Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wymiana samej glowicy bex?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Od jakiegos czasu borykam sie z silnikiem.Silnik czasami po dluzszym postoju(np nocnym) po dopaleniu przerywa ok 10-15 sekund.Po sprawdzeniu w drugim cylindrze pokazuja sie kropelki plynu chlodniczego.Plyn ten pewnie byl przyczyna pekajacych swiec i wpadniecia izolatora do silnika.Pezez to na gladzi jest rysa,wrzerki,tlok (gora)poobijana.Cisnienie mierzone dzisiaj  tj 9,06,20 na goracym silniku

1 cyl  10,4bar

2 cyl  10,4bar

3 cyl 10,2 bar

4 cyl 11 bar

cisnienia mierzone 9.02,20r"....... sprawdzilem na cieplym silniku cisnienie sprezania(w nawiasie wartosci z zimnego silnika)  i tak:

1cylinder 11,7   ( 11,6 )

2cylinder 11,5   ( 11,3 )

3cylinder 11,5   ( 11   )

4cylinder 11,5  ( 11,4 )

.........."

oraz pomiary z 23,05 ,20r.z cieplego silnika

1cylinder 10,5    

2cylinder 10,5  

3cylinder 10,2  

4cylinder 11,5

==================

Jak widac troche ogolnie cisnienie poszlo tak jakby w dol.

Silnik chodzi dobrze,ciagnie,oleju nie bierze.Odpala normalnie z tym ze ma wyzsze obroty i czasem jak wspomnialem nierowno chodzi pprzez 10-15 sekund.

Ogolnie musze cos zrobic,jesli glowice to wedlug wiekszosci opini i dol silnika.Za kpl. remont silnika uslyszalem od ok 12 tys zl i to u kilku mechanikow.Cena zaporowa.Rozgladam sie za silnikiem uzywanym ale tu wiekszosc twierdzi ze to kupowanie kota w worku chyba ze z pewnego zrodla,od znajomego itp.Nieznam nikogo.Ceny za kpl uzywany silnik wachaja sie w ok 3,5-4,5 tys.,za slupek od ok 2-3 tys, zl

Czy majac takie cisnienie sprezania warto kupic sama glowice zregenerowania (koszt 1,5tys. zl) i ja zalozyc? Jakos nie chce mi sie wierzyc ze wszyscy co robia glowice to i  z automatu robia bloki(doly silnikow) Jak to jest?

Jesli ktors ma chec zaglebic temat to:

https://a4-klub.pl/topic/458257-nierownomierna-praca-silnika/

LPG-FORUM.PL

LPG-Forum.pl

Edytowane przez adam1974

Opublikowano

Ja robiąc głowice, nie ruszalem dołu 

Podobne objawy do twoich, telepanie po odpaleniu przez jakiś czas, test na co2 i czapka w gore. Mnie wyszla naprawa około 3000, części i głowica po regeneracji za którą zapłaciłem 1100zl, robota moja 

A z tymi 12 tysiącami to ktoś chyba przekalkulował, to już naprawdę lepszym rozwiązaniem będzie wymiana silnika 

Opublikowano

Zdejmiesz czapkę i będzie wiadomo czy ruszać dół. Można się pokusić o same piescienie jeżeli gładzie ok. 12 koła to bezsens 3/4 samochodu ?

Opublikowano

Jeżeli gładź cylindra jest porysowana, ma wżery i poobijane jest denko tłoka to ja takiej naprawy nie widzę. Wymiana samej głowicy to w tym wypadku naprawa na sztukę.

Opublikowano
  • Autor

Gdzie znajde  podane momenty dokrecania srub silnika?

I jaka jest nasadka  do odkrecenia glowicy RIBE czy SPLINE? i dlugosc co wyczytalem min 10cm

Edytowane przez adam1974

Opublikowano

Jeżeli chodzi o momenty dokręcenia głowicy wszystkie momenty będą podane na instrukcji montażu uszczelki pod glowica, jeśli idzie o inne śruby to raczej jakaś serwisówka pomoże.

Śruby raczej ribe bynajmniej u mnie tak było 

Jak zrzucasz walki z napinaczem to wcale nie musi być taka długa 

Opublikowano
  • Autor
Glowica sciagnieta.Na gladzi nie widac zbyt duzych rysek.za to tlok jest troche poobijany w dwóch miejscach.
Poza tym dziwne bo wal korbowy na znaku a kolo pasowe walka rozrzadu jakby o kilka stopni przesuniete wzgledem znacznika na obudowie.

Załączone pliki:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Silnik poskladany, przejechane 200km i jak narazie ok. Glowica po regeneracji. Nowe pierscienie,tlok,uszczelki,sruby itd.

Pp przejechaniu ok 1500km wymiana oleju, filtra i mam nadzieje po sprawie:)