Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B9 35TDI S-Tronic Advanced 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Wczoraj udało mi się w końcu odebrać wyczekane A4. Samochód zamówiłem w styczniu, z planowanym odbiorem na kwiecień, ale z wiadomych przyczyn wszystko się trochę przedłużyło ;) Wcześniej użytkowałem A4 B9 przed liftingiem, ze względu na dość bezawaryjne użytkowanie zdecydowałem się ponownie na ten sam model. Wyposażenie raczej bez fajerwerków, ale jest parę rzeczy których nie miałem w poprzedniej.

Model: Audi A4 Avant, Advanced. 

Silnik: 35 TDI 2.0, 163 KM, S tronic. 

Kolor nadwozia: niebieski Navarre metalik

Koła: Obręcze ze stopu metali lekkich, kute, 10-ramienne, 7,5 J x 17, opony 225/50 R 17

Wnętrze: Skóra/skóra ekologiczna mono.pur 550

Wyposażenie dodatkowe:

• Koło zapasowe dojazdowe
  • Zestaw narzędzi i podnośnik samochodowy
  • Zbiornik AdBlue®* (24 litry)
  • Zbiornik paliwa (54 litry)
  • Zniesienie ograniczenia prędkości maksymalnej do 210 km/h
  • Współpraca z LTE dla Audi phone box
  • Audi connect Nawigacja & Infotainment
  • Audi smartphone interface
  • MMI Navigation plus
  • Wirtualny kokpit Audi "plus"
  • Audi sound system
  • Audi phone box
  • Kamera cofania
  • Pakiet systemów wspomagających Miasto
  • Kamera i/lub czujnik odległości (system wspomagający)
  • Asystent podjazdu z funkcją Auto Hold
  • Funkcja ostrzegania przy zmianie pasa ruchu
  • Audi parking system plus
  • Audi pre sense rear
  • Audi connect Safety & Service
  • Moduł danych Europa
  • Audi pre sense city
  • Tempomat z regulowanym ogranicznikiem prędkości
  • Komfortowy podłokietnik z przodu
  • Reflektory Audi Matrix LED
  • Reflektory Matrix LED dynamiczną grafiką i dynamicznymi kierunkowskazami
  • Światła tylne LED dynamiczną grafiką i dynamicznymi kierunkowskazami
  • Układ zmywania reflektorów
  • Pakiet schowków i wyposażenia bagażnika
  • Pokrywa bagażnika, elektryczne wspomaganie unoszenia i zamykania
  • Lusterko wewnętrzne automatycznie przyciemniane, bez ramki
  • Lusterka zewnętrzne elektrycznie regulowane, ogrzewane i składane, oba lusterka automatycznie przyciemniane
  • Komfortowa klimatyzacja 3-strefowa
  • Szyby z dodatkową powłoką zaciemniającą
  • Pakiet oświetlenia Ambiente
  • Siedzenia sportowe przednie
  • Ogrzewanie przednich siedzeń
  • 4-kierunkowa regulacja podparcia odcinka lędźwiowego kręgosłupa dla przednich siedzeń
  • Kierownica 3-ramienna wielofunkcyjna plus obszyta skórą
  • Brak oznaczenia modelu i mocy/technologii
  • Relingi dachowe aluminiowe
  • Pakiet optyczny aluminium

Na razie mam mało zdjęć ale weekend idzie, więc postaram się poprawić. Napiszę też trochę o wrażeniach i porównaniu do modelu przed liftingiem.

IMG_4376s.jpg

IMG_4375s.jpg

IMG_4374s.jpg

IMG_4372s.jpg

IMG_4371s.jpg

IMG_4368s.jpg

Edytowane przez vvv

Opublikowano

W tym kolorze pięknie się prezentuje ? rozumiem że brak klapki za gałką biegów to kwestia wyposażenia? 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie, z pierwszego progu metalicznych najbardziej mi się spodobał szczególnie ze srebrnymi dodatkami. Poprzednią miałem ciemniejszą z czarnymi listwami, więc ten jest dużo żywszy.

Klapka to tak jak piszesz element wyposażenia (Elementy dekoracyjne w optyce szkła, czarne), ew. jest w standardzie z s-line. Zastanawiałem się czy dobierać, ale odpuściłem stwierdziłem że jak co to dokupię potem ;)

Opublikowano

Jak wrażenia z prowadzenia i wykończenia?  Czy coś się zmieniło w stosunku do przed lifta?  W przedlifcie też miałaś matrixy,  duża różnica? 

Opublikowano
  • Autor

Największe zmiany pomiędzy moimi egzemplarzami:

- Zawieszenie - w poprzedniej miałem sportowe -20mm, ale nie było tygodnia, żebym gdzieś nie szurał podwoziem. Nawet ogranicznik bramy wjazdowej u znajomych był za wysoki ? Teraz wziąłem normalne, więc wizualnie trochę koza... szczególnie że polift sam w sobie stoi wyżej, ale przynajmniej będę miał spokój ducha. Zastanawiam się jeszcze czy będzie jakaś znacząca różnica na trasie, ale in plus pod względem prowadzenia fakt zmiany opon z całorocznych na letnie/zimowe. Wczoraj zrobiłem objazd po obwodnicy i jest bardzo dobrze, myślę że poprzednie mogło być już trochę zużyte po 160kkm.

- Matrixy - w poprzedniej miałem LED i dla mnie było słabo :/ dużo jeżdżę nocą i miałem wrażenie, że mnie po prostu niedostatecznie widać. Za każdym razem na trasie ktoś mi wjeżdżał pod koła. Wczoraj testowałem i ja widzę świetnie, zobaczymy na dłuższej trasie jak inni. Dodatkowo w przedlifcie tylko przy matrixach były ledy z tyłu. Ja zakochałem się w tym jak samochód mruga na przywitanie i pożegnanie ;) jednak ten dynamiczny kierunkowskaz to jest to czego brakowało mi w poprzedniej. Od samego początku wiedziałem, że matrixy to jest to do czego chcę dopłacić.

- MMI - w poprzedniej brak ekranu dotykowego, kółko dotykowe do sterowania, CD, 2xSD, SIM, dysk twardy. W nowej wszystko jest inne i nie ma niczego co było w starej, ale ekran jest jeszcze większy niż był i dotykowy ;) Na plus teraz mam apple carplay, do reszty będę musiał się przyzwyczaić. Mimo wszystko wiem, że będzie mi brakowało fizycznych przycisków na konsoli środkowej i odtwarzacza CD. Pod tym względem jestem starej daty i mam sporą kolekcję płyt.

- komfortowy kluczyk - wygląda bardzo podobnie ale ma funkcję otwierania bezkluczykowego. Którą pewnie wyłączę z wiadomych względów ;) Dodatkowo teraz można zamknąć klapę bagażnika z kluczyka czego nie miałem w przedliftowej. Jednak co śmieszne przy zamykaniu z kluczyka, samochód wydaje dzwięk (piszczy) jak ciężarówka przy cofaniu. Przy zamykaniu z przycisku na klapie nie ma tego dźwięku

- zbiornik paliwa tym razem nie umknęło mi dodanie w konfiguratorze opcjonalnego zbiornika 54l i 24l na adblue. 40l było strasznie irytujące przy szybkiej jeździe,

- drobna różnica to siatka w bagażniku w przedlifcie miała kieszonkę, teraz kieszonki brak ;)

Nowym autem na razie zrobiłem tylko 100km i obszedłem z każdej strony kilka razy, więc jeszcze wszystkiego nie wiem.

Opublikowano

Fajna, niech sluzy bezawaryjnie :wink:

Opublikowano

Gratuluję pięknego auta. Kolor jest bomba. Wiem co piszę, bo sam mam taki sam na sedanie :banan:. Matrixy na mnie też zrobiły mega wrażenie.

Kiedy zamawiałeś, że dopiero teraz odebrałeś? Ja zamówiłem 24 stycznia (Lelek Katowice), a auto odebrałem 3 kwietnia, w samym środku pandemii. Fajne było przekazanie auta, dystanse, dezynfekcja itd.

Edytowane przez piteks

Opublikowano
  • Autor

Też zamówiłem w styczniu ;) w moim przypadku myślę, że leasing się ociągał, bo auto mam produkcja marzec 2020, a rejestracja początek lipca

Opublikowano

No w końcu go pokazałeś :thumbup1:. dorzuć zdjęcia z pleneru by zobaczyć jak w słońcu się prezentuje ten kolor. :kox:

Pięknie wygląda a do tego skonfigurowany ze smakiem. Pozostaje życzyć bezawaryjności i przyjemności z jazdy:gicior:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Mała aktualizacja po miesiącu użytkowania.

Pierwsza trasa samochodem i niemiła niespodzianka... osłona pod wydechem okazała się luźna, nie wiem czy nie było nakrętki czy się odkręciła, na szczeście ASO sprawnie ogarnęło temat.

Samochód oddałem koledze do małego detailingu:

- powłoka ceramiczna

- niewidzialna wycieraczka

- AntiJeans coating na skórę

Dokupiłem też kabel USB-C do iphona i potwierdzam, że Apple Car Play działa z gniazda USB-C. Mam nadzieję, że z kolejnymi aktualizacjami system zacznie działać szybciej i będzie się rzadziej zawieszał. Teraz po uruchomieniu samochodu jednak chwilę trwa zanim się w pełni załaduje, dodatkowo czasem po podłączeniu telefonu mam czarny ekran zamiast obrazu z telefonu. Po odłączeniu i podłączeniu jeszcze raz wszystko wraca do normy. Brakuje mi też możliwości przerzucenia nawigacji z telefonu na Virtual cockpit. Głównie kiedy słucham muzyki ze spotify i pasażer chce coś pomieszać ;)

Niestety bezprzewodowo nie udało mi się uruchomić Car play i zastanawiam się czy inwestować w moduł na usb czy czekać na ew. aktualizację

IMG_4392s.jpg

IMG_4393s.jpg

IMG_4396s.jpg

IMG_4397s.jpg

Opublikowano

Pomyśl o jakimś kole , na tym ta b9ka mega traci. 

Opublikowano

Fajny ten kolor w świetle dziennym się prezentuje, większe koło i auto będzie bardziej błyszczeć :-)

jak ta osłona się urwała, zahaczyłeś o coś?

Opublikowano
  • Autor

Sęk w tym, że nie wiem... raczej o nic nie zahaczyłem. Osłona jest przykręcona w paru miejscach i w jednym brakowało nakrętki. Po odebraniu samochodu zrobiłem 400km po mieście i pojechałem w trasę. Na autostradzie kierowcy zaczęli mi pokazywać, że coś jest nie tak, więc zjechałem na stację i zrobiłem powyższe zdjęcie. Co najlepsze wcale nie było słychać, że coś się z tyłu telepie, nie jechałem też szybko raczej przepisowo (zgodnie z zaleceniami na pierwsze 1,5kkm). Śmiałem się w ASO, że jako, że często jeżdżę przez Niemcy to przy moich standardowych przelotach urwałaby się ze zderzakiem.

W weekend znowu jechałem przez Niemcy i tym razem auto spisało się bardzo dobrze. W porównaniu do b9 przed liftem inaczej działa rezerwa. W przedliftowej jak zasięg dobił do 0km to w baku rzeczywiście były opary, parę razy zatankowałem 40l (przy pojemności baku 40l), teraz raz zasięg dobił do 0km i wlałem 48l (przy baku 54l).

Do końca leasingu raczej nie będę zmieniał kół, no chyba, że trafi się jakaś okazja. Bardzo dużo jeżdżę (poprzednią b9 ~50kkm rocznie), wraz z rozmiarem ceny opon rosną nieproporcjonalnie :/ z tego punktu widzenia najlepsze byłyby 16ki ;) 

IMG_4492.jpg