Jump to content
IGNORED

Kierownica z łopatkami, a skrzynia manualna w Audi A4 B6

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam parę pytań.

Chciałbym w mojej b6 zmienić kierownice z czteroramiennej na trzyramienną z b7. Znalazłem fajna kierownicę tylko ta kierownica jest z łopatkami a ja mam skrzynie manualną. Czy będzie z tym jakiś problem ? Czy może kierownice z łopatkami mają inne podłączenia ? 

Także chciałbym się dowiedzieć czy są różne rozmiary kierownicy trójramiennej w b7? Czy była tylko jedna wielkości? Chodzi mi o średnicę kierownicy.

Posted

Łopatki można zdjąć,. Kierownicę spokojnie zamontujesz, gdybyś chciał się pozbyć łopatek napisz na PW, gdyby pasowały to chętnie odkupię.

W B7 możesz śmiało montować kierownicę z innych modeli na pewno z B8 itp. są tematy na forum jakie kierownicę ludzie montowali u siebie.

Posted

A jeżeli łopatki bym ściągnął ( super że jest taka opcja, nie wiedziałem o tym ) to zostanie jakoś ślad po nich ? W sensie będzie to widoczne na kierownicy że kiedyś tam były ?

I bardziej mi chodziło o to czy dam radę zamontować razem z łopatkami, które by nic nie obsługiwały, po prostu by były, czy muszę je ściągać ?

Tak wiem że montowali, ja posiadam w b6 czteroramienną która jest strasznie duża i chodzi mi o to czy ta z b7 trójramienną jest mniejsza ? Czy też taka wielka. Dla porównania w passacie B5 fl trójramienna jest taka fajna malutka 

Posted

Ja montowałem kierownicę z łopatkami do manuala do mojej a6 c6 . Łopatki nie przeszkadzają w niczym. Ja ich po prostu nie zakodowałem i sterownik nie wie ,że są łopatki.

Posted

O super. A jest ktoś w stanie mi powiedzieć coś więcej na temat tego czy wszystkie kierownice ( z b7 lub C6 ) są takie duże ? Czy są jakieś które są mniejsze ? Które mają mniejszą średnicę

Posted (edited)

A jeszcze jedno trudno zakodować kierownice z b7 z mulitifunkcją do b6 ? I przy okazji obsługę tempomatu ? Dam radę to zrobić mając vcds lite ?

Edited by Wojtek_
Posted

Dasz radę, ale warunek to moduł obsługujący kierownicę z B7 czyli taki z końcówką Q i odpowiednią taśma/zwijak. I wtyczka od kabla od poduchy bo w nowszych modułach jest inny kształt.

Posted (edited)

Tak moduł , taśmę i wtyczkę a także tempomat już kupiłem , tylko będę musiał wymienić i zakodować :) a ma ktoś jakas instrukcję w jaki sposób to zakodować ?

Edited by Wojtek_
Posted

Poszukaj jest całe info na forum lub na stronie Ross techa cała instrukcja jak dołożyć tempomat.

Posted

Ja mam kierownicę sline z a3 8p i z tego co szukałem jest nieco mniejsza i grubsza od innych ale nie potwierdziłem go na 100%. I ma przeszycie z białej i czerwonej nici oraz częściowo pikowaną skórę.

Posted

Ooo temat stary, ale nie będę zakładać nowego czy taka kierownica multifunkcyjna z łopatkami bez problemowo da radę założyć w b7 z skrzynią manual tak by przyciski pozostałe działały jak trzeba ?  ( łopayki nie trzeba programować czytałem ) 

Posted

Wszystko powinno działać bez żadnego problemu. Po prostu nie będzie reakcji na manetki od biegów.