Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ssanie w A4 B8 2.0 TFSI i nierówna praca na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja też się zdecyduje na febi. Oprócz membrany tam chyba nic więcej nie ma co mogło by się zepsuć. 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, odgrzeje. Ktoś może zna rozwiązanie… jak powyżej… podczas odpalenia auta gdy jest zimny silnik wskakuje na obroty i spadają do normalnej pracy buja silnikiem, ze czuć w środku. Gdy silnik osiągnie niskie obroty problem ustaje… wymienione świece, magnesy i PCV :) ktoś coś ? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zjawisko to występuje w tych silnikach - tylko po włączeniu zimnego silnika - automatycznie włącza się ssanie i dogrzewanie + wymagane układy eco - całość trwa ok. 40-50sek - wtedy silnik pracuje na wyższych obrotach, a potem spadają do biegu jałowego. W międzyczasie otwiera się też kolektor i jest jeden element (teraz nie pamiętam nazwy, bo mechanik mi to sprawdzał) - z powodu różnicy temperatury powstaje to drganie - powinna trwać max. 2-3 sek (ale nie powinno być bardzo duże) tak jak klapy kolektora otwiera i przymyka - wymysł w TFSI + jest tam też dodatkowy 5 wtryskiwacz. W ASO nic na to też nie poradzą - dopóki błędu na komputerze nie wyświetla - mówią, że tak ma być.

Opublikowano

Kurcze a u mnie jest właśnie odwrotnie tylko w B7. 2.0tfsi BWE. Po zapaleniu na zimnym silniku obroty wchodzą na 1200, po ok. 40-50sek schodzą na ok. 800 i wtedy zaczyna całe auto wibrować, po włączeniu D lub R wibrowanie jeszcze bardziej się nasila. Po podpięciu do kompa brak błędów (komputer podpinany był na ciepłym silniku, gdy te objawy nie występują). Ktoś może mieć pomysł? Auto dużo pali w mieście, prawie nie dotykając gazu ok. 16-18l.

Edytowane przez Qiervu

Opublikowano
  • Autor

W takim przypadku to będzie już raczej jakaś awaria - spalania w zimę na początku po rozruchu nie powinno przekraczać 15l przez chwilę, potem szybko powinno spaść do 10-12l, a jak nie ma korków to 8-9l. Ile ma przebiegu ten silnik i czy był już czyszczony - kiedy? W kolektorze i dolotach zbiera się bardzo duży nagar od słabej jakości benzyny w Polsce, przynajmniej raz na 80-100tkm przydaję się zrobić czyszczenie silnika - rozebrać i specjalnym płynem wszystko wymyć, ew. płukanie wodorem, ale to chyba w obie strony nie działa.

Opublikowano
W dniu 14.02.2023 o 08:53, byq1979 napisał(a):

Zjawisko to występuje w tych silnikach - tylko po włączeniu zimnego silnika - automatycznie włącza się ssanie i dogrzewanie + wymagane układy eco - całość trwa ok. 40-50sek - wtedy silnik pracuje na wyższych obrotach, a potem spadają do biegu jałowego. W międzyczasie otwiera się też kolektor i jest jeden element (teraz nie pamiętam nazwy, bo mechanik mi to sprawdzał) - z powodu różnicy temperatury powstaje to drganie - powinna trwać max. 2-3 sek (ale nie powinno być bardzo duże) tak jak klapy kolektora otwiera i przymyka - wymysł w TFSI + jest tam też dodatkowy 5 wtryskiwacz. W ASO nic na to też nie poradzą - dopóki błędu na komputerze nie wyświetla - mówią, że tak ma być.

Podejrzewam, ze może softem idzie to ogarnąć jeżeli reszta podzespołów działa jak należy. Chociaż z drugiej strony nie wierze ze tak ma być bo mam drugie auto do porównania i tam nawet przez 2-3 sek nic się nie dzieje… 

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się, nie występuje to we wszystkich 2.0 TFSi, zależy to pewnie od modelu, rocznika produkcji i głównie od kodu silnika. Można też oczywiście zaingerować w konfigurację i powyłączać wszystkie tryby eco, a nawet chyba automatyczne ssanie na zimnym silniku - tylko czy warto...?

Opublikowano

Chodziło mi bardziej o aktualizacje nowego softa w aso ;) a nie wyłączenie opcji eco u tunera. 

Opublikowano
  • Autor

Spróbować można, tylko nie ma pewności czy to na 100% pomoże, zależy jaką kwotę sobie zażyczą... Sprawdź też najpierw stan odmy - czy membrana Ci już nie przepuszcza.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja po wymianie odmy, pompy wysokiego ciśnienia cewek świec i wtrysków filtra powietrza nie widzę różnicy. Dalej szarpie podczas dogrzewania i lekko przy przyspieszaniu przy około 3000tys obrotów i nadal czuć benzynę w oleju. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Zastanawia mnie to że jak podłącze kompa masa powietrza wymagana jest troche wyższa niż rzeczywista. Może dlatego trzęsie?

Opublikowano
23 godziny temu, mateusz_t16 napisał(a):

nadal czuć benzynę w oleju

U mnie tak było jak uszkodzony był zawór odpowietrzenia baku. Membrana była uszkodzona i dawał cały czas opary do silnika. Olej śmierdział benzyną czasem lekko falował i sporadycznie wypadał zapłon na biegu jałowym.

Opublikowano

W ktorym miejscu on się mniej więcej znajduje? Dam radę go rozebrać żeby sprawdzić ta membranę?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 20.02.2023 o 08:09, byq1979 napisał(a):

Spróbować można, tylko nie ma pewności czy to na 100% pomoże, zależy jaką kwotę sobie zażyczą... Sprawdź też najpierw stan odmy - czy membrana Ci już nie przepuszcza.

Odma, swiece i magnesy zmiennych faz zmienione. Niema różnicy ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Chciałbym podłączyć się do tematu. Zmagam się z tym samym problemem, na ciepłym silniku wszystko jest ok. Na zimnym po nocy na "ssaniu" i podwyższonych obrotach silnik lekko dziubie do momentu jak obroty spadną na te 700 z hakiem. Wymieniłem świece, odmę(najnowszy model z ASO) i talerze zmiennych faz, ale to wszystko już prawie rok temu zapobiegawczo po zakupie bo wiedziałem że te elementy w TFSI lubią klęknąć. Czy ktoś z Was zwalczył tę przypadłość ? Celować we wtryski albo EVAP ? Auto ma 140 tys. przelotu i w oparciu o doświadczenie tych co regenerują wtryskiwacze wymagają one przynajmniej przeglądu i czyszczenia w okolicy 150 tys.km bo mogą już lekko podszczywać. Czy w tych odmianach TFSI z podwójnym wtryskiem występuje problem z zasyfionym dolotem ?