Twoj o podwyzszonym cisnieniu sprezania sa przystosowane do paliwa 98okt. zalewajac 95 powinienes tak jak piszesz odczuc delikatny spadek mocy... a co do tego szarpania to skad wiesz ile faktycznie oktanow mialo to paliwo ktore zalales?
kuredu Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Opublikowano 23 Marca 2009 Nikuś co do jakości paliwa nigdy nie można być pewnym, ale już kilka razy zuważyłem na 95okt delikatne szarpanie, 9 na 10 razy leję 98okt, a czasami jak cena zwala z nóg (jak wczoraj w górach) to leję 95 ale chyba czas przestać
cobradd Opublikowano 23 Marca 2009 Opublikowano 23 Marca 2009 prawdopodobnie jakieś syfiaste paliwo zatankowałeś, mało to tego teraz
lukaszr Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 Z paliwem z BP bywa bardzo różnie i dlatego ja osobiście omijam te stacje benzynowe. Znam też wiele osób, które odradzają tankowania na BP.
Yelo Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 Z paliwem z BP bywa bardzo różnie i dlatego ja osobiście omijam te stacje benzynowe. Znam też wiele osób, które odradzają tankowania na BP. Ja tankowałem dość długo na BP i ani razu nie mogłem narzekać (coś koło 3-4kl), ale fakt, że w 99% tankowałem na tej samej stacji, gdzie indziej tylko jak paliwo się w trasie kończyło (rzadkość).Bartek, na którym BP zalałeś, w Nowym Targu?
kuredu Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Opublikowano 24 Marca 2009 Z paliwem z BP bywa bardzo różnie i dlatego ja osobiście omijam te stacje benzynowe. Znam też wiele osób, które odradzają tankowania na BP. Ja tankowałem dość długo na BP i ani razu nie mogłem narzekać (coś koło 3-4kl), ale fakt, że w 99% tankowałem na tej samej stacji, gdzie indziej tylko jak paliwo się w trasie kończyło (rzadkość).Bartek, na którym BP zalałeś, w Nowym Targu? nie pamiętam dokładnie ale to było na wiosce gdzieś ze 30-40km od Zakopanego na tych krętych wąskich drogach, miałem paliwa na około 100km i nie chciałem czekać, ale nie był to Nowy Targ.
Yelo Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 nie pamiętam dokładnie ale to było na wiosce gdzieś ze 30-40km od Zakopanego na tych krętych wąskich drogach, miałem paliwa na około 100km i nie chciałem czekać, ale nie był to Nowy Targ. To nie był Statoil? [br]Dopisany: 25 Marzec 2009, 00:34_________________________________________________Whatever, w każdym razie jakość zalanego paliwa nie była najwyższa, w takiej sytuacji polecam jak najprędzej dolać do pełna i przy najbliższej wizycie w serwisie zlecić wymianę filtra paliwa (jeżeli miałoby jej nie być).
Rekomendowane odpowiedzi