Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, niedawno kupilem a4 1.8 tfsi 120 pk tuning ABT na 210 pk. Mam pytanie. Auto mialo w 2016  przy 136 000 modyfikacje silnika bo bralo olej i wymieniany lancuch w serwisie Audi Holandia. Dzis 218 000 nie bierze oleju. Pytanie dotyczy lancucha. Czy ktos jest w stanie rozszyfrowac po fakturze czy zostaly uzyte poprawione czesci? Napinacz, slizgi itp? Spotkalem sie z opinia ze lancuch powinno wymienic sie co 100 000 ktore sie znow zbliża. Nie wiem czy jest sens tam zaglądać skoro byl robiony i silnik chodzi jak nowy? Zalaczam fakture 

IMG_20200511_113348.jpg

Edited by marcin1985nl
Literówka
Posted

Nie ruszaj jak nic nie dzwoni i się nie krzaczy

• Upvote 1
Posted (edited)

Moja pierwsza mysl tez taka byla... Tylko z tylu głowy chodzi mi ta podwyzszona moc silnika i czy sie cos z nienacka "nie porobi" przy duzym obciazeniu bo auto naprawde chce jechać i zal nie korzystac ??

Edited by marcin1985nl
  • 4 weeks later...
Posted (edited)

Można sprawdzić przez otwór w dolnej osłonie rozrządu ile ząbków napinacz jest wysunięty, albo jechać do ogarniętego mechanika, niech zdejmie obie pokrywy (górną i dolną) i zmierzy jak bardzo łańcuch się naciągnął. Od siebie dodam, że nie lekceważyłbym rozrządu, swój wymieniłem chyba na ostatni dzwonek... łańcuch był już tak luźny że zaczął rzeźbić w osłonie i nie było tego jakoś szczególnie słychać. Jak nie wiesz jakiego dźwięku się spodziewać to możesz nie usłyszeć. Daj do sprawdzenia i miej spokojną głowę.

20tfsi-napinacz.jpg

Edited by soplic
  • 4 weeks later...
Posted

super ze wrzuciłes to zdjecie. Dzisiaj sprawdziłem u siebie i wrzucam zdjecie mojego napinacza. Według tego co pisze to dopiero jak 7 zabków jest wysuniety to nadaje sie do wymiany. U mnie sa wysuniete 3 zabkinapinacz rozrzadu.JPG

Posted

Czy według was mozna jezdzic jeszcze?

Posted (edited)

U ciebie jest idealnie w 7 rowku, a nie w 3.. patrzysz do gory nogami.. napinacz ma 11rowkow.

20200709_140856.jpg

Edited by kixi4
Posted

Bo ja liczyłem ile wystaje poza obudowe, tak jak na zdjeciu co wrzucił Soplic. A ty podajesz do tej zawleczki :) To ile rowków moze maksymalnie wystawac?

Posted (edited)

Dopoki nie wystaje do konca to napina lancuch...  ale tak na serio to na nowym zestawie zawleczka siedzi na 2-3rowku, ty masz na 7 z 11, wiec zuzycie lancucha bedzie gdzies na poziomie 60-70%

Edited by kixi4
  • 2 weeks later...
Posted

mam przejechane 108 tys km. Mysle ze do 150 -160 tys km przejade i wymienie rozrzad

Posted

Cześć.

Miałem niedawno klienta na warsztacie tam też nic nie dzwoniło, nagrałem 2 filmiki na yt na swoim kanale