Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wieje zimno z tylnego nawiewu mimo ustawienia na HI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam A4 B9 2016r. 2.0 TDI 190KM S-Tronic.

Mój problem polega na tym że jak nastawie z tyłu nawiew na maksa to i tak leci zimno a mam 3 strefową klimatyzację. Czy ktoś z klubowiczów zna problem?

W dodatku nie leci z nawiewów wystarczająco ciepłe powietrze, w serwisie audi powiedzieli że to wymiennik ciepła nie grzeje na całej powierzchni i dla tego tak się dzieje i jest do wymiany aa i na to wychodzi że owy wymiennik powoduje że z tylnych nawiewów nie leci ciepło.

Co może być przyczyną takich objawów?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Nagrzewnica zawalona (mało prawdopodobne w tak młodym aucie),lub też bardziej prawdopodobne że jest zapowietrzona.

Opublikowano
Godzinę temu, VAMOS777 napisał:

Mój problem polega na tym że jak nastawie z tyłu nawiew na maksa to i tak leci zimno a mam 3 strefową klimatyzację. Czy ktoś z klubowiczów zna problem?

W dodatku nie leci z nawiewów wystarczająco ciepłe powietrze, w serwisie audi powiedzieli że to wymiennik ciepła nie grzeje na całej powierzchni i dla tego tak się dzieje i jest do wymiany aa i na to wychodzi że owy wymiennik powoduje że z tylnych nawiewów nie leci ciepło.

O tylnym nawiewie była kiedyś już dyskusja, tam leci tylko zimne powietrze. Audi nie przewidziało tam ogrzewania nawet w klimatyzacji 3-strefowej.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, proarnes napisał:

O tylnym nawiewie była kiedyś już dyskusja, tam leci tylko zimne powietrze. Audi nie przewidziało tam ogrzewania nawet w klimatyzacji 3-strefowej.

No ok to po co zrobili możliwość  ustawiania temperatury? Trochę dziwne w takim razie.

A serwisie nic nie wspomnieli że o tym o czym kolego mówisz.

Opublikowano
W dniu 7.12.2020 o 22:52, proarnes napisał:

Co najmniej dziwne, bo u mnie leci ciepłe w klimatyzacji 3 strefowej. Jakiś urban legend powielany przez zasłyszenie.

Edytowane przez vvalery

Opublikowano
W dniu 8.12.2020 o 05:02, VAMOS777 napisał:

No ok to po co zrobili możliwość  ustawiania temperatury? Trochę dziwne w takim razie.

W dniu 8.12.2020 o 14:29, vvalery napisał:

Co najmniej dziwne, bo u mnie leci ciepłe w klimatyzacji 3 strefowej. Jakiś urban legend powielany przez zasłyszenie.

Vvalery, być może twój model jest jakiś lepszy od innych ;) ja to testowałem zeszłej zimy, poczytaj poniższy wątek. W skrócie, u mnie wygląda to tak, że jeżeli zadam z tyłu temp. wyższą niż w samochodzie, to nie wieje tylny środkowy nawiew, jeśli zrobię to z przodu to nie wieją nawiewy środkowe nad panalem klimatyzacji. Jeśli zadana temperatura jest niższa, wszystko działa jak powinno. Nie sprawdzałem natomiast nawiewów z tyłu pod siedzeniami, być może one realizują ogrzewanie na tył.

Opublikowano
6 godzin temu, proarnes napisał:

Vvalery, być może twój model jest jakiś lepszy od innych ;) ja to testowałem zeszłej zimy, poczytaj poniższy wątek. W skrócie, u mnie wygląda to tak, że jeżeli zadam z tyłu temp. wyższą niż w samochodzie, to nie wieje tylny środkowy nawiew, jeśli zrobię to z przodu to nie wieją nawiewy środkowe nad panalem klimatyzacji. Jeśli zadana temperatura jest niższa, wszystko działa jak powinno. Nie sprawdzałem natomiast nawiewów z tyłu pod siedzeniami, być może one realizują ogrzewanie na tył.

Wczoraj nastawiłem na sync 3 strefy, bo nikt z tyłu nie siedział. Przy wyłączonej klimie i nastawie auto na 19 stopni (na zewnątrz było z jeden) ciepło leciało z tylnego nawiewu jak przykładałem rękę w czasie jazdy. To tyle w kwestii, czy leci ciepłe, czy nie, z mojej strony.

Opublikowano
W dniu 10.12.2020 o 14:24, vvalery napisał:

Wczoraj nastawiłem na sync 3 strefy, bo nikt z tyłu nie siedział. Przy wyłączonej klimie i nastawie auto na 19 stopni (na zewnątrz było z jeden) ciepło leciało z tylnego nawiewu jak przykładałem rękę w czasie jazdy. To tyle w kwestii, czy leci ciepłe, czy nie, z mojej strony.

Przy 19 stopniach nie jesteś w stanie stwierdzić tego o czym ja piszę - to jest za niska temperatura. Ja też nie jestem a dzisiaj troche się tym jeszcze raz pobawiłem, żeby nie wprowadzać nikogo w błąd.

Zrób prosty test, jak samochód sie zagrzeje i osiągniesz te 19 stopni to w trybie auto ustaw tylko na tylnej strefie np. 26 stopni i zobacz co się będzie działo. U mnie nie dzieje sie nic. Jak ustawie 26 stopni na którejś z przednich stref to od razu wzrasta prędkość dmuchawy i zaczyna wiać gorące powietrze, ale tylko z nawiewu przy drzwiach. 

Później podgrzej troche w samochodzie i ustaw tylko na tylnej strefie 16 stopni i zobacz co sie będzie działo. U mnie wtedy zaczyna wzrastać prędkość dmuchawy i zaczyna wiać z tyłu zimne powietrze - czyli tak jak powinno być.

Jeśli masz dokłanie takie samo zachowanie przy ogrzewaniu i chłodzeniu z tyłu to, zupełnie poważnie, masz lepszy model :) Może u mnie, w roczniku 2018, coś nie dorobili z tą klimatyzacją :) Choć w normalnym użytkowaniu wogóle tego nie da się wyczuć i odkryłem to tylko przez przypadek. 

Opublikowano

W trybie auto zawsze przy grzaniu wieje na nogi i na tyle też, a jak chłodzi to dmucha zawsze ze środkowych nawiewów.

Z bocznych dmucha tylko po to żeby nie czuć było zimna od drzwi.