AdrianoA4B6 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Witam wszystkich bardzo serdecznie! :) Przy okazji wspomnę iż jestem nowy na forum. Nazywam się Adrian, mam 28 lat i pochodzę z woj. lubelskiego. 2 tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem samochodu jakim jest Audi A4 B6 . Mam silniczek 1.8T o mocy 163KM. Piękne auto, bardzo mi się podoba Nigdy nie miałem styczności z Audi także jestem kompletnie zielony w kwestii napraw itp. Aktualnie mam problem z przełącznikiem świateł. Ten który posiadam ma oznaczenie 8E0 941 531 A , a dalej to 01A- BK7. Po uruchomieniu zapłonu światła mijania się zapalają, przełącznik jest na pozycji 0. Czyli chyba ten przełącznik ma funkcję auto świateł. Problem polega na tym iż nie ma świateł przeciwmgielnych z przodu i tego z tyłu. Wyjąłem przełącznik i mogę napisać kable jakie są podpięte pod konkretne piny: 1 - czarny, 2 - żółto-czarny, 3 - fioletowy, 4-7 puste, 8 - zielono-biały, 9 - szaro-biały, 10 - brązowy, 11 - żółty, 12-13 puste, 14 - szary, 15 - czerwony, 16 - puste, 17 - niebiesko-szary Proszę uprzejmie o pomoc osób, które znają się w temacie i wiedzą jak można pozamieniać te piny bez konieczności kupowania włącznika, tak aby działały światłą przeciwmgielne
lewiatan1989 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Pin 1 – Zasilanie świateł mijania i postojowych po stacyjce (WE) [czarny] Pin 2 – Zasilanie świateł przeciwmgielnych (WE) [czerwono/żółty] Pin 3 – ??? [fioletowy] Pin 4 – x Pin 5 – x Pin 6 – x Pin 7 – x Pin 8 – Zasilanie przednich świateł przeciwmgielnych (WY) [biało/zielony] Pin 9 – Zasilanie tylnego światła przeciwmgielnego (WY) [szaro/biały] Pin 10 – Masa przełącznika świateł [brązowy] Pin 11 – Zasilanie świateł mijania (WY) [żółty] Pin 12 – x Pin 13 – x Pin 14 – Zasilanie świateł postojowych (WY) [szary] Pin 15 – Zasilanie świateł postojowych, stałe z akumulatora (WE) [czerwony] Pin 16 – x Pin 17 – Zasilanie przełącznika świateł [2x szaro/niebieski] Tylko dopytam, w woli ścisłości wiesz, że aby włączyć przeciwmgielne musisz przełączyć najpierw na postojowe lub mijania (nie może być na 0) a następnie pociągnąć włącznik do siebie? Na raz przednie na dwa przód i tył. PS. Polecam ten wątek : Edytowane 28 Czerwca 2020 przez lewiatan1989
Lukasz_mk2 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jak światła palą ci się w pozycji "0"to zapewne masz ustawiony "tryb skandynawski" można go wyłączyć podłączając auto pod vcds.
AdrianoA4B6 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 @lewiatan1989 - tak wiem o tym
AdrianoA4B6 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 10 minut temu, Lukasz_mk2 napisał: Jak światła palą ci się w pozycji "0"to zapewne masz ustawiony "tryb skandynawski" można go wyłączyć podłączając auto pod vcds. co to znaczy ? czy jest mozliwosc zebym nie musial kupowac nowego przelacznika swiatel ?
Lukasz_mk2 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Tzn że musisz podłączyć auto pod komputer i wyłączyć nim tryb skandynawski
Lukasz_mk2 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zapewne w twojej okolicy odbywają się jakieś spoty grupy regionalnej - podjedź na taki spot to chłopaki ogarną to w 1 min
AdrianoA4B6 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 ok a co z tymi przeciwmgielnymi?
AdrianoA4B6 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Edit. Światła same się naprawiły. Nie wiem jak, lecz jest już po problemie. Po prostu zamontowałem włącznik spowrotem i podłączyłem kostkę. Działa lecz zniknęły światła mijania z pozycji zero. Ale chrzanić to, mijania są oczywiście jak sie przełączy w prawo na mijania. Temat do zamknięcia.
Lukasz_mk2 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 czyli zapewne coś nie łączyło w kostce włącznika świateł, bo właśnie w takim przypadku tzn. np braku włącznika światła świecą z automatu.
Rekomendowane odpowiedzi