Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podświetlane znaczki Audi rodem z "I Robot"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra, czy zatem chętni będą na znaczki wycinane na cnc ?

temat w którym toczyła sie dyskusja :

http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=3694&start=0&sid=96c2c82c32bcfdd8054a9560ab5e17bf

rsq_05.jpg

Cena wynosi 17zł za samo wycięte pleksi bez podświetlania .

Chodzi o taki komplecik:

audifi6.jpg

Z którego po żlożeniu wychodzi mniej więcej takie coś :

Obraz543.jpg

Do tego troche pracy, wkładamy neonek i mamy :

Obraz5506.jpg

Przesyłka to ok 4-5z plus koperta bąblekowa, chyba koło » zł kosztuje.

Warstwa na rowek ma grubosć 5mm(troche za mało na diody, ale gdy im się obetnie 'kapturki' chowają się w znaczku), 'pokrywka' 3mm. Zwykłe przeźroczyste pleksi.

Musi zebrać się przynajmniej 8 osób.

Chęć zamówienia prosze słac na PM z ewentualnymi pytaniami.

Jeżeli ktoś czuje siena siłach to niech sobie zamówimy i podświetlenie sam zrobi, jak nie to ja po maturze zrobie pare sztuk (jeżeli opcja neonu wypali) albo ktoś z forum bedzie to robił ; ]

Koniec zamawiania 22 kwietnia.

Chętni:

2szt. Keżor

1szt. schiller

1szt. MDM

2szt. platiniumm

1szt. demoralizator

Opublikowano

z ciekawości pisałbym sie na sztukę :cool:

Opublikowano

jeżeli cena będzie wynosić 10zł to biore 3 sztuki a za 20zł biore 2sztuki. :wink:

Opublikowano
  • Autor
jeżeli cena będzie wynosić 10zł to biore 3 sztuki a za 20zł biore 2sztuki. :wink:

Gadałem z kolegą i wydaje mi sie że weźmiesz 3 ;)

Tylko jest taka kwestia jak to zrobić, czy rowek na diody ma mieć matowe ścianki czy też ma mieć idealnie prześroczyste krawędzie (wtedy rowerk nie może byćza głęboki - ok mm)?

Jak to zmatowić, znaczy któe krawędzie żeby było równomierne podświetlenie.. ?

Będzie jedna pilotażowa wersja, którą wytnie i zmatowi sie według fachowca i zobaczymy co z tego wyjdzie

Co do diód, to myśle ze komórkowe będą idealne, bo musi być ich spoto żeby było równomierne podświetlenie np

http://allegro.pl/item178088175_50_x_czerwona_dioda_red_0603_jasna_wysylka_24h.html

[ Dodano: 25-03-2007, 14:27 ]

Od kogoś kto ma wprawe i znaczek audi, potrzebny byłby projekt znaczka w jakimś programie graficznym. Moge to mieć za free, ale wiecie , za free to tak na oko ;)

audive6.th.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem lepsze byłyby diody OSHR5111P firmy OPTOSUPPLY; jasność 50000mcd, czyli około 1000x większa, niż te śmieszne SMDziaki, co prawda cena około 2zł/szt. ale tych SMD to nie będzie praktycznie widać...

http://tme.pl/dioda-led-5mm-czerwona-50000mcd-15-/arts/pl/a06/oshr5111p.html

Opublikowano
  • Autor

Tak, ale co z tego jak cięzko ją bedzie tam zmieścić ?

Jakby sie uprzeć to spoko, ale to nie o to chodzi, żeby było jasno, tylko jasno i równomiernie, 50 smd bedzie jak znalazł.. tylko podłączenie.. :/

Ewentualnie wąż neonowy(śr 3,2mm) tylko czerwoego na allegro nie widze :|

Narazie spróbuje zrobicjedną sztuke na własny koszt, i jakoś rozwiązać podświetlenie.. :)

Tylko projekt..

Opublikowano

Jedyna opcja jaką widzę, to LEDy zagłębione pod powierzchnię karoserii (to już nie takie proste przeróbki) i wiem z doświadczenia, że takie jasne LEDy świecą bardzo równo (wszystkie tak samo), trzebaby je tylko dość gęsto poustawiać i np. w taki sposób, że 50% świeci się nonstop, a reszta przy hamowaniu. Dość gęsto - co ~1cm

Opublikowano
  • Autor
Jedyna opcja jaką widzę, to LEDy zagłębione pod powierzchnię karoserii (to już nie takie proste przeróbki) i wiem z doświadczenia, że takie jasne LEDy świecą bardzo równo (wszystkie tak samo), trzebaby je tylko dość gęsto poustawiać i np. w taki sposób, że 50% świeci się nonstop, a reszta przy hamowaniu. Dość gęsto - co ~1cm

A może wiesz na jakiej zasiadzie będą umieszczone diody do podświetlania.. ? Będzie na to odpowiedni rowek w samym znaczku o śrenicy max 5mm i głębokości 3-4. Mam smd w komórce, 4 nie umywają się mocą podświetlenia do jednego leda, wiem jak one świecą i wg mnie to zmyt punktowe jest. No ale podświetlenie zrobi sobie każdy jak sobie woli ;)

Opublikowano

Heh, normalny LED ma ~10mcd, a ten proponowany 50000mcd, on po prostu razi jak popatrzysz z metra :twisted: Żaden SMD nie da rady, nie musisz mnie przekonywać, bo w tym się zajmuję na codzień :wink: I jakby dać dyfuzyjny znaczek, to nie masz szans na dojrzenie poszczególnych diodek...

Opublikowano

panowie moze nie zasmiecajmy tematu. szczegoly techniczno konstrukcyjne mozna ustalic pozniej narazie zbierzmy liste chetnych.

Opublikowano
  • Autor
panowie moze nie zasmiecajmy tematu. szczegoly techniczno konstrukcyjne mozna ustalic pozniej narazie zbierzmy liste chetnych.

No ale musze jakośzrobićpierwszy znaczek i w sumie Yelo ma racje..

Pogadam z kumplem co sie tym zajmuje i moze jakośto sie rozwiażę ciekawe.. ;]

Opublikowano

z ciekawosci to i Ja sie pisze.....później sie bede martwił co i jak

Opublikowano
  • Autor

Postaram sie o jeden znaczek dla mnie jako wersje demonstracyjną, podświetlenie bedzie diodami, tylko że w gre wchodzą tylko te 3mm, ewentualnie super fluxy, jeszcze pokminie nad tym..

Opublikowano

z 3mm polecam L-934SRC/J Kingbright-a, jest to światowy lider w produkcji LED-ów, są bardzo trwałe i można kupić po ~50gr. Co prawda jasność ~2000mcd, ale to i tak 30x więcej od SMD (kto wpadł na pomysł 0603, jak już to 1206, ale i tak SMD są drogie z powodu miniaturyzacji, a jasność mają kiepską)

link do sklepu

http://tme.pl/dioda-led-3mm-czerwona-1800-2500-50-/arts/pl/a06/l-934hd.html

Opublikowano
  • Autor

Myśle o podłączeniu 'na pająka' i zalanie tego klejem na gorąco, jak to widzisz? :>

Opublikowano

Nie brałem w prototypie i w sumie to w ogóle pod uwagę opcji nie na pająka :wink: Przecież płytka miałaby jakiś dziwny kształt i wykonanie byłoby horrendalnie drogie :eek: Nie mówiąc o kosztach realizacji projektu. Pająk rlz :wink: W czym chcesz zatapiać tym klejem?

Opublikowano
  • Autor
W czym chcesz zatapiać tym klejem?

Bo znaczek w każdym kawałku od strony przeciwnej do tej która bedzie ludowi widoczna, będzie mieź rowek pod właśnie diody (tak 5x5mm)

Mam nadzieje ze wiesz ocb

Na fotce jest coś takiego podobnego ;)

http://img139.imageshack.us/my.php?image=cpevjg0gb0.jpg

Opublikowano

Właśnie tak to sobie wyobrażałem :twisted: dobre będzie, tylko sobie kleju na rękę nie nałóż, bo mi blizna po 3-4 latach zeszła :evil: Zaczynam mieć niepokojące przeczucia, że to wyjdzie na wieś tuning, ale miejmy nadzieję, że jednak nie :wink: No to teraz czekamy na efekty, ja jak będę miał czas poszukam, czy ktoś nie robi dyfuzyjnych elemetów dla diod u mnie w okolicy, bo coś mi się kojarzy, że gdzieś coś takiego widziałem... To tak na wypadek, gdyby było widać pojedyncze diody.

Opublikowano
  • Autor
Właśnie tak to sobie wyobrażałem :twisted: dobre będzie, tylko sobie kleju na rękę nie nałóż, bo mi blizna po 3-4 latach zeszła :evil: Zaczynam mieć niepokojące przeczucia, że to wyjdzie na wieś tuning, ale miejmy nadzieję, że jednak nie :wink: No to teraz czekamy na efekty, ja jak będę miał czas poszukam, czy ktoś nie robi dyfuzyjnych elemetów dla diod u mnie w okolicy, bo coś mi się kojarzy, że gdzieś coś takiego widziałem... To tak na wypadek, gdyby było widać pojedyncze diody.

Też boje sie o ten wieć tunning.. :(

Ale gdyby to było tylko i wyłącznie za 3 stop.. łaj not.. w sumie taki znaczek nie musi być tylko i wyłącznie na zewnatrz auta, albo wogóle w samochodzie.. miły emblemacik na choinke :twisted:

Co do pojedynczych widzianych światełek, to w sumie, nowoszesne lampki, nawet w a5 mają widoczne punkciki, to może odmłodzić samochód a nie trzeba tyle kombinować ;) Można nawet iść w grugą strone i pomyśleć o super mocnych punktowych :lol: :twisted:

Tak mi przyszło do głowy, że krawędzie boczne, trzebaby potraktować jakimś lakierem co nie przepuszcza światełka, żeby znaczek cały z jakiejś odległości nie był plamką czerwoną..