Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mocniejszy akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zamowilem do swojego aku 77ha 800a i tak sie zastanawiam czy nie bedzie za duzy do 1.8t tyle ze wzmak i zestaw naglosnienia mam dosc spory

Opublikowano
7 minut temu, michu123 napisał:

Witam zamowilem do swojego aku 77ha 800a i tak sie zastanawiam czy nie bedzie za duzy do 1.8t tyle ze wzmak i zestaw naglosnienia mam dosc spory

Dobry będzie , czym większej pojemności tym lepszy . Szczególnie jak masz konkretne odbiorniki prądu zamontowane w aucie :whistling:

Oczywiście będzie i minus , to jego większa masa ...:decayed:

P.S. 

Jak zaraz się ktoś odezwie że alternator nie da rady to się nie przejmuj , da radę bez problemu. Oczywiście pod warunkiem że z instalacji auta będziesz pobierał mniej prądu niż jest on w stanie wyprodukować  :)

Opublikowano
Godzinę temu, michu123 napisał:

akku moze i dobre, tylko ciekaw jestem co powie teraz alternator :decayed:

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, Dev napisał:

Co masz na mysli?w necie znalazlem wlasnie tabele z mozliwoscią zastosowania w 1.8t aku i jest tam 77ha 780 http://jakiakumulator.pl/wp-content/uploads/2016/10/Audi-A4-B5-akumulatory-1.8-benzyna.jpg

Edytowane przez michu123

Opublikowano
12 minut temu, michu123 napisał:

Co masz na mysli?w necie znalazlem wlasnie tabele z mozliwoscią zastosowania w 1.8t aku i jest tam 77ha 780 http://jakiakumulator.pl/wp-content/uploads/2016/10/Audi-A4-B5-akumulatory-1.8-benzyna.jpg

musisz sprawdzic jakie natęzenie prądu generuje Twój alternator

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, Dev napisał:

musisz sprawdzic jakie natęzenie prądu generuje Twój alternator

W opisie po tabelą jest zastosowanie do orginalnego altka kolego:whistling:

Opublikowano
13 minut temu, michu123 napisał:

W opisie po tabelą jest zastosowanie do orginalnego altka kolego:whistling:

tam nie ma tego o czym pisałem

Opublikowano
  • Autor

Wybacz widze szukanie dziury w calym

Opublikowano
6 minut temu, michu123 napisał:

Wybacz widze szukanie dziury w calym

ja nie szukam dziury w całym tylko wiem co pisze

a jak Ci przyjdzie wyjąc ze swojego pudła alternator to zrozumiesz

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Dev napisał:

ja nie szukam dziury w całym tylko wiem co pisze

a jak Ci przyjdzie wyjąc ze swojego pudła alternator to zrozumiesz

Po co skoro altek mam nowy wkladany 2 miechy temu nierozumiem

Opublikowano
  • Autor

Chcesz powiedziec ze nowy aku uszkodzi alternator?

Opublikowano
W dniu 13.10.2020 o 13:31, Dev napisał:

Mógłbyś opisać, nawet bardzo skrótowo, w jaki sposób może zostać uszkodzeny alternator przy zastosowaniu akumulatora o pojemności większej o 25% niż zalecana?

Opublikowano
W dniu 13.10.2020 o 13:31, Dev napisał:

A co ma powiedzieć?

Po prostu go naładuje .:)

W kamperach z tamtych lat siedzą dodatkowo jeden lub dwa akumulatory , najczęściej ładowane standardowym altkiem i wszystko śmiga bez problemów :whistling:

Problem może być dopiero w nowszych autach posiadających moduł zarządzania energią .

Bez jego przekodowania mogą się dziać jaja, bo mu się nie będzie zgadzać charakterystyka ładowania i rozładowywania aku z tą zapisaną w pamięci :)

Opublikowano
5 godzin temu, matmac napisał:

Mógłbyś opisać, nawet bardzo skrótowo, w jaki sposób może zostać uszkodzeny alternator przy zastosowaniu akumulatora o pojemności większej o 25% niż zalecana?

Nic się nie stanie , taki akumulator nie jest w stanie wygenerować niebezpiecznego dla alternatora poboru prądu.

Piszę o akumulatorach o standardowej konstrukcji.

W życiu się można czasem zdziwić, kiedyś kablami do swojej podpiąłem starą BM-kę z przełomu wieków, z całkowicie rozładowanym aku 100 Ah i amperomierz cęgowy na kablu pokazał prąd ładowania ponad 100 A :decayed:

W pierwszej chwili myślałem że jest gdzieś zwarcie , ale po wnikliwym sprawdzeniu okazało się że siedzi w niej bateria w technologi AGM, przewidziana do obsługi systemu stert/stop i taki prąd przyjmowała bez problemu :)

Tak samo wyglądał prąd ładowania po odpaleniu BM-ki i to przez dłuższy czas , po półtorej godzinie pracy na biegu jałowym altek beemy naładował ją praktycznie do pełna i nic się nie zesrało   :P

Dużo większe niebezpieczeństwo uszkodzenia alternatora będzie gdy aku będzie miało małą pojemność a ktoś sobie podłączy piecyk o mocy grubo powyżej 1 kW z głośnikami  o podobnej lub większej mocy ( bez dodatkowego aku lub kondenastora ) i będzie go katował  :decayed: