Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tylne prawe koło ciągle hamuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem jak w temacie z którym to już walczę od pół roku

tylne lewe koło ciągle lekko hamuje, felga jest dużo cieplejsza od innych i koło po podniesieniu nie obraca się swobodnie (tzn może zrobi jeden obrót) na długich trasach gdy mało używam hamulca to problem jest mniejszy, gorzej gdy często hamuję np w mieście to wtedy felga jest wręcz gorąca i czuć spaleniznę, ogólnie wygląda to tak jak by coś nie odbijało nie mam już pojęcia, zrobiłem już chyba wszystko co można było a efektów brak, zrobione zostało:

-Regeneracja zacisku hamulcowego

-wymiana przewodu elastycznego

-wymiana prowadnic zacisku i nasmarowanie

-wymiana tarcz i klocków tylnych

-linka hamulca ręcznego odbija gładko

-podmiana zacisku hamulcowego na inny również bez skutku

pomóżcie panowie bo już mnie szlag trafia :/ ostatnio przyszło mi również do głowy że może to coś z łożyskiem albo piastą jest nie tak?

Opublikowano

Odepnij wtyczkę od sterownika ABS i pojeździj. Zobacz czy jest zmiana 

Opublikowano
  • Autor

tzn tą wtyczkę co jest na sterowniku w komorze silnika?

Opublikowano

Tak

Opublikowano
  • Autor

Hej zrobiłem tak jak mówiłeś, pojeździłem troszkę i niestety nic to nie pomogło nadal koło przyhamowuje :/

Opublikowano

Blok ABS do wymiany

Opublikowano
  • Autor

czyli że to coś co jest zaraz obok sterownika abs a raczej zespojone, co tam się mogło teoretycznie zepsuć? pytam bo nie mam o tym akurat pojęcia.

Edytowane przez Lukasz_200616

Opublikowano

Problem się rozwiązał? Bo mam identyczną sytuację tylko że na 3 kołach. Miałeś jakieś błędy na kompie?

Edytowane przez Mateusz123258

Opublikowano
  • Autor

Nie problem nadal jest a błędów na komputerze nie było żadnych, nie wiem co z tym już robić chyba spróbuję z tym blokiem ABS ale to zawsze tylko jest "chyba"

Opublikowano
W dniu 22.04.2020 o 19:33, Dev napisał:

Odepnij wtyczkę od sterownika ABS i pojeździj. Zobacz czy jest zmiana 

Z racji że mam ten sam problem zrobiłem tak jak napisałeś ale w moim przypadku koła zaczęły obracać się lekko. Więc rozumiem że problem leży gdzieś indziej? Tylko gdzie?

Opublikowano

A jak ściągniesz linkę od ręcznego to jest poprawa czy nie ma ?

Opublikowano
  • Autor

nie wiem kogo pytasz czy mnie czy kolegi Mateusz123258 ale jeśli mnie to po ściągnięciu linki nic się nie zmienia i dalej lekko trzyma.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 23.04.2020 o 18:56, Dev napisał:

Blok ABS do wymiany

kurde dziwne to wszystko jest z tym kołem, byłem teraz w garażu podniosłem samochód i koło obracało się z oporem po czym odpaliłem samochód i kilka razy nacisnąłem na hamulec, wyszedłem z samochodu i znów obróciłem kołem ale już obracało się znacznie ciężej, zdjąłem to koło i praktycznie nie dało się obrócić tarczy hamulcowej ( piasta z łożyskiem obraca się lekko ) dopiero gdy pociągłem tarcze z przeciwnej stronie od zacisku i nią poszarpałem to tarcza zaczęła się swobodnie obracać, bez oporów i tak do momentu aż nacisnąłem znów hamulec i znów nie szło obrócić tarczy, Dev o co tu chodzi to faktycznie może być objaw tego bloku ABS?

Edytowane przez Lukasz_200616

Opublikowano

Moze podcisnienie nie jest wytwarzane? Sprawdzales vagiem?

Opublikowano
  • Autor

Nie, podpowiedz tylko gdzie tego szukać w Vag-u i jakich blokach no i jaka powinna być wartość.

Opublikowano

Nie podpowiem Ci z glowy jaka to grupa ale jak wejdziesz w ABS i bedziesz skakal po grupach to znajdziesz taka z cisnieniami dla kazdego kola. Jak naciskasz pedal hamulca to cisnienia rosna o jak puszczasz to delikatnie sa na minusie, wszystkie powinny byc takie same.

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki ;) zaraz biegne do auta z laptopem.

Opublikowano
  • Autor
41 minut temu, trepek napisał:

Nie podpowiem Ci z glowy jaka to grupa ale jak wejdziesz w ABS i bedziesz skakal po grupach to znajdziesz taka z cisnieniami dla kazdego kola. Jak naciskasz pedal hamulca to cisnienia rosna o jak puszczasz to delikatnie sa na minusie, wszystkie powinny byc takie same.

Sprawdziłem ale u mnie jest tylko ogólna siła nacisku podawana w barach i wiadomo rożnie po naciśnięciu hamulca a po puszczeniu hamulca waha się w granicy -0.65

Opublikowano
7 godzin temu, Lukasz_200616 napisał:

Sprawdziłem ale u mnie jest tylko ogólna siła nacisku podawana w barach i wiadomo rożnie po naciśnięciu hamulca a po puszczeniu hamulca waha się w granicy -0.65

To musialo mi sie pomylic ze to dla kazdego kola jest wartosc. Jutro wkoncu bede mial kabel do diagnostyki to sobie przypomne wszystkie grupy :D

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

i jak tam udało się rozwiązać problem?