Szati 1991 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Witam Mam do wymiany wąż odmy. Które rozwiązanie konstrukcyjne jest korzystniejsze? Z separatorem (białą bańką) czy samą rurką? Wygrzebałem w necie, że została założona w ramach akcji serwisowej w ASO, celem ograniczenia zużycia oleju (spełnia funkcję separatora mgły olejowej, dzięki któremu do odmy trafiają tylko gazy a olej spływa spowrotem do skrzyni korbowej). Może ktoś to potwierdzić? Ilustracja z dwoma rozwiązaniami poniżej
Hezen Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Według mnie, bez różnicy. Jeśli masz samą rurkę i chcesz kupić używkę ale ori odmę z separatorem a różnica w cenie nie będzie duża to warto. Separator wymyjesz benzyną ekstrakcyjną i powinien spełniać swoje zadanie.
Szati 1991 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Obecnie mam samą rurkę, ale mam też duże ilości oleju w IC. Podobno zawór regulacji ciśnienia, który jest na pokrywie zaworów (trójnik) odpowiada za ten olej. Myślisz , że jest on temu winien? Nigdy tego nie rozbierałem a jest w nim "podobno" membrana i sprężyna, która reguluje ciśnienie.
Szati 1991 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Ceny W dniu 15.08.2020 o 20:47, Szati 1991 napisał: Witam Mam do wymiany wąż odmy. Które rozwiązanie konstrukcyjne jest korzystniejsze? Z separatorem (białą bańką) czy samą rurką? Wygrzebałem w necie, że została założona w ramach akcji serwisowej w ASO, celem ograniczenia zużycia oleju (spełnia funkcję separatora mgły olejowej, dzięki któremu do odmy trafiają tylko gazy a olej spływa spowrotem do skrzyni korbowej). Może ktoś to potwierdzić? Ilustracja z dwoma rozwiązaniami poniżej Ceny ASO Rzeszów: 1A - 260 zł 5 - 29 zł 6 - 223 zł 1B i 1C - wycofane z produkcji
Trzesio Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 nie kupisz nowych elementów pod separator, pozostaje tylko całościowa
Rekomendowane odpowiedzi