Bob 87 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Witam wszystkich dzisiaj na drodze zaskoczyła mnie bardzo niemiła sytuacja a mianowicie w trakcie wyprzedzania na pełnym gazie na drugim biegu obroty nagle samoczynnie poszły na maxa i silnik pracował jakby się rozjechał, auto nie reagowalo zupełnie na pedał przyspieszenia ,dopiero gdy wyłączyłem zapłon w trakcie jazdy to obroty spadły. Dzieje się tak też na innych biegach w trakcie wyprzedzania auto samoczynnie do spiesza ile fabryka dała kompletnie nie raaguje na gaz. Może ktoś mi doradzi co może być przyczyną. Prosze o jakieś podpowiedzi sugestie Po podloczeniu pod kompa wyskoczył 2 błędy 17 instryments 01314 Oraz 3 abs 18258
kamil-vag Opublikowano 20 Stycznia 2021 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Ogólnie to błędy mówią o braku komunikacji zegarow i ABSu z ECU czyli komputerem sterującym silnika, zobacz czy nie stoi woda w podszybiu, czy nie zalało obudowy komputera, sprawdź w vcds w blokach pomiarowych jak widzi wysterowanie pedalu gazu, czy idzie to płynnie...
Bob 87 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2021 Pedał sprawdziłem vcds niby ok. Na podszybiu sucho, ECU też. Wgrałem nową mapę lekko dłubnietą? i na razie jest ok i odpukać błędy zniknęły.
emils Opublikowano 20 Stycznia 2021 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Dzisiaj oglądałem bardzo fajny filmik i szczerze ja bym sprawdził czy turbina nie dostaje oleju, bo pasuje to trochę do rozbiegania diesla...
Bob 87 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2021 Też tak taka opcje biorę pod uwagę. Ale jak by się rozbiegał to by się raczej nie dało wyłączyć silnika wyłączając zapłon. Chyba że klapy gaszące z egr odcinają dopływ powietrza ?
emils Opublikowano 21 Stycznia 2021 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Własnie próbowałem znaleźć czy mamy takie klapy, ale jakoś się nie dobiłem. Ktoś wie czy mamy? Ja sam chętnie bym sprawdził, bo kupiłem auto i lepiej będę się czuł jesli będę wiedział że klapy działają
kamil-vag Opublikowano 21 Stycznia 2021 Opublikowano 21 Stycznia 2021 AVF/AWX/AVB - kapa jest zintegrowana z EGR, zaciąga je ramię gruszki na EGR, weź drugą osobę, niech zgasi auto a ty zobacz czy ramię gruszki się zaciąga... Chodzi o to ramię na EGR, to ramię siłownika klapy gaszącej właśnie. Ma się wciągać po zgaszeniu silnika... 1
emils Opublikowano 21 Stycznia 2021 Opublikowano 21 Stycznia 2021 kuurde, dziękuje CI bardzo, polecam innym również sprawdzić, dzisiaj na pewno się zobaczy
Pieterb Opublikowano 21 Stycznia 2021 Opublikowano 21 Stycznia 2021 ale turbinkę też radził bym sprawdzić czy nie ma w icku oleju bo bardzo podobne objawy miałem jak turbo puszczało olej, coś ale rozbieganie chwilowe i podejrzewam że jak wciągnął sobie te olej który tam był to efekt taki że już po chwili jest oki do czasu aż się znowu tam olejku nazbiera
Bob 87 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2021 Wiem, turbo i cały dolot obowiązkowo do sprawdzenia i czyszczenia.
emils Opublikowano 21 Stycznia 2021 Opublikowano 21 Stycznia 2021 U mnie klapka ewidentnie pracuje, także jestem spokojniejszy co do rozbiegania.
Rekomendowane odpowiedzi