Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Zapalająca się kontrolka poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli w moim przypadku kierownica i ciśnienie będzie ok, to raczej sprzedaje ten sprzęt i kupie sobie klekota 1.9... :wallbash:

Opublikowano

panowie to nie jest jakies ciśnienie na zaworach (mechanik zaśmiał sie z waszego określenia) :polew:

to jest ciśnienie sprężnia w cylinrach .... :hi:

silnik który spala wiecej oleju prawdopodobnie ma wyższe ciśneinie na cylindrach ...

Stan normalny 10.0 - 13.0 bar

Luz zaworowy nie może mieć miejsca ponieważ jest to ukł. hydrauliczny...

Spalaniem oleju w tej wer. silnik kazał mi sie nie przejmować ...

Opublikowano

no dobrze, ale dolewanie 0,5 litra na 1000 Km nie ukrywajmy jest kosztowne, jeśli robimy rocznie 30 tyś

Opublikowano

a próbowałeś przejść na 10w40 .... możliwe że będzie mniej zżerał ....

po za tym nie wierze że wlejesz 15L na 30tys.

po za tym trzeba to wliczyć w ceny eksploatacji ...

Opublikowano

Wiedziałem, że tak będzie - jak tylko napisałem, że pozbyłem się problemu to problem powrócił. Ale już mnie to nie ciśnieniuje jak wcześniej. Zauważyłem jednak kilka interesujących rzeczy i jestem ciekaw czy u innych jest podobnie, otóż:

1. Zimą branie oleju ustało (robiłem naprawę w grudniu, więc się zbiegło z sezonem) - prawdopodobnie z powodu niskich temperatur, zero dolewek,

2. Wiosną/latem problem oleju powrócił - zwiększone temperatury, szybkie uzyskiwanie roboczej temperatury silnika i pobieranie oleju,

3. Po 20-30 min od przyjazdu i wywalenia kontroli sprawdzałem poziom oleju - 1/4 bagnetu, w dzień następny 3/4 bagnetu, dwa dni po kontrolce - FULL (oryginalnie było nieco ponad FULL teraz jest FULL) i tak wygląda zawsze. Ten olej tam siedzi, tylko wolno spływa!!! Dolewanie w tym przypadku narobi więcej złego niż dobrego!

Wniosek z tego taki (jak wskazywał słusznie aramir), że oprócz de facto niewielkiego pobierania główny problem jest z powolnym spływem oleju...

PS. Czy Wam też zimną nic nie brało i znowu zaczęło latem? To dziwne, ale tak jest!

Na pewno nie zostanę więcej przy MOBIL 1 ESP 5W-30. Może jakiś rzadszy?

Opublikowano
  • Autor

no pewnie ze tak! - ja, aramir i jeszcze ktos tez to zauwazyli - olej wolno splywa - to jest kolejny ewenement tego silnika. Sprowadza sie to wszystko do tego, ze trzba w odpowiednim momencie sprawdzac poziom - zgodnie z instrukcją 15min po zgaszeniu rozgrzanego silnika, rano ten poziom bedzie juz inny.

W tym wątku byl juz poruszany ten temat.

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_alt_zapalajaca_sie_kontrolka_poziomu_oleju-t72049.165.html

Opublikowano

To branie latem, nie branie zimą, powolne spływanie... Uważam, że to jest słuszny trop i powinniśmy się tego trzymać.

Niedługo mam zmianę oleju i ciągle główkuję co by tu wlać innego...

Opublikowano
  • Autor

na początku mialem Shella 5w30, potem Castrola TXT 5w40, potem Castrol Edge 0W40, a teraz mam Motul 5w40. Wydaje mi sie ze na Motulu kultura pracy jest troche wyzsza i co wiecej olej dluzej niz te 3 pozostale trzyma kolor - tzn. nie robi sie czarny,przepalony.

Opublikowano

Hmmmm.... Również myślałem o Motulu. Słyszałem o nim dużo dobrego. Pozostaje dobrać tylko odpowiedni rodzaj. Aramir, gregorypeck - nadal wyskakuje Wam ta kontrolka? A jak było zimą?

Opublikowano
  • Autor

u mnie po wymianie odmy rok temu juz sie wiecej nie zaswiecila, zima tez nie zauwazylem nic niepokojącego (oprocz stukow z wariatora).

A co do oleju to Motul 8100 C3 5W40.

Pozdr.[br]Dopisany: 15 Maj 2010, 12:55_________________________________________________a no i uszczelnilem jeszcze zawor - czwórnik - na odmie, dodatkową obejmą - to tez duzo pomoglo.

Opublikowano

Pamiętam, że również była mowa o tym czwórniku... No i elegancko, myślę że to wystarczy. Dzięki za radę :>

Opublikowano

Witam, u mnie ten sam problem - ... z tym że było mało oleju - pomimo że na bagnecie było go widać w zakresie nominalnym (widocznie błednie odczytywany) .. więc stwierdzono uszkodzenie czujnika - przypadek wskazał (w czasie naprawy trzeba było spuścić olej) że oleju faktycznie było za mało. Nauczka aby być pewnym pomiaru i nie przyjmować że czujnik źle wskazuje i zapomnieć o problemie bo faktycznie w końcu może zjeść ten olej .. Wymiana oleju na wskazany przez producenta - wszystko ok (poziom oleju także) jednak po 2500 km wskoczył znowu błąd poziomu oleju ... zaczynam poszukiwania - dam znać :) Odmę też miałem połamaną - wymieniłem przy zmianie oleju.[br]Dopisany: 15 Maj 2010, 14:45_________________________________________________Ot i połamana kierownica powietrza ... :/ jak jej szukać - nazewnictwo w necie ?

Opublikowano

:hi: Witamy kolejnego szczęśliwego posiadacza ALT z tym samym problemem. Radzę przeczytać uważnie cały wątek. Wałkujemy ten temat okrągły rok :strzal:

Jeśli kolega powie coś więcej o aucie, to może wpadniemy na jakieś nowy trop... Nazwa katalogowa kierownicy powietrza to "NAPĘD", a jej numer seryjny to 06B133619C. Koszt naprawy: 560 PLN (nowa część) + 150/200 PLN robocizny w ASO.

Tutaj więcej o kierownicy powietrza i zdjęcia: http://www.a4-klub.pl/smf/b6_alt_zapalajaca_sie_kontrolka_poziomu_oleju-t72049.150.html

Opublikowano

Dziękuję - właśnie skleiłem, obciąłem półokrąg z tworzywa i dolutowałem - trzyma jak diabeł sołtysa - przetestowałem - ale jeździ teraz !! przy mocnym depnięciu ... no to jest właściwa moc dla 2.0. Muszę zauważyć że w kolektorze dolotowym widać olej - czyli potwierdzałoby to fakt zasysania oleju ... aktualnie wyresetowałem kompa - olej ilość pod maxa, odpowietrzenia komory korbowej - odma nowa (stara sparciała) - zobaczymy co z tym czujnikiem poziomu oleju. Dam znać. [br]Dopisany: 15 Maj 2010, 20:02_________________________________________________aha - wyjęcie to 2 śruby torx - jedna złączka i przewód podciśnieniowy ... 2 minuty. Przepustnicę powietrza dodatkowego względnie można sprawdzić poruszając elementem który pozostaje po wyjęciu kierownicy - czuć lekki opór i słychać jak obrac się przystawiając ucho do kolektora. Warto sprawdzić ...

Opublikowano
  • Autor

tigy - zaloz jeszcze tą opaske o ile jej nie masz, tak ja fotce ponizej (nie patrzcie na zolta strzalke tylko na metalową obejme na czworniku)

e59dc0ec4ec3cb94m.jpg

sorry ze sie z tym powtarzam, ale u mnie brak tej opaski byl powodem bledu 17545 (System Too Rich). Po jej zalozeniu auto wyraznie przyspieszylo.

Dziwne ze w audi taki bubel jest :confused4:

Opublikowano

Mówisz o opasce metalowej ? - pomimo że mam nową odmę ? w sumie to mnie nic nie zaskoczy :P heh dziękuję za pomoc, ten temat dużo mi pomógł - nawet przyjemnie się czytało. Swoja drogą po kupnie musiałem wymienić to co z przodu silnika ... alternator, łożyska - napinacz paska, ... heheh bo stał w komisie. Lepiej aby jeździł niż stał. [br]Dopisany: 15 Maj 2010, 20:47_________________________________________________Faktycznie, poleciałem do garażu - w tym miejscu jest widoczne zroszenie mgłą olejową i lekko wsadzone jest jedno w drugie ... i to trzeba skręcić ... w poniedziałek spróbuję :)[br]Dopisany: 15 Maj 2010, 21:11_________________________________________________Widzicie może gdzieś w necie ofertę kierownicy powietrza ? ... nie mogę nic znaleźć ... :wallbash:

Opublikowano

Gregorypeck, masz numer seryjny tej opaski? Czy to ma jakąś specjalistyczną nazwę i czy kupię ją w normalnym sklepie z częściami?

Tigy, czy przed wymianą napinacza rozrządu, przy odpalaniu zimnego silnika również słyszałeś przez 2-3 sekundy klekotanie? Jak to przedstawia się po wymianie i ile w ogóle Twoje autko ma przebiegu?

Opublikowano
  • Autor

hehe - w LeroyMerlin za komplet opasek dalem chyba 6zł :)

To nie jest jakas oryginalna opaska - fabrycznie tego nie ma.

Ale moje auto przyjechalo z komisu z niemiec wlasnie z tym zaciskiem. Po roku od zakupu wymienilem odme i ten czwórnik w ASO i wtedy ją zdjeli. Jezdzilem przez tydz. i bylo OK a potem auto stopniowo zaczelo tracic moc. VAG wykazal blad 17545, zaczalem szukac problemu i wtedy zobaczylem ze tam gdzie byla opaska jest mokro od oleju. Wiec zalozylem ją spowrotem i jak ręką odjął ;)

Opublikowano

Aha, rzeczywiście - zwykła metalowa opaska :decayed: Patrzyłem na zdjęciu i myślałem, że to specjalna opaska na czwórnik - gumowa, z odpowiednimi wyjściami i w ogóle... A tu proszę - Leroy Merlin i po sprawie - żeby wszystko było takie proste... Dzięki za uszczegółowienie :>

Opublikowano

Mój mam 200 k i czas na wymianę rozrządu - przed i po po uruchomieniu słychać przez 2 sekundy inną pracę silnika - gdy zimny jest odpalany, lekki klekot .. hmmm, nie nazwałbym tego klekotem - po prostu słychać jego pracę i zaraz później cichnie - a wymieniłem całość serwisową przy rozrządzie i napinacz hydrauliczny, także sprawdziłem (warsztat) drugi łańcuch rozrządu - i wszystko było ok. Co podoba mi się w nim że na zbiorniku (tankuję 58 litrów mniej więcej) w mieście przy normalnej jeździe robię ok 700 km a gdy trafia się trasa wydłuża się zasięg do 800 i więcej - to miłe :)[br]Dopisany: 16 Maj 2010, 08:02_________________________________________________Aha, co ważne - serwisowany i udokumentowany cały przebieg.[br]Dopisany: 16 Maj 2010, 08:08_________________________________________________aktualizacja :)

może przypadek - jutro sprawdzę, po naprawie kierownicy powietrza oraz obejmie na trójniku ... rano przestał hałasować ... dziwne :slina:a chciałem się przysłuchać jako dźwięk daje silnik zimny i go nie było .. :)