Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycie skrzyni biegów w zakresie prędkości 95-110km/h w Audi A4 B9 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Langista napisał:

To już chyba kwestia indywidualna każdego ASO, a nawet warsztatów, bo jest pełno takich, co w cenie naprawy dają auto na jeden dzień przynajmniej. Możesz pogadać z przyjmującym zlecenie, że auto jest Ci potrzebne do pracy i czy mogą dać zastępcze na czas naprawy (gwarancyjnej).

Update:

Po raz kolejny masz rację.

W lipcu jak oddałem na gwarancję we Wrocławiu to powiedziano mi, że auto zastępcze jest odpłatne. Przed chwilą rozmawiałem z Lellek Opole i powiedziano mi, że jak auto będzie musiało zostać w serwisie to dadzą mi zastępcze na cały czas naprawy. Opisując usterki wstępnie zarezerwowano mi auto zastępcze. Widać zupełnie inny poziom obsługi klienta.

Opublikowano
  • Autor

Panowie

zakładając półtora roku temu ten wątek, nazwałem go "Wycie skrzyni....."  ale teraz jestem pewnien ze to nie jest wycie skrzyni. Ja mam manual w benzynie , koledzy  S-Tronic benzyna lub ON , a dzwięk nagrany przez kolege pb88 łudząco podobny do tego co jest u mnie. Powtórze sie jeszcze raz (na pocieszenie dla kolegi rafal19855) : ja ten dzwiek usłyszałem OD RAZU po wyjechaniu z salonu nowym samochodem na autostrade . Myślałem ze się cos tam musi dotrzeć.... Jak byłem na przeglądzie w ASO to zgłosiłem ten problem , ale na jeżdzie próbnej miałem pecha bo tak lało ze nic nie było słychać tylko deszcz. Na tym przeglądzie dostałem samochód  zastepczy , identyczny jak mój tylko w automacie i .... dokłądnie takie samo wycie  było !!! (no moze ciut mniejze niz u mnie) . Odpuściłem. Ale chętnie usłyszałbym jakieś rozsądne wytłumaczenie tego wycia , a nie , tak jak ktos napisał , ze spec z Poznania powiedział ze tak ma byc :) moze to cos z MildHybrid ?

Na całe szczęście, przejechane mam ponad 40tys i to wycie sie nie pogłębia , jest cały czas takie samo jak po wyjechaniu z salonu.  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wycie się pojawia przy przyspieszaniu, czy przy hamowaniu silnikiem?

Miałem problem z wyciem przy hamowaniu silnikiem na 7 biegu, co się okazało, miałem wyłączone „żeglowanie” ? i przez to było te wycie. Teraz włączyłem w systemie żeglowanie i cisza bo przy puszczeniu pedału gazu od razu jest bieg wyłączany i wycia brak. Oczywiście przy wyłączonym żeglowaniu tez nie powinno być żadnego wycia, ale problem rozwiązany w taki sposób ?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Audi A4 B9 2019 2.0T Quattro benzyna 

S-Tronic (automat)

245 km

< 25 tys przebiegu

Dokładnie to samo, dźwięk jak na filmie.

Pozdrawiam 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie czy rozwiązał ktoś może temat "wycia skrzyni"?.Mam to samo. najgorzej jest miedzy 110 -120. słychać tez lekk na niskich obrotach przy starcie. Myślałem na początku, że to Turbina. Oglądali mi to spece od AUDI pod Warszawą, przetrzepali komputerem, sprawdzili czasy reakcji sprzęgiel w skrzyni. Według nich to pompa , która jest zbyt wysilona i daje taki efekt i to tak zwana "cecha produktu":-)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 15.03.2023 o 18:26, DawidAudi4 napisał(a):

Panowie czy rozwiązał ktoś może temat "wycia skrzyni"?.Mam to samo. najgorzej jest miedzy 110 -120. słychać tez lekk na niskich obrotach przy starcie. Myślałem na początku, że to Turbina. Oglądali mi to spece od AUDI pod Warszawą, przetrzepali komputerem, sprawdzili czasy reakcji sprzęgiel w skrzyni. Według nich to pompa , która jest zbyt wysilona i daje taki efekt i to tak zwana "cecha produktu":-)

Mi tez wyje. Kiedyś wszedłem do kanału i słyszałem jak pompka ta co pompuje olej w części mechanicznej wyje przykładam ucho i wycie ciagle w niej było. Możliwe ze ro właśnie ta pompka daje taki efekt w czasie jazdy bo rosną jej obroty. 

IMG_8592.jpeg

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Dołączam do grona posiadaczy z wyjącą skrzynią. Mam dokładnie takie same objawy jak tu opisujecie. U mnie to 2.0 TFSI quattro CYMC z stronic. Wycie słyszalne od 90 do 120, najgłośniej przy 100-110 i na 7 biegu, po zrzuceniu na 6 nieznacznie się ucisza. Wycie słychać przy przyspieszaniu lub utrzymywaniu prędkości, po puszczeniu gazu na chwilę ustaje, aż do momentu hamowania silnikiem- wtedy wraca.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam podobny problem. Wycie zaczęło się około 3-4 tysięcy kilometrów po wymianie oleju MTF i jest słyszalne w przedziale 115-120 km/h. Ważne jest, że gdy puszczę gaz, dźwięk cichnie. Ktoś ma pomysł co może być uszkodzone? Na YouTube oglądając AUTOmatycznych o tym problemie powiedzieli, że wycie może wynikać z mechanizmu różnicowego, ale nigdzie nie udało mi się potwierdzić tej informacji. 

Edytowane przez Liqmen

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 10:30, Liqmen napisał(a):

Mam podobny problem. Wycie zaczęło się około 3-4 tysięcy kilometrów po wymianie oleju MTF i jest słyszalne w przedziale 115-120 km/h. Ważne jest, że gdy puszczę gaz, dźwięk cichnie. Ktoś ma pomysł co może być uszkodzone? Na YouTube oglądając AUTOmatycznych o tym problemie powiedzieli, że wycie może wynikać z mechanizmu różnicowego, ale nigdzie nie udało mi się potwierdzić tej informacji. 

daj sobie spokój ten typ tak ma usłyszałem w serwisie Audi...

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś już odkrył czym to jest spowodowane? mam podobnie-taką już kupiłem. Biegi wchodzą, kalibruje się dobrze, nie ma błędów. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś ku się uporał z tym wyciem w zakresie 90 - 110 km/h. Niestety mnie tez to dopadło 2.0 tdi quattro.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, dołączam się do problemu.

Auto zakupione 3 tygodnie temu z przebiegiem 75k i takie samo wycie jak na filmie kolegi z tym że u mnie siedzi manual o oznaczeniu RYN.

2.0 TFSI 190 MHEV 2019 MANUAL

Może to jednak nie wina skrzyni jeśli wycie występuje w manualnych jak i zarówno w automatycznych skrzyniach?

Rozwiązał już ktoś ten problem?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 19.04.2026 o 08:35, ilvatar12 napisał(a):

Cześć, dołączam się do problemu.

Auto zakupione 3 tygodnie temu z przebiegiem 75k i takie samo wycie jak na filmie kolegi z tym że u mnie siedzi manual o oznaczeniu RYN.

2.0 TFSI 190 MHEV 2019 MANUAL

Może to jednak nie wina skrzyni jeśli wycie występuje w manualnych jak i zarówno w automatycznych skrzyniach?

Rozwiązał już ktoś ten problem?

założyłem ten wątek 6 lat temu, zaraz po zakupie samochodu w salonie jako nowe auto bez przebiegu, i zatytułowałem go "Wycie skrzyni biegów..... " chociaż , tak jak piszesz "Może to jednak nie wina skrzyni" i myśle że :

1) dokładnie tak jest że to nie jest skrzynia (ja mam też ten manual RYN , inni mają automaty i tez maja to samo)

2) i ze faktycznie nie ma się czym martwic (nie lubię powiedzenia "ten typ tak ma" ale w tym wypadku się to faktycznie sprawdza , bo ja ten "problem" mam od nowości do teraz , a mam już przejechane 170tys km i problem się nie pogłębia , tak jak było zaraz po wyjeździe z salonu , tak jest do teraz . I oprócz tego delikatnego wycia , przez te 7 lat nie miałem z tym samochodem ŻADNYCH PROBLEMÓW. Wymieniam olej i filtr co 10tys, filtr powietrza i klimatyzacji raz na rok , wymieniłem klocki i tarcze jak się zużyły, świece co 50tys, i to jest wszystko co na ten samochód wydałem. To jest mój pierwszy samochód przy którym NIC się nie zepsuło przez 7 lat !!! i przy którym wymieniam tylko rzeczy eksploatacyjne - oby tak dalej )

Niedawno , będąc na przeglądzie rejestracyjnym, panowie którzy robili ten przegląd powiedzieli mi ze gumowe tulejki od przednich wahaczy są już zużyte i muszę je do następnego przeglądu wymienić (chociaż na razie nic nie stuka i nic nie puka) , no ale to też nie jest coś co się zepsuło , tylko po 170ty km się po prostu zużyło ) i taka mała niedoskonałość tego samochodu w postaci tego lekkiego wycia, mi wogóle juz nie przeszkadza )

Edytowane przez wsosniak

Opublikowano

A ktokolwiek interesował się pompą w baku? Czy węże są wszystkie szczelne? Lewe powietrze w pompie paliwa też może powodować jej wycie.